Inschrijven op de nieuwsbrief

Vonne van der Meer

Vonne van der Meer voor Winternachten 2017 - foto Annaleen Louwes
Vonne van der Meer voor Winternachten 2017 - foto Annaleen Louwes

(Eindhoven, 1952) volgde een opleiding tot theaterregisseur, en regisseerde tien jaar bij verschillende toneelgezelschappen. In die jaren begon ze met het schrijven van korte verhalen. In 1985 debuteerde ze met de verhalenbundel Het limonadegevoel en andere verhalen, bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Sindsdien verscheen er van haar elke twee, drie jaar een roman, novelle of verhalenbundel. Bij het grote publiek werd ze bekend met de roman-in-verhalen Eilandgasten. Haar werk is vertaald in, o.a., het Frans, Duits en Spaans. Naast het schrijven geeft ze les aan het Ritcs (film- en televisieacademie) in Brussel. Ze is vanaf haar debuut lid van PEN Nederland, en zit sinds begin 2016 in het bestuur. Onlangs volgde zij Manon Uphoff op als voorzitter.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Vonne van der Meer

 • Winternachten 2017

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Anass Habib, Celal Altuntas, Farah Karimi, Ian Buruma, Jennifer Clement, Kamal Hors, Lex Bohlmeijer, Malini Subramaniam, Michaïl Sjisjkin, Peter Abspoel, Sjoerd de Jong, Ton van de Langkruis, Vonne van der Meer

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2017 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting. De avond startte met de Free the Word!-speech door schrijver Michaïl Sjisjkin, een van de prominentste namen in de hedendaagse Russische literatuur. Vervolgens werden de Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt. Tot slot debatteren auteurs Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit'.

  De Opening Night is een Engelstalig programma tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

  Free the Word!-speech door Michaïl Sjisjkin
  Sjisjkin schreef vier veelgeprezen romans: Onvoltooide Liefdesbrieven (Pismovnik, 2010), Venushaar (Maidenhair, 2005), Taking of Izmail (2000) en Larionov's Memoirs (1994). Michaïl Sjisjkin wordt bewonderd als een verfijnd stilist. In zijn fictie verwerkt hij Russische en Europese literaire tradities, en creëert hij een visie op de toekomst van de literatuur. Hij werkte als docent en journalist. Voor zijn romans kreeg hij de drie belangrijkste Russische literatuurprijzen: de Russian Booker Prize in 2000, de Nationale Bestseller prijs in 2005 en de Bolshaya Kniga Prijs (Grote Boekenprijs) in 2006 en 2011. Zijn werk is vertaald in dertig talen.

  Oxfam Novib PEN Awards
  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De prijswinnaars werden bekendgemaakt: de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh, die gevangen zit in Saoedi Arabië, en de Indiase journalist Malini Subramaniam. Zij kon wel naar Den Haag komen en kreeg de prijs uitgereikt uit handen van Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

  Debat met Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel
  Daarna volgde een debat over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit' met schrijver/journalist Ian Buruma (New York Times, Guardian, NRC), schrijver Celal Altuntas (o.a. Het dorp van zeven broers) en antropoloog/schrijver Peter Abspoel (o.a. Zingeving in het Westen) onder leiding van Sjoerd de Jong, journalist en ombudsman van NRC Handelsblad.

  Presentatie en muziek
  Het programma werd gepresenteerd door Lex Bohlmeijer, met muzikale bijdragen van Kamal Hors (ud, zang) en Anass Habib (deff, zang).

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

  Het huis van de mensen - op de drempel tussen Oost en West

  De Turkse schrijfster Elif Shafak en haar Nederlandse vakgenote Vonne van der Meer bouwen in hun romans een wereld op basis van menselijke verhoudingen. Het toeval brengt personages bij elkaar, of het ontwortelt levens. Onder leiding van Joyce Roodnat praatten de twee romanschrijvers over medemenselijkheid in de Turkse en Nederlandse maatschappij. Elif Shafak opende het gesprek met haar essay over Turkije op de drempel tussen Oost en West, dat zij schreef in opdracht van Winternachten.
  Engelstalig.