Inschrijven op de nieuwsbrief

Wim Tigges

Wim Tigges - foto Serge Ligtenberg
Wim Tigges - foto Serge Ligtenberg

(1947) was van 1974 tot 2004 werkzaam als (universitair) docent bij de Opleiding Engelse Taal en Cultuur van de Leidse Universiteit, aanvankelijk als mediëvist, meer recentelijk vooral op het terrein van de Britse letterkunde van 1700 tot 1940. Hij publiceerde over een verscheidenheid aan letterkundige onderwerpen, van Oudengelse raadselteksten tot postmoderne Ierse romans; daarnaast verscheen van zijn hand een aantal literaire vertalingen in het Nederlands, waaronder Thomas Malory's Morte d'Arthur en Alfred Tennysons In Memoriam. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de 19e-eeuwse en vroegmoderne roman, en naar de esthetiek van populaire cultuur (mythen, sprookjes, ridderromans, balladen, melodrama, science fiction, fantasie, actie-series) door de eeuwen heen.

(2011)

Archief beschikbaar voor: Wim Tigges

  • Winternachten 2011

    VPRO OVT Live

    Met: Asis Aynan, Ernest van der Kwast, Marlon Titre, Mathijs Deen, Nazmiye Oral, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Wim Tigges

    Zoals ieder jaar zendt ook nu het VPRO geschiedenisprogramma OVT weer uit vanuit cafe Dudok, als onderdeel van Writers Unlimited - Winternachten festival Den Haag. Het thema van het festival is Great Expectations, naar de roman van Charles Dickens. Dickens schreef Great Expectations precies 150 jaar geleden. Reden om te spreken over Dickens, zijn boek en zijn tijd, met de Anglist letterkundige Wim Tigges. Volkskrant-columniste en actrice Nazmiye Oral, journalist en schrijver Asis Aynan en de schrijver van ondermeer de bestseller 'Mama Tandoori' Ernest van der Kwast, praten over familiegeschiedenis en hoe die geschiedenis zijn weerslag heeft in hun werk. Van alle drie is in ieder geval één van de ouders afkomstig van buiten Europa. Hoe bepalend is dat voor hun schrijverschap geweest en kan je ooit loskomen van die andere culturele achtergrond? Met de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet en muziek van gitarist Marlon Titre. In het tweede uur o.a. Paulus Bijl over zijn promotieonderzoek naar foto's van koloniaal geweld in Nederlands-Indië. Er blijkt, anders dan in het geval van de Tweede Wereldoorlog, nog grote onenigheid bestaat over de betekenis van dit geweld, en over de morele beoordeling ervan. Met live muziek: Marlon Titre. Presentatie: Paul van der Gaag en Mathijs Deen. Nederlandstalig.