Inschrijven op de nieuwsbrief

Tomas Sedlacek

Tomas Sedlacek
Tomas Sedlacek

(Tsjechië 1977) geniet een soort popsterrenstatus sinds zijn boek De economie van goed en kwaad (2009) een internationale bestseller werd. Hierin bepleit hij dat economie niet te vatten is in wiskundige formules maar is voorgebracht door onze cultuur. Om de economie te begrijpen, betrekt hij ook mythen, religie, theologie, filosofie, psychologie, literatuur en film in zijn betoog. Economie gaat, om het in notendop samen te vatten, over goed en kwaad. In Tsjechië is Sedlacek uitgegroeid tot een fenomeen. Een theaterproductie gebaseerd op zijn werk trekt volle zalen in het Nationale Theater in Praag. Sedlacek woonde als kind negen jaar in Finland en Denemarken. Tijdens zijn studie aan de Praagse Karelsuniversiteit werd hij op zijn 24e economisch adviseur van toenmalig president Vaclav Havel. De econoom, die zich 'christen-anarchist' noemt, is momenteel strateeg bij de Tsjechische handelsbank CSOB en universitair docent.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Tomas Sedlacek

 • Winternachten 2017

  Reading the Bible with Sedlacek

  Met: Babah Tarawally, Stevo Akkerman, Tomas Sedlacek

  Reading the Bible with Sedlacek belooft een wel heel inspirerende belevenis te worden: een ontmoeting annex college annex dialoog met de wereldberoemde macro-econoom Tomas Sedlacek over de uiterst fascinerende verhouding tussen economie en verhalen uit de Bijbel. Hij bespreekt met het publiek vier hoofdstukken: Genesis hoofdstuk 2 en 3, Job hoofdstuk 1 en Lucas hoofdstuk 15. Om u voor te bereiden op het programma kunt u ze hier als pdf downloaden, in de Engels- en Nederlandstalige versie. Het gesprek is in het Engels. Babah Tarawally, schrijver en columnist, draagt de door Sedlacek uitgekozen fragmenten voor. Sedlacek wordt geïntroduceerd door Trouw-journalist en schrijver Stevo Akkerman.

  In een interview, begin 2016 gepubliceerd in Trouw, zei Tomas Sedlacek over economie en geloof: "Er moet iets zijn misgegaan met de schepping, want hoewel Adam een relatie met God had, voelde hij zich eenzaam. En hij had een helper nodig. Dus de barsten in de schepping waren er al - dat heeft enorme theologische implicaties."

  Maar heeft het ook met economie te maken?
  "Ja, want wat er uit blijkt is dit: zelfs al plaats ik een mens in een ideale setting, dan nog zal hij niet gelukkig zijn. Er huist in ons een existentieel gevoel van onvolkomenheid, en dat verklaart onze drang naar consumptie - dat is bedoeld om het gat te vullen. Dit gevoel van onvolkomenheid is onafhankelijk van het politieke en economische systeem waarin we leven (...) Het geloof in het idee dat mensen cijfermatig gedefinieerd kunnen worden, dat de zin van het leven bestaat uit het bevredigen van behoeften en de zin van ondernemen uit winstmaximalisatie - het zijn ontegenzeggelijk morele noties. En die vormen samen een nieuwe religie."

  Tomas Sedlacek staat bekend om zijn heldere, associatieve en sprankelende betogen. Hij verbindt daarin overtuigend economische verschijnselen met bijvoorbeeld religieus besef, mythen en filosofie.

  Sedlacek (Tsjechië 1977) geniet een soort popsterrenstatus sinds zijn boek De economie van goed en kwaad (2009) een internationale bestseller werd. Hierin bepleit hij dat economie niet te vatten is in wiskundige formules maar is voorgebracht door onze cultuur. Om de economie te begrijpen, betrekt hij ook mythen, religie, theologie, filosofie, psychologie, literatuur en film in zijn betoog. Economie gaat, om het in notendop samen te vatten, over goed en kwaad. 'Schitterend geschreven', oordeelde Samuel Brittan van de Financial Times. 'Je blijft lezen.'

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Winternachten lecture: Fiction in times of Fake

  Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom TomᚠSedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.