Ga naar de inhoud
NL EN menu

Wim Berkelaar

Wim Berkelaar
Wim Berkelaar

(1960) is historicus en sinds 2005 verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Berkelaar geldt als kenner van het existentialisme en nihilisme. Hij geeft lezingen in binnen- en buitenland en schrijft een boek over het Nederlands existentialisme. Als recensent bespreekt hij historische boeken in het VPRO radioprogramma OVT.

(2019)

Archief beschikbaar voor: Wim Berkelaar

 • Winternachten 2019

  VPRO O.V.T. Live

  Met: Abdelkader Benali, Asis Aynan, Conny Braam, David Van Reybrouck, Ellen de Bruin, HemelBesem, Jos Palm, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Wim Berkelaar

  DIT PROGRAMMA IS UITVERKOCHT - Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 20 januari 2019 wordt OVT live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

  In de foyer van Theater aan het Spui luistert en kijkt u naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs als de Vlaamse cultuurhistoricus David Van Reybrouck en Nelleke Noordervliet, die wordt geïnterviewd over De Constantijn Huygensprijs voor haar literaire werk. Ze neemt die deze middag in het festival tijdens het Schrijversfeest in ontvangst. Schrijver en NRC-wetenschapsredacteur Ellen de Bruin is te gast over onder meer haar boek Onsterfelijkheid voor beginners. Schrijver Asis Aynan gaat in gesprek over het verschijnen van het laatste deel van de Berberbibliotheek. Conny Braam spreekt over haar boek over Hendrik Witbooi, de 19e eeuwse onafhankelijkheidsstrijder uit Namibië. Hij is een verre voorvader van de Zuid-Afrikaanse schrijver en spoken word-artiest HemelBesem, die tijdens dit programma zal optreden. Abdelkader Benali spreekt zijn column uit en Wim Berkelaar presenteert de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.

 • Winternachten 2018

  VPRO's OVT Live

  Met: David Van Reybrouck, Ernst Reijseger, Jos Palm, Karwan Fatah-Black, Louise O. Fresco, Maarten van der Graaff, Madelon de Keizer, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi, Wim Berkelaar

  Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 21 januari 2018 werd OVT zoals gebruikelijk live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

  In een uitverkochte foyer van Theater aan het Spui luisterden en keken de bezoekers naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Louise O. Fresco, David Van Reybrouck en Maarten van der Graaff, naar historici Karwan Fatah-Black en Madelon de Keijzer en naar een optreden van cellist Ernst Reijseger. Nelleke Noordervliet sprak haar column uit en Wim Berkelaar presenteerde de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.