Tommy Wieringa

(Goor, 1967) bracht een groot deel van zijn jeugd door op de Antillen. Hij studeerde geschiedenis en journalistiek en brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot, waar inmiddels meer dan 350.000 exemplaren van zijn verkocht. Met Caesarion (2009) schaarde hij zich volgens de pers onder 'De Grootste Tien van de Nederlandse Literatuur'. In 2013 verscheen Dit zijn de namen, over de barre tocht van een groep vluchtelingen. Het verhaal werd in 2016 op de planken gebracht door NTGent. Momenteel toert Vader & zonen langs de theaters, waarin ook teksten van Wieringa zijn verwerkt. In 2014 schreef hij het boekenweekgeschenk, Een mooie jonge vrouw. Wieringa gaf in de jaren negentig performances met muziek en poëzie, maakte tv-programma's en is een graag geziene gast op literaire festivals. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en had een vaste column in dagblad De Pers.
(WU 2017)Archief beschikbaar voor: Tommy Wieringa
-
Wat is er mis met de elite?
Met: Elles de Bruin, Henk Oosterling, Paul Frissen, Tommy Wieringa
In deze tijd van opkomend populisme, 'post-truth' en 'alternatieve feiten' heeft de elite het zwaar te verduren. De academische, culturele, financiële en politieke elites verliezen aan vertrouwen bij de gewone burger. Hoe en wanneer is het misgegaan? En is het vertrouwen nog te herwinnen? Wat zijn de do's and don'ts voor de elite? Met schrijver Tommy Wieringa, bestuurskundige Paul Frissen, filosoof Henk Oosterling en gespreksleider Elles de Bruin.
Samengesteld door Liliane Waanders (Writers Unlimited). Met boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.
-
Het boek van mijn leven: Tommy Wieringa
De schrijver vertelt over zijn favoriete boek: het boek dat hem inspireert of raakt; het boek dat zijn artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat hij iedereen aanraadt. Nederlandstalig
-
Nederland op de sofa: Tommy Wieringa
Komt een land bij de dokter: Nederland lijdt aan agorafobie. Willen we meer of minder Marokkanen? Hoeveel vluchtelingen nemen we op? En waarom rotten mensen die Zwarte Piet racistisch vinden niet op naar hun eigen land? Tommy Wieringa in de rol van Nederland vertelt waarom hij zo bang is de eigen, vertrouwde omgeving te verlaten en waarom de grote boze buitenwereld zulke monsterlijke vormen heeft aangenomen. Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys probeert de angstige toestand van Nederland te begrijpen en te verklaren.
Damiaan Denys vervangt de eerder aangekondigde Gündüz Vassaf.
-
In the Mirror of Refugees
Het beeld dat vluchtelingen van Europa hebben komt niet overeen met de werkelijkheid die ze vinden als ze er beland zijn. Europa is fictie. De Duits-Azerbeidzjaanse Olga Grjasnowa schreef over ontheemden in een geglobaliseerde wereld. De Rus Michaïl Sjisjkin tolkte jarenlang in Wenen voor asielzoekers, wat zijn neerslag kreeg in zijn roman Venushaar, en romancier en filmmaker Hassan Blasim ontvluchtte Irak, om in Finland zijn ervaringen te boek te stellen. Tommy Wieringa verdiepte zich voor Dit zijn de namen in de drijfveren van vluchtelingen. Wat treffen zij aan in Europa? Gespreksleiding: Jeroen van Kan.
-
De Hollandse lente
De Arabische Lente maakt warme gevoelens los in Nederland. Misschien verlangen we heimelijk ook wel naar een Nederlandse Lente. Hoe zou Nederland er na zo'n lente uit moeten zien? Schrijvers, vertel het ons!