Inschrijven op de nieuwsbrief

Zakes Mda

Zakes Mda 2004 - foto Serge Ligtenberg
Zakes Mda 2004 - foto Serge Ligtenberg

(Herschel, Zuid-Afrika, 1948) is toneelschrijver, academicus, schilder, filmer en één van de belangrijkste romanschrijvers van Zuid-Afrika. Hij is geboren als Zanemvula Kizito Gatyeni Mda maar werd al snel door zijn straatvrienden in Soweto Zakes genoemd. Hij studeerde in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Lesotho en Kaapstad. Zijn eerste dichtbundel Bits of Debris kwam uit in 1986 en zijn eerste novelle Ways of Dying kwam uit in 1995. Zakes Mda pendelt tegenwoordig tussen Johannesburg, waar hij werkt als dramaturg, en Ohio, waar hij docent English/Creative writing is. Met zijn roman Het rode hart (2002) won Mda de Commonwealth Writers Prize Africa Region en de South African Sunday Times Fiction Award. Ways of dying zal in het voorjaar bij uitgeverij De Geus in Nederlandse vertaling verschijnen.
WIN 2003

Archief beschikbaar voor: Zakes Mda

 • Winternachten 2004

  Winternachten - Preview

  Met: Adrian Nicole LeBlanc, Antjie Krog, Chirikure Chirikure, Denise Jannah, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Nelleke Noordervliet, Putu Wijaya, Robert Menasse, Syahrial & Grup, Tessa Leuwsha, Tom Gilling, Zakes Mda

  Voordat Winternachten in al zijn hevigheid losbarst geeft journalist en literatuurcriticus Michaël Zeeman zijn visie op het thema van dit jaar: toekomst@idealen.nu. Nelleke Noordervliet presenteert aansluitend een afwisselend programma met schrijvers, dichters en muziek. Buitenlandse auteurs presenteren zichzelf met een korte voordracht en geven een voorproefje op de programma's waarin ze het komend weekeinde te zien zijn. Met optredens en gesprekken van schrijvers uit Suriname, Sint Maarten, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Indonesië, en muziek van de Sumatraanse muziekgroep Syahrial & Grup en zangeres Denise Jannah.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

  Is groot kak coming?

  Gaat Zuid-Afrika de kant op Zimbabwe? Wie overleeft er eerder: de cynicus of de idealist, de traditionalist of de vernieuwer? Wat is het effect van apartheid op het persoonlijke leven van mensen? Drie Zuid-Afrikaanse schrijvers – Zakes Mda, Damon Galgut en K. Sello Duiker – over het huidige mindfield aan neuroses in Zuid-Afrika. Engelstalig.