Inschrijven op de nieuwsbrief

Zawdie Sandvliet

Zawdie Sandvliet
Zawdie Sandvliet

is docent Social Studies op de Hogeschool van Rotterdam. Ook doceert hij het vak Afro-Nederlandse studies op de Universiteit van Amsterdam en op de Amsterdamse Hogeschool. Op zoek naar kennis over de geschiedenis van de Nederlandse betrokkenheid bij het systeem van slavernij en handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen begon Zawdie met een Fulbright beurs aan de studie African American Studies op de Boston University. Bij terugkomst in Nederland nam hij het initiatief om het vak Afro-Nederlandse studies op te richten binnen de Universiteit van Amsterdam. Dit vak is een dekoloniaal, interdisciplinair en focust zich op de geschiedenis en de hedendaagse realiteit van Afro-Nederlandse mensen. Als lerarenopleider en met zijn vak Afro-Nederlandse studies probeert Zawdie onderwijsgelijkheid te realiseren binnen klasse, ras, etniciteit, religie, seksualiteit en geslacht. In zijn vrije tijd houdt Zawdie van lezen, longboarden, sporten en veganistisch koken.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Zawdie Sandvliet

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  Neverending Stories

  Boekentalkshow van ROSE Stories met Neske Beks, Sayonara Stutgard en Zawdie Sandvliet. Presentatie: Rachida Lamrabet

  In deze aflevering van de feministische boekentalkshow Neverending stories, ging Rachida Lamrabet in gesprek met Neske Beks over haar bundel Echo. Hierin legt Neske Beks de vinger op de zere plek. Niet alleen is de witte blik in onze samenleving nog steeds dominant, Zwarte vrouwen delven dubbel het onderspit. In Echo laat Neske Beks door middel van een verzameling van essays, brieven en speeches zien hoe stelselmatig zij niet gezien en gehoord worden. Aan tafel schoven ook aan: spoken word artist Sayonara Stutgard en historicus Zawdie Sandvliet. Samen doken zij in de bundel Echo en sloegen ze bruggen tussen zwart en wit, spraken ze over het belang van het werk van Toni Morrison en lieten ze de Zwarte vrouwelijke stem luid en duidelijk klinken.

  Neverending stories is de grensoverschrijdend inclusieve talkshow van ROSE stories. Een talkshow voor een nieuw en cultureel-divers publiek, niet alleen uit Nederland, maar ook België en zelfs de Nederlandse Antillen. In de talkshow worden recent verschenen boeken besproken die een nieuw licht werpen op thematiek die relevant is voor de superdiverse samenleving. Centraal staan de verhalen van biculturele schrijvers, met een focus op vrouwelijke schrijvers, als antwoord op de zeer actuele sociaal-ethische en maatschappelijke behoefte aan authentieke en van binnenuit vertelde verhalen die bijdragen aan betere representatie van de samenleving.
  Neverending Stories was een initiatief van ROSE Stories, in samenwerking met deBuren, Writers Unlimited en Watershed en werd mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

  Voertaal: Nederlands.