Ga naar de inhoud
NL EN menu

Ton van Haperen

Ton van Haperen
Ton van Haperen

(1959) studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Sinds 1985 is hij leraar economie aan het Rythovius College te Eersel. Daarnaast leidt hij leraren op, tussen 1999 en 2006 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, sindsdien aan de interfacultaire lerarenopleiding van de Universiteit Leiden. Voor de educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff bedenkt en ontwikkelt hij leermateriaal. Daarnaast schrijft hij veelvuldig over de kwaliteit en organisatie van het onderwijs. Hij is columnist van het Onderwijsbladen publiceert regelmatig in boeken, bladen en kranten. In 2007 verscheen zijn boek 'De ondergang van de Nederlandse leraar'.

Archief beschikbaar voor: Ton van Haperen

 • Science Series 2014-2016

  Naar wie luisteren we nog? Over de toekomst van macht, gezag en autoriteit.

  Met: Christien Brinkgreve, Clairy Polak, Paul Verhaeghe, Ton van Haperen

  Een avond rond het nieuwe boek van psycho-analyticus Paul Verhaeghe. Autoriteit lijkt vandaag niet langer een vies woord. Na de teloorgang van het automatische gezag zien we overal een sterke roep om de autoriteit te herstellen. Verhaeghe geeft een fascinerende analyse van de teloorgang van patriarchale autoriteitsstructuren. Hij gaat in gesprek met Ton van Haperen, leraar en lerarenopleider, en auteur van 'De Ondergang van de Nederlandse Leraar' en Christien Brinkgreve, sociologe. Zij schreef 'Het verlangen naar gezag'.

  In zijn boek gaat Verhaeghe in op de diepgaande gezagscrisis in wat Freud de "onmogelijke beroepen" noemde: het werk van artsen, opvoeders, onderwijzers, politieagenten en politici. Hoe kunnen we noodzakelijke autoriteit herstellen, zonder terug te vallen in betuttelend paternalisme, of ons over te geven aan geweld en willekeur, waarbij macht uit onvermogen de lege plaats van autoriteit gaat innemen?

  Het programma is Nederlandstalig. Een avond van Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag en Boekhandel Van Stockum. Redactie: Tom Dommisse.