Inschrijven op de nieuwsbrief

Tom Gilling

Tom Gilling tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg
Tom Gilling tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg

(1961) werd in Engeland geboren en woont sinds 1983 in Australië waar hij werkt als schrijver en journalist. Hij schrijft o.a. voor Sydney Morning Herald en Rolling Stone. Gilling woont op de voormalig Britse gevangenenkolonie Tasmanië. Ofschoon zijn verblijf geen vorm van straf is, moet hij zich, als Engelsman, toch hebben afgevraagd hoe het leven was als één van de gevangenen. Zijn eerste roman, Het andere kind (2000), is een bewijs van zulke overpeinzingen. Hoewel de roman geheel fictief is, plaatst de schrijver zich in de schoenen van verschillende kolonisten. Het andere kind, werd internationaal vol lof ontvangen en was een New York Times Notable Book. In 2003 kwam zijn tweede roman De vlucht van Miles en Isabel uit.

Archief beschikbaar voor: Tom Gilling

 • Winternachten 2004

  Winternachten - Preview

  Met: Adrian Nicole LeBlanc, Antjie Krog, Chirikure Chirikure, Denise Jannah, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Nelleke Noordervliet, Putu Wijaya, Robert Menasse, Syahrial & Grup, Tessa Leuwsha, Tom Gilling, Zakes Mda

  Voordat Winternachten in al zijn hevigheid losbarst geeft journalist en literatuurcriticus Michaël Zeeman zijn visie op het thema van dit jaar: toekomst@idealen.nu. Nelleke Noordervliet presenteert aansluitend een afwisselend programma met schrijvers, dichters en muziek. Buitenlandse auteurs presenteren zichzelf met een korte voordracht en geven een voorproefje op de programma's waarin ze het komend weekeinde te zien zijn. Met optredens en gesprekken van schrijvers uit Suriname, Sint Maarten, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Indonesië, en muziek van de Sumatraanse muziekgroep Syahrial & Grup en zangeres Denise Jannah.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  Heilstaat of handelspartner?

  De Amerikaanse schrijver/journalist Adrian Nicole LeBlanc volgde jarenlang families in de Bronx, voor wie het moeilijk is zich een toekomst te dromen. Ze spreekt onder leiding van Michaël Zeeman met Tom Giling, uit Australië. Allebei doen ze een orakelspreuk over de toekomst van hun continent. Richt Australië zich in de toekomst op Azië of het westen? Engelstalig.