Inschrijven op de nieuwsbrief

Yra van Dijk

Yra van Dijk tijdens 'Profetieën van de nieuwe generatie dichters' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg
Yra van Dijk tijdens 'Profetieën van de nieuwe generatie dichters' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg

(1970) is critica en neerlandica. Ze was in het verleden verbonden aan de Volkskrant en bespreekt tegenwoordig Franse literatuur en Nederlandse non-fictie voor NRC Handelsblad. Ze publiceert essays en kritieken in onder meer De Gids, Literatuur, Parmentier, Raster en Yang. In 2005 promoveerde ze met een proefschrift over het typografisch wit in de moderne poëzie, dat in 2006 werd gepubliceerd onder de titel Leegte die ademt. Naast haar journalistieke werk doceert ze hedendaagse Nederlandse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Archief beschikbaar voor: Yra van Dijk

  • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

    Profetieën van de nieuwe generatie dichters

    Komt dat zien: Zeven jonge dichters vanuit de hele wereld betreden ons podium als moderne zieners. Zij zullen deze Winternacht orakelend afsluiten met een in opdracht van het festival geschreven gedicht. Wat voor toekomst wacht ons op? Tamiem al-Barghoeti (Palestina), Lamis Saidi (Algerije), Violetta Simatupang (Indonesië), Saskia de Jong (Nederland), Ester Naomi Perquin (Nederland) en Gabeba Baderoon (Zuid-Afrika) dragen voor en Osama Abdulrasol en Henk de Laat zullen met ud en contrabas improviserend op de poëzie reageren. De dichters dragen ook uit bestaand werk voor. Yra van Dijk leidt het (Engelstalige) programma.

  • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

    heer horror: internationaal dichtersprogramma

    'savonds gaat heer horror uit', dichtte Lucebert onze buitenlandse gastdichters voor. Samen met de Nederlandse dichteres en P.C. Hooftprijs winnares Eva Gerlach dragen Ashur Etwebi (Libië) en Tan Lioe Ie (Indonesië) uit eigen werk voor, waarin zij hún heer horror opvoeren. Luister en huiver! Na de voordrachten praat poëziekenner en 'lezer-tussen-de-regels' Yra van Dijk met de dichters over poëzie en angst. Vrijdagavond 22.35 - 23.50, filmhuis 7. Engelstalig.