Ga naar de inhoud
NL EN menu

Witold Szabłowski

Witold Szabłowski
Witold Szabłowski

(Polen, 1980) studeerde Journalistiek en Politieke Wetenschappen in Warschau. Na een stage bij CNN in Istanbul schreef hij een reeks reportages over Turkije voor het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza waarvan een aantal werd opgenomen in zijn veelgeprezen bundel Zabójca z miasta moreli (Moordenaar uit de Abrikozenstad). Hierin schetst Szabłowski een gelaagd portret van een maatschappij die heen en weer geslingerd wordt tussen Oost en West, islamisme en islamofobie, het verlangen om bij Europa te horen en een afkeer van alles wat Europees is. Witold Szabłowksi kiest altijd een bijzondere invalshoek. Zo ging hij op zoek naar het verhaal achter de schoen die een Iraakse journalist naar George W. Bush gooide. In 2010 werd zijn reportage Dziś przypłyną tu dwa trupy (Vandaag spoelen twee lichamen aan), over immigranten die Europa proberen te bereiken via Istanbul, bekroond met de Prijs voor de Journalistiek van het Europees Parlement. Szabłowski schreef op uitnodiging van het Vlaams-Nederlandse Huis de Buren het citybook Alle poorten van Lublin, een literair stadsportret van de Poolse stad Lublin.

Archief beschikbaar voor: Witold Szabłowski

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    De tekst van mijn leven: Witold Szabłowski

    In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands en Fidan Ekiz. Engelstalig.

  • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Ian Buruma introduces Witold Szabłowski

    Een gesprek over de noodzaak om moeilijke vragen te stellen, over het belang van onderzoeksjournalistiek en het succes van literaire non-fictie. Witold Szabłowski is een bekroonde Poolse 'literaire' journalist en Ian Buruma geniet international erkenning als een van de meest invloedrijke hedendaagse denkers. Engelstalig.