Tomas Lieske
(Den Haag, 1943) schrijft romans, verhalen en poëzie. Hij won de VSB Poëzieprijs voor Hoe je geliefde te herkennen, en de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Franklin. Lieske studeert Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Na een periode als docent en kunstschilder richt hij zich vanaf zijn 40e op het schrijverschap. In enkele van zijn boeken, waaronder de roman Alles kantelt, komen herinneringen voor aan zijn kinderjaren in het door een bombardement (1945) vernielde deel van de Haagse wijk Bezuidenhout. Recente boeken zijn onder meer de romans Honderd hoge dagen (2020) en Het spettert geluk (2021), en zijn keuze uit eigen poëzie Brandende kevers (2023). Voor Niets dat hier hemelt (2023) ontving hij de F. Bordewijk-prijs. Najaar 2024 verschijnt Wij van de Ripetta, een historische roman rond schilder Caravaggio. Tijdens het Writers Unlimited Festival ontvangt hij de Constantijn Huygens-prijs 2024 voor zijn gehele oeuvre.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Tomas Lieske
-
Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Met: Adelina Ignat, Alfred Schaffer, Anaïs Van Ertvelde, Gijs Scholten van Aschat, Hella, Manon Uphoff, Marieke De Maré, Mirjam van Hengel, Sebastiaan van Eck en Judith Jamin, Simone Atangana Bekono, Tomas Lieske, Valérie Drost
De Haagse Literatuurprijzen 2024 zijn toegekend aan Tomas Lieske, Simone Atangana Bekono, Marieke De Maré en Anaïs Van Ertvelde. Het Literatuurmuseum en Writers Unlimited organiseren de feestelijke uitreiking op zaterdagmiddag 25 januari 2025. De presentatie is in handen van Mirjam van Hengel.
De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder Saskia Bruines. Elke winnaar wordt geëerd met een laudatio in de vorm van een muzikaal of gesproken optreden door onder meer acteur Gijs Scholten van Aschat, schrijver Manon Uphoff, dichter Alfred Schaffer (op video), cellisten Sebastiaan van Eck en Judith Jamin, en de Vlaamse a capella formatie Hella. De Jonge Haagse Stadsdichter 2024, Adelina Ignat, opent de uitreiking met voordacht. Valérie Drost, directeur van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum spreekt het welkomstwoord.
De Constantijn Huygens-prijs, de Haagse Literatuurprijs voor een oeuvre, is toegekend aan Tomas Lieske (pseudoniem van Ton van Drunen, 1943). Met deze prijs bekroont de jury zijn gehele oeuvre, dat bestaat uit romans, verhalen, gedichten en essays waarin de taal fonkelt, de nieuwsgierigheid bloeit en de verbeelding wordt gevierd.
Simone Atangana Bekono (1991) ontvangt voor Marshmallow de Jan Campert-prijs 2024, de jaarlijkse prijs voor een dichtbundel. Volgens de jury blijf je na het lezen verbluft en opgeladen achter. Als je marshmallows precies lang genoeg boven een vlam houdt, dan zijn ze perfect: rokerig van buiten, zoet van binnen, een tikkeltje vies en juist daardoor onweerstaanbaar. Dat geldt ook voor deze dichtbundel: het is een explosieve mix van erotische beelden en talige spanning, die nog lang na het lezen in je hoofd blijft plakken.
Aan Marieke De Maré (1985) is de F. Bordewijk-prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek, toegekend voor Ik ga naar de schapen. De jury is van mening dat De Maré met dit dichtwerk laat zien hoe literatuur uitersten kan verenigen. Deze roman spreekt krachtig over mensen die voornamelijk zwijgen, is lichtvoetig en zwaar, en zowel pijnlijk herkenbaar als volkomen vervreemdend. Dit boek is een kleinood om te koesteren.
Anaïs Van Ertvelde (1988) mag voor Handicap: een bevrijding de J. Greshoff-prijs in ontvangst nemen, de tweejaarlijkse prijs voor een essay of essaybundel. Het is een boek dat ons anders doet kijken naar dat wat we dachten te kennen: handicap. Geen beperking, wel een bevrijding. Van Ertvelde introduceert niet alleen de crip theorie in ons taalgebied, ze herziet ook de taal die we erfden om over lichamen te praten. En met die taal verandert ze ons denken. Handicap is een essay waarvan de jury hoopt dat iedereen de kans krijgt het te lezen.
Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000,- verbonden. De andere prijzen bedragen 6.000,-. De jury bestond dit jaar uit: Jeroen Dera, Layla El-Dekmak, Rashif El Kaoui, Laurens Ham, Helma ven Lierop, Valérie Drost (voorzitter), Mathijs Sanders, Jeannette Smit (secretaris/penningmeester) en Sarah Vankersschaever.
Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de bekroonde auteurs en van de andere festivaldeelnemers verkrijgbaar zijn!
Uitreiking Haagse Literatuurprijzen is samengesteld door Jet Steinz in opdracht van het Literatuurmuseum en Writers Unlimited. Alle informatie over de laureaten is te vinden op literatuurmuseum.nl.
-
Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Met: Aad Meinderts, Alma Mathijsen, Anjet Daanje, Benjamin Herman, Blue Moon, Corrie van Binsbergen, Ellen ten Damme, Jan Kuijper, Judith Uyterlinde, Kees 't Hart, Kees van Kooten, Lucky Fonz III, Maartje Meijer, Marjoleine de Vos, Mirjam van Hengel, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer, Rozalie Hirs, Saskia Bruines, Tjibbe Veldkamp, Tomas Lieske
Om het leven en werk van Remco Campert groots te vieren vond op de slotdag van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag 2024 een Ode aan Remco Campert plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen. Het programma werd georganiseerd door Writers Unlimited en het Literatuurmuseum in samenwerking met de Jan Campert-Stichting, de Volkskrant en De Bezige Bij.
Ode aan Remco Campert
Remco Campert werd geëerd met optredens door prominente schrijvers en artiesten als Ellen ten Damme, Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel, de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer, gitarist Corrie van Binsbergen en het Benjamin Herman Kwartet gevormd door Benjamin Herman (saxofoon), Thomas Poll (contrabas), Timothy Banchet (piano) en Jimmi Hueting (drums). Allen lieten zich voor hun muzikale of gesproken bijdragen inspireren door de persoon en het werk van Remco.Remco Campert (1929-2022) werd geboren in Den Haag. Hij was een zeer geliefd dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campert-prijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.
Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans, verhalen en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk, in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, en in 2004 Een liefde in Parijs; boeken die uitgroeiden tot klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.
Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Het festival besloot met de Haagse Literatuurprijzen, die jaarlijks worden toegekend en uitgereikt door de Jan Campert-Stichting. De laureaten - Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp - ontvingen hun prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Cultuur en Economie van Den Haag.Anjet Daanje ontving de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse onderscheiding voor een oeuvre. Tomas Lieske kreeg de F. Bordewijk-prijs overhandigd voor zijn roman Niets dat hier hemelt. Rozalie Hirs ontving de Jan Campert-prijs voor haar poëziebundel ecologica. De tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdboeken ging naar Tjibbe Veldkamp voor zijn De jongen die van de wereld hield.
Elke laureaat werd geëerd met een laudatio door een speciale gast! Zo traden schrijver Kees 't Hart en pianist, zanger en componist Maartje Meijer op voor Anjet Daanje. Rozalie Hirs en Tomas Lieske werden lovend toegesproken door respectievelijk dichter Jan Kuijper en schrijver Marjoleine de Vos. Singer-songwriter Lucky Fonz III trad op voor Tjibbe Veldkamp.
Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited, en Aad Meinderts, voorzitter van de Jan Campert-Stichting, spraken welkomstwoorden.
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar zijn!
Ode aan Remco Campert en Uitreiking Haagse Literatuurprijzen werd samengesteld door Jet Steinz in opdracht van de Jan Campert-Stichting en Writers Unlimited. De presentatie was in handen van Mirjam van Hengel. Alle informatie over de laureaten is te vinden op literatuurmuseum.nl.