Inschrijven op de nieuwsbrief

Umar Mirza

Umar Mirza - foto Willeke Wenno
Umar Mirza - foto Willeke Wenno

(Den Haag, 1987) is een veelzijdige tv-presentator, dagvoorzitter en columnist. Zijn ouders emigreerden vanuit Pakistan naar Nederland. Umar Mirza begon op zijn achttiende als columnist en hoofdredacteur van het multiculturele platform Wijblijvenhier.nl en hij gaf zijn visie op Nederland in bijdragen aan verschillende weblogs, opiniesites, tijdschriften en essaybundels. Daarnaast treedt hij regelmatig op als panellid, dagvoorzitter en debatleider. Hij geeft sinds 2009 gastcolleges aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en hij presenteert sinds 2011 tv-programma's voor de NTR (Mijn moskee is top). Umar volgde de minor People and Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en in juni 2012 voltooide hij zijn master aan de Technische Universiteit Delft. Hij werd gekozen tot een van de twaalf Best Graduates van Nederland. Sindsdien werkt hij aan een nieuw televisieprogramma. www.umarmirza.nl.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Umar Mirza

 • Winternachten 2014

  SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Met: Roos Pollmann, Umar Mirza

  Een gevarieerde avond met programma's op vijf podia. Schrijvers, dichters en bezoekers komen deze avond samen in een feestelijke, informele sfeer. De auteurs dragen voor uit werk dat zij in opdracht van het festival schreven, lezen voor uit hun boeken of gaan met elkaar in gesprek over actuele thema's en aan het eind van de avond danst iedereen de nacht in. Language no problem: er zijn zowel Engelstalige als Nederlandstalige programma's. Een ticket geeft toegang tot alle programmaonderdelen.

  O.m. te gast op Saturday Night Unlimited: Ian Buruma (VS/Nederland), Mathijs Deen, Jan van Hooff, Marjolijn van Heemstra, Tanja Jadnanansing, Bernke Klein Zandvoort, Herman Koch, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Tom Lanoye, Fouad Laroui (NL Marokko), Ad van Liempt, Milo Manara (Italy), Connie Palmen, Anne Provoost (België), P.F. Thomése, Kira Wuck, Geling Yan (China) en vele anderen.

  In de zaal 1 wordt u ontvangen door ceremoniemeester Roos Pollman, in zaal 2 door Umar Mirza en in de foyer door Francis Broekhuijsen.

  Programmawijzigingen: Het optreden van Milo Manara tijdens het festival is afgelast vanwege familieomstandigheden.

 • Winternachten 2014

  FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Met: Roos Pollmann, Umar Mirza

  Een gevarieerde avond met programma's op vijf podia. Schrijvers, dichters en bezoekers komen deze avond samen in een feestelijke, informele sfeer. De auteurs dragen voor uit werk dat zij in opdracht van het festival schreven, lezen voor uit hun boeken of gaan met elkaar in gesprek over actuele thema's en aan het eind van de avond danst iedereen de nacht in. Een ticket geeft toegang tot alle programmaonderdelen. Language no problem: er zijn zowel Engelstalige als Nederlandstalige programma's.

  Amin Maalouf houdt de openingslezing, Ian Buruma vertoont zijn filmkeuze, auteurs houden tirades (i.s.m. literair tijdschrift Tirade) of vertellen over de Tekst van hun Leven, en dichters (o.a. de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs) treden op met dichter/rapper Typhoon.

  Voorts te gast op Friday Night Unlimited: Abdelkader Benali, Arie Boomsma, Wim Brands, Linda Christanty (Indonesië), Saskia De Coster (België), Aminatta Forna (GB/Sierra Leone), Rodaan Al Galidi (NL Irak), Amin Maalouf (Franrkijk/Libanon), Andrés Neuman (Spanje/Argentinië), Elisabeth van Nimwegen, Roos Pollmann, Simone van Saarloos, Andries Samuel (Zuid-Afrika), Alfred Schaffer, Nihad Siries (Syrië), Petra Stienen en vele anderen.

  In de zaal 1 wordt u ontvangen door ceremoniemeester Roos Pollman, in zaal 2 door Umar Mirza en in de foyer door Francis Broekhuijsen.

  Programmawijzigingen: Geling Yan zal vanavond wegens gezondheidsredenen niet optreden. Ze is er wel tijdens Saturday Night Unlimited. Het eerder aangekondigde optreden van Miral Al Tahawi gaat niet door.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Met Umar op wereldreis - LOL

  Humor verzacht alle pijn, hoe diep het verdriet ook zit, hoe explosief de situatie ook is. Is de schrijver de nar van onze tijd? Komt hij weg met alle spot, zolang het maar als grap wordt gebracht? Drie Pakistani kruisen de degens. Met een poëtisch optreden van rasperformer Rodaan Al Galidi. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Met Umar op wereldreis - Among the Believers

  In landen als Indonesië en Turkije krijgt religie steeds meer vat op de politiek. Neemt religie de macht over of is er nog toekomst voor een land waar godsdienst en staat gescheiden zijn? De schrijvers Ece Temelkuran (Turkije) en Ahmad Tohari (Indonesië) spreken met Umar Mirza over de invloed van idealen die door de staat worden gedicteerd. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Met Umar op wereldreis: verhalen van thuis

  Umar Mirza (de jonge hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl en presentator van het tv-programma Mijn moskee is de beste) neemt het publiek in drie programma's mee op reis. In deel 1 horen we Nieuwe migrantenverhalen. De barre kou, het grote wennen; die aspecten van de migratie kennen we nu wel. Maar wat gaat er onder de oppervlakte schuil? Reggie Baay, Nadia Bouras en Fidan Ekiz diepen intieme, hilarische anekdotes op en bieden een zeldzaam inkijkje in een ontworteld leven. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Nederlandstalig.