Inschrijven op de nieuwsbrief

Zeffry Alkatiri

Zeffry Alkatiri tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Zeffry Alkatiri tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(1960) is geboren en getogen in Jakarta. Zijn familiegeschiedenis – met Arabische, Pakistaanse en Betawi voorouders - weerspiegelt het cosmopolitische karakter van zijn geboortestad. Hij studeerde Russisch en Amerikaanse studies aan de Universitas Indonesia in Jakarta. Momenteel werkt hij als docent aan de vakgroep Russisch van de Universitas Indonesia. Het dichterschap van Zeffry werd in een klap gevestigd toen hij met zijn dichtbundel Dari Batavia sampai Jakarta, 1619-1999 de prijs voor 'De beste Indonesische dichtbundel 1998-2000' won. Andere publicaties die op zijn naam staan zijn Manusia, Mitos, dan Mitologi (1998), Pintu, Etalase, Batavia Centrum (verzamelde gedichten, 1998), en Konflik Nilai dalam Sejarah Perkembangan Sastra Rusia.

(WN 2002)

Archief beschikbaar voor: Zeffry Alkatiri

 • Winternachten 2007 – Art Deko(lonisatie)

  Van Batavia tot Jakarta in proza, poëzie en film

  Het verleden is wat geweest is, regeringen koesteren de doofpot, maar geschiedenis blijft levend in het familiegeheugen. Hoe kijken jongere generaties naar de wording van Indonesië? Wat is er over van de aspiraties van hun ouders? Is de dekolonisatie voltooid? De jonge schrijfster Nukila Amal verplaatste zich in de tijd en bekeek het verleden door de ogen van haar vader. Ze gaf ook haar eigen visie op de geschiedenis. De Jakartaanse dichter Zeffry Alkatiri bracht, dwalend door de stad langs gebouwen, straten en pleinen, beelden uit heden en verleden tot leven. In zijn bundel Dari Batavia sampai Jakarta, 1619-1999 beschrijft hij de bewogen geschiedenis van de Indonesische hoofdstad. Historisch en hedendaags film- en geluidsmateriaal over Batavia en Jakarta omlijstten zijn gedichten. Martien de Vletter van het Nederlands Architectuur Instituut voorzag de beelden van commentaar en ging in gesprek met Zeffry Alkatiri, onder leiding van Joss Wibisono. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2007 – Van Indië tot Indonesië

  Van Indië tot Indonesië - opening en inleiding

  Wat is dekolonisatie? Het is een vertrek, geleidelijk weliswaar, van de oude koloniale macht. Is het ook een aankomst? De dekolonisatie van Indonesië zit vol vragen en onzekerheden. Remco Raben, een van de bedenkers van het onderzoeksprogramma, sprak hierover in zijn inleiding. Vervolgens presenteerden de onderzoekers de antwoorden die hun deelstudies in het onderzoeksprogramma 'Van Indië tot Indonesië' opleverden. De Jakartaanse dichter Zeffry Alkatiri opende de dag met het gedicht Amsterdam-Batavia. Hij vertelde het verhaal van Jakarta als ooggetuige van de geschiedenis.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 1

  Indonesisch beeld van Nederland

  In het moderne Indonesië speelt de eeuwenlange Nederlandse overheersing nauwelijks meer een rol. Maar de dichtbundel van Zeffry Alkatiri heet Van Batavia naar Jakarta 1619-1999 en romancier en scenarioschrijver Remy Sylado gebruikt de nadagen van het Nederlandse kolonialisme als decor van zijn historische roman Ca-Bau-Kan. Een gesprek onder leiding van Indonesië-kenner Kees Snoek. Nederlands/Indonesisch gesproken.

 • Tournee NL 2003

  KIT Tropentheater - Indonesië avond

  Met: Kees Snoek, Oka Rusmini, Remy Sylado, Rieke Diah Pitaloka, Zeffry Alkatiri

  Een avond met de vier van de vijf Indonesische deelnemers aan Winternachten. De jonge Balinese dichteres Oka Rusmini, dichteres/actrice Rieke Diah Pitaloka uit Jakarta, bestseller-auteur Remy Sylado en dichter Zeffry Alkatiri. Over het onvermijdelijke engagement van de schrijver en dichter in Indonesië. Het gesprek was in het Indonesisch. Gesprek en voorgedragen teksten werden getolkd en in Nederlandse vertaling geprojecteerd. Indonesië-kenner Kees Snoek leidde het gesprek.