Inschrijven op de nieuwsbrief

Walter Palm

Walter Palm tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Walter Palm tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Curaçao, 1951) is dichter, toneelschrijver en essayist. Hij heeft drie Nederlandstalige gedichtenbundels gepubliceerd: Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker (2002; herdruk 2018), Sierlijke golven krullen van plezier (2009) en Een serenade voor mijn Shéhérazade (2014). Een paar maanden geleden verscheen van hem het essay Het sluipend gif van islamofobie waarin hij zijn zorgen uit over de gevolgen van het structurele karakter van islamofobie in Nederland. In 2012 mocht hij zijn gedicht De mazurka voordragen aan toenmalig Kroonprins Willem-Alexander en Koningin Beatrix. Hij treedt regelmatig op met Tipiko Den Haag, zoals onlangs nog in het theaterstuk De Wedstrijd van Koning Shon Arei. Tijdens "A free mind, Caribbean style!" speelt Tipiko Den Haag muziek van de familie Palm en zal Walter op poëtische wijze een sluier oplichten over de muziek van zijn voorouders.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Walter Palm

 • Winternachten 2020

  Dakota Verhalenfestival: Talkshow

  Met: Cynthia Mc Leod, Mylo Freeman, Walter Palm

  Talkshow over de mooiste verschillen in cultuur, gewoontes, taal en literatuur rond het thema 'wat is normaal'. Met verhalen uit de buurt, en gesprekken met en voordrachten door schrijver Cynthia McLeod (Suriname), kinderboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman en dichter Walter Palm.

 • Winternachten 2020

  A Free Mind, Caribbean Style!

  Met: Guiselle Martha, Junadry Leocaria, Tipiko Den Haag, Vany Hooi, Walter Palm

  In Bibliotheek Ypenburg nemen we u mee op een reis door muziek, dans en poëzie uit het Caribisch gebied. Een wervelend programma, met ook stof tot overpeinzing.
  Curaçaose dichters en denkers Walter Palm en Guiselle Martha treden op. Muziekgroep Tipiko Den Haag laat je zelf ervaren dat Caribische muziek bijzonder aanstekelijk is. En dansers zoals Junadry Leocaria nodigen je uit op de dansvloer!

  Het thema van deze editie van het Winternachten festival is A Free Mind. Programmaker Julian Starink: "Wat betekent dat eigenlijk? Hoe vrij zijn we in ons denken? Wat kunnen we leren van het Caribisch gebied?"

  In gedichten en spoken word laten Walter Palm en Guiselle Martha je een Caribisch gebied ontdekken waarin culturen elkaar - gewild en ongewild - ontmoet hebben. Je swingt mee op de ongelooflijke diversiteit aan muzieksoorten van Aruba, Bonaire en Curaçao die muziekgroep Tipiko Den Haag je laat horen. En Junadry Leocaria laat zien dat muziek niet alleen bedoeld is om naar te luisteren: de dansvloer gaat zeker open!

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Met lege handen ging ik slapen. Een nieuw geluid uit de Antillen.

  'De eerste echte opvolger van Frank Martinus Arions Dubbelspel' schreef Michiel van Kempen in zijn recensie van de spannende debuutroman van Erich Zielinski uit Curaçao. De Engelenbron speelt zich af in de Caribische veelkleurigheid, uitbundigheid en warmbloedigheid van Otrabanda. Hij trad op met Walter Palm, een van de belangrijkste moderne Antilliaanse dichters. Hij schrijft gedichten in het Papiamentu, Nederlands en Engels, met een uiterste woordprecisie en beeldenrijkdom. Hij droeg o.a. voor uit zijn bundel Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker. Een gesprek onder leiding van Tanja Jadnanansing.