Inschrijven op de nieuwsbrief

Wycliffe Smith

Wycliffe Smith
Wycliffe Smith

(Saba, 1948) is onderwijzer, dichter, musicus en een van de grootste kenners van de literatuur van de Bovenwindse Eilanden, waar hij ook diverse boeken en artikelen over heeft geschreven. Hij debuteerde in 1976 met de poëziebundel A Voice from Windward. In zijn poëtische werk beschrijft Smith de schoonheid van de Bovenwindse eilanden maar uit hij ook kritiek op politieke en sociale misstanden. Verder behandelt hij universele thema's als dood en angst. Smith, die in de jaren zeventig in Nederland studeerde om onderwijzer te worden, treedt graag op voor publiek, van schoolkinderen tot studenten. Daarbij spreekt hij over zijn passie voor de Bovenwindse literatuur en zijn eigen poëzie. Zijn lezingen doorspekt hij met tekstfragmenten die hij niet alleen voordraagt, maar ook zingt, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar. Hij was in de jaren negentig enkele jaren gezaghebber van het eiland Saba.

(WIN2010)

Archief beschikbaar voor: Wycliffe Smith

 • Winternachten 2010

  How to Bluff Your Way into Saba, Statia and Bonaire

  Met: Bòi Antoin, Gilbert Wawoe, Paulette Smit, Ruben Severina, Sams, Wycliffe Smith

  Een spoedcursus nieuwe Nederlandse gemeenten! Nog een paar maanden en ons land krijgt er drie Caribische eilanden bij: Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Laat je nu voorlichten over de taal en geschiedenis van deze tropische eilanden door de ingevlogen deskundigen van de eilanden zelf.

  Het hoogste punt van Nederland ligt binnenkort niet langer in Limburg, maar op Saba. Nederlandse natuurbeschermers zullen zich moeten gaan bekommeren om koraalriffen. Maar ook de taal en cultuur gaan veranderen. Komen het Papiamentu en het Antilliaans Engels in aanmerking voor dezelfde status als het Fries? Dat valt nog te bezien. Maar in ieder geval kan het geen kwaad als de inwoners van Nederland alvast een paar woorden Papiamentu en Antilliaans Engels gaan leren en basiskennis cultuur en geschiedenis van de nieuwe Nederlandse gemeenten krijgen. Die kans krijgt het publiek tijdens dit programma op Winternachten.

  Een lichtvoetig programma met een spoedcursus nieuwe talen van Nederland, een inleiding in de literatuur, de volksverhalen en de geschiedenis, en een kennismaking met de muzikale tradities van de drie eilanden. Schrijvers en musici uit Saba, Statia en Bonaire voorzien het publiek van alles dat het moet weten over taal en cultuur van het nieuwe Nederland.

  Gilbert Wawoe (oud lid van de Raad van State) was nauw betrokken bij het overgangsproces van de drie eilanden. Hij vertelt over de soms wonderlijke bestuurlijke en juridische problemen die gepaard gingen met deze unieke staatkundige verandering. Kun je de Nederlandse wetten zomaar laten gelden voor (sub)tropische eilanden? Wycliffe Smith, schrijver van Saba, geeft het publiek met verhalen en gedichten een beeld van de cultuur en geschiedenis van Saba en Statia. Schrijver en journalist Bòi Antoin, begaan met het lot van zijn geboorte-eiland Bonaire, vertelt verhalen over de geschiedenis en cultuur van Bonaire. Musicus Victor Sams treedt op met bassist Jeffrey Sams en het onafscheidelijke steelpan duo Cornel Brown en Leroy James, allen afkomstig van Statia. Het programma wordt gepresenteerd door actrice Paulette Smit en Ruben Severina.

 • Winternachten 2010 – Winternachten 2

  Wintercafé 4: Hollandse Koralen

  De avond is bijna ten einde. Voor het slapen gaan is het goed en geruststellend om verhalen te horen. U krijgt ze van twee verhalenvertellers van eigen bodem, namelijk uit de nieuwe Nederlandse gemeenten Saba en Bonaire. Hollandse Koralen van Bonairiaan Bòi Antoin en Sabaan Wycliffe Smith. Presentatie Sanna Andréa-Dia. NL