Inschrijven op de nieuwsbrief

Wouter Godijn

Wouter Godijn - foto Merlijn Doomernik
Wouter Godijn - foto Merlijn Doomernik

(Amsterdam, 1955) krijgt de Jan Campert-prijs 2012 voor zijn bundel Hoe H.H. de wereld redde. Hij schrijft over ziek zijn, doodgaan en over de kracht van poëzie. Zware onderwerpen vaak, maar toch is Godijn ook onbedaarlijk grappig. Soms is het pure slapstick, dan weer een politieke parabel. Wouter Godijn debuteerde in 1997 met een roman, Witte tongen, maar ontdekte dat zijn kracht toch vooral in de poëzie school. In 2000 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, Alle kinderen zijn van glas. In zijn hele oeuvre valt vooral het contrast tussen het alledaagse en het verhevene op. Godijn werd landelijk bekend toen Gerrit Komrij en Neeltje Maria Min zijn tweede bundel, Langzame Nederlaag, hadden uitverkoren tot eerste keuze van de Poëzieclub. Zijn derde bundel De karpers en de krab werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Inmiddels zijn er drie romans en zeven dichtbundels van hem verschenen.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Wouter Godijn

 • Winternachten 2013

  Schrijversfeest 2013

  Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn

  Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen. 

  Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in  mijn hoofd -  vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.

  Uitreiking Haagse literatuurprijzen
  Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.

  Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.