Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten tournee Suriname 2004

Suriname 2004

zo 29 februari - zo 7 maart 2004

Schrijversgroep '77 en festival Winternachten uit Den Haag organiseren samen de eerste editie van het Internationaal Literatuurfestival Suriname. Een week lang zijn er optredens uit vijf landen, met voordrachten, gesprekken, muziek, film en dans. De meer dan dertig schrijvers treden op voor publiek en op scholen in Nieuw Nickerie, Paramaribo en Brownsberg en Ellen. Het thema van het festival is '1001 identiteiten'.

Het festival is een feest van ontmoetingen van vele talen en culturen: van Indonesisch tot Afrikaans en Papiamentu en van Sarnami tot Sranantongo en Nederlands. Hoe vreemd de talen u ook zijn, u hoeft er geen woord van te missen. Nederlandse vertalingen worden tijdens de voordrachten op een scherm geprojecteerd.

Schrijversgroep '77
Al langer dan 25 jaar is Schrijversgroep '77 de belangrijkste literaire organisatie in Suriname. Maatschappelijke verwevenheid is altijd een belangrijk kenmerk van de leden geweest. De oprichters waren felle nationalisten en niet voor niets wordt gezegd dat de schrijvers van Suriname de onafhankelijkheid hebben gebracht. Inmiddels is Suriname al 28 jaar onafhankelijk en de blik wordt steeds meer gericht op de globaliserende en kleiner wordende wereld. In 1997 organiseerde de Schrijversgroep het congres 'Schrijverschap 2000, nationaal of internationaal', met inleiders uit Nederland, Curaçao, Trinidad en Frans Guyana. In 2003 participeerde de Schrijversgroep enthousiast in het grote Caribische kunstfeest Carifesta. Anno 2004 beseft de Schrijversgroep scherper dan ooit dat grenzen er zijn om te overschrijden en andere volken om vriendschap mee te sluiten. Wat is daar beter geschikt voor dan een feest? Samen met Winternachten zet Schrijversgroep '77 haar gang naar internationalisering voort door de organisatie van het Internationaal Literatuur Festival Suriname 2004.

Winternachten
Het literatuurfestival Winternachten uit Den Haag brengt sinds 1995 schrijvers samen uit Indonesië, Suriname, Aruba, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika en Nederland, zes landen met een gezamenlijke geschiedenis. De eerste jaren vond het festival alleen plaats in Den Haag. Sinds drie jaar werkt Winternachten samen met partnerorganisaties in de andere betrokken landen, om deze internationale schrijversontmoeting ook daar plaats te laten vinden. Inmiddels hebben geslaagde edities van Winternachten plaatsgevonden in Durban en Kaapstad (onder de titel Passaatwinde/Tradewinds), Sint Maarten, Aruba, Bonaire en Curaçao (Crossing the Seas/Crusa Laman/Krusa Lama) en in Bali, Solo, Yogyakarta en Jakarta (Pesta Sastra).

terugblik