Inschrijven op de nieuwsbrief

Witold Szabłowski

Witold Szabłowski
Witold Szabłowski

(Polen, 1980) studeerde Journalistiek en Politieke Wetenschappen in Warschau. Na een stage bij CNN in Istanbul schreef hij een reeks reportages over Turkije voor het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza waarvan een aantal werd opgenomen in zijn veelgeprezen bundel Zabójca z miasta moreli (Moordenaar uit de Abrikozenstad). Het boek won de Beata Pawlak Award en werd genomineerd voor de belangrijkste boekenprijs in Polen, de NIKE-boekenprijs. Szabłowski schets een gelaagd portret van een maatschappij die heen en weer geslingerd wordt tussen Oost en West, islamisme en islamofobie, het verlangen om bij Europa te horen en een afkeer van alles wat Europees is. Witold Szabłowksi kiest altijd een bijzondere invalshoek. Zo ging hij op zoek naar het verhaal achter de schoen die een Iraakse journalist naar George W. Bush gooide. In 2010 werd zijn reportage Dziś przypłyną tu dwa trupy (Vandaag spoelen twee lichamen aan), over immigranten die Europa proberen te bereiken via Istanbul, bekroond met de Prijs voor de Journalistiek van het Europees Parlement. In 2014 publiceerde hij Tańczące niedźwiedzie (Dansende Beren) en in 2016 verscheen Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia (Rechtvaardige verraders, buren van Volhynië). Het beschrijft het lot van de slachtoffers en getuigen van de massamoorden van Polen in Volhynië 1943-1944.

Archief beschikbaar voor: Witold Szabłowski

 • Dancing Bears: Polish writer Witold Szablowski on Nostalgia for Communism

  Dancing Bears: Polish writer Witold Szablowski on Nostalgia for Communism

  Met: Michel Krielaars, Witold Szabłowski

  De jonge Poolse schrijver en journalist Witold Szabłowski (1980) gaat in zijn nieuwste boek Dansende beren op zoek naar de resten van het communistische ideaal. De dansende beren uit de titel zijn de vrijgelaten circusdieren uit Bulgarije, die zich in de natuur nauwelijks weten te redden. Tijdens zijn journalistieke reis door onder meer Polen, Albanië en Bulgarije tekent hij de intrigerende verhalen op van mensen die vrij zijn, net als de getemde beren, maar nog vaak verlangen naar de communistische tijd. Vrijheid is moeilijker dan je denkt. En wanneer de ongelijkheid toeneemt, groeit de voedingsbodem voor het communisme.

  Szablowski ging over zijn boek in gesprek met Michel Krielaars, chef boeken van NRC en auteur van ondermeer Alles voor het moederland, over de terreur van Stalin ten tijde van Babel en Grossman.

  Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

 • Ways of Dialogue - Libanon 2016

  Ways of Dialogue Lebanon

  Met: Maaza Mengiste, Martijn Knol, Usha K R, Vamba Sherif, Witold Szabłowski

  Van 13 tot en met 20 november reisden vier schrijvers met Writers Unlimited naar Libaonon, voor een tournee van een week naar Beiroet, Tyre, Baaklin, Beqaa en Tripoli. Martijn Knol (Nederland), Witold Szablowski (Polen), Vamba Sherif (Liberia/Nederland) en Usha Kuniga Ramaswamy (India), treden samen met Libanese schrijvers en dichters op. Uit Libanon namen deel de schrijvers Hanan Al Shaykh, Sawsan alAbtah, Rasha alAmir, Abbass Beydoun, Youssef Bazzi, Mark Daou, Maya elHajj, Zena el Khalil, Iman Humaydan, Hussam Itani, Hala Kawtharani, Roseanne Khalaf, Issa Makhlouf , Sahar Mandour, Bilal Orfali , Alawiyah Sobh, Assaad Thebian, Fadi elTofeili, Fawzi Yammine, Hyam Yared, Khaled Ziadeh en Rewa Zeinati.

  Rond het thema 'Ways of Dialogue' droegen de schrijvers voor uit eigen werk en lazen ze fragmenten uit hun literaire traditie. Centrale thema's in de programma's waren de verschillende tradities in deling van macht en besluitvorming. Het was de tweede tournee in een serie in de Arabische wereld. De eerste in de serie vond plaats in mei 2016 in Marokko. Deze tournee was een samenwerkingsproject met PEN Libanon. De optredens waren zowel voor algemeen publiek, als voor studenten van middelbare scholen en universiteiten.

  Dit project van Writers Unlimited wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. PEN Libanon werkt voor dit project samen met o.a. Centre for Arts and Humanities (CAH), American University of Beirut; Centre for Arab and Middle Eastern studies (CAMES) en Aaliya's Bookshop, Jemayzeh, Beirut.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Witold Szabłowski

  In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands en Fidan Ekiz. Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Ian Buruma introduces Witold Szabłowski

  Een gesprek over de noodzaak om moeilijke vragen te stellen, over het belang van onderzoeksjournalistiek en het succes van literaire non-fictie. Witold Szabłowski is een bekroonde Poolse 'literaire' journalist en Ian Buruma geniet international erkenning als een van de meest invloedrijke hedendaagse denkers. Engelstalig.