Inschrijven op de nieuwsbrief

Tom Dommisse

Tom Dommisse
Tom Dommisse

(1958) is filosoof en docent muziekesthetica en cultuurfilosofie aan het Koninklijk Conservatorium. Sinds zijn tijd als universitair onderzoeker werkt hij in grensgebieden van de filosofie, waar deze raakt aan de literatuur, theater en politiek. Hij publiceerde over thema's uit de esthetica, metafysica, politieke filosofie en rechtsfilosofie. Alle filosofie staat volgens hem telkens weer voor de opgave om een academische kwaliteit van denken te verbinden aan de noodzaak deze met zorg uit te dragen in de publieke ruimte. Theatergezelschappen weten hem te vinden voor gevraagde en ongevraagde dramaturgische adviezen. Hij houdt zich bezig met het werk van Thomas Mann, Pasolini en koestert een passie voor Shakespeare. Samen met STET English Theatre organiseerde hij in 2016 en 2018 een Shakespeare festival.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Tom Dommisse

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Onsterfelijkheid als keuze

    Filosoof Tom Dommisse deelde zijn gedachten over onsterfelijkheid en illustreert die met fragmenten uit onder meer E.T., Blade Runner, Wall-E, The Matrix, 2001: A Space Odyssey en Citizen Kane. De mens wil lang leven. Wetenschap en techniek helpen daarbij. In sciencefictionfilms worden deze wens en de technische mogelijkheden weerspiegeld. Maar soms ligt de fantasie dichtbij de realiteit. Denk aan PIxars Wall-E met het bijna menselijke robotje en de mensen die rondzweven, vastgeklonken aan hun touch screens. Of aan Citizen Kane van Orson Welles uit 1941, volgens velen de beste film ooit, waarin de machtswellust van de mediamagnaat samenvalt met de wens voor eeuwig leven.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Speech!

    De speech is een krachtig instrument dat door zijn vorm en inhoud bijna per definitie ook zeer filmisch is. Christopher Nolan gebruikt niet voor niets in Dunkirk een van 's werelds beroemdste speeches, die van Winston Churchill, We shall fight them on the beaches.

    De speeches die gekend en bekend blijven, zijn vaak die speeches die de geschiedenis breken. Robert Kennedy die direct nadat Martin Luther King op 4 april 1968 vermoord werd de kracht opbrengt om het volk te vertellen dat dat het beste het moment kan aanvaarden in de hoop dat "we" wijzer worden. Ook die vinden we in films terug. Maar hoe zit dat met de speech vandaag de dag? Is de tijd van de grote speeches voorbij? Ook dat komt aan bod.

    Gerlinda Heywegen ging met cultureel en politiek filosoof Tom Dommisse in gesprek over de functie en de schoonheid van de speech. Natuurlijk aan de hand van enkele scherp gekozen film- of televisiefragmenten.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Macht heeft altijd gelijk - de lessen van House of Cards

    Op het moment dat Amerika zijn nieuwe president verwelkomt, onderzoekt Winternachten Festival die andere: Frank Underwood, de ster in House of Cards. Filosoof Tom Dommisse schreef er een artikel over dat de basis is voor het gesprek dat programmamaker van Filmhuis Den Haag, Gerlinda Heywegen, aan de hand fragmenten uit House of Cards, heeft met Felix Rottenberg. Hoe wordt politiek verbeeld in de Netflix-hitserie en welk beeld van zichzelf creëren de echte Underwoods? Wat is de impact daarvan op hoe we over politiek denken?
    Felix Rottenberg is bestuurder, moderator, voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de PVDA en schrijft wekelijks een column in Het Parool.

  • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

    Film: Shakespeares schurken

    Wil je de bad guys van nu begrijpen, kijk dan eens naar de personages die Shakespeare 400 jaar geleden creëerde. Moeiteloos herkennen we Poetin, Saddam Hoessein of Eichmann in personages uit Macbeth, Hamlet of Richard III. Slechte lieden, die handelen uit heldere motieven: jaloezie, hartstocht, woede, blinde ambitie of verbittering. Shakespeare-kenner en filosoof Tom Dommisse toont de schurken in fragmenten van verfilmingen uit o.a. Rusland, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Filmkenner Gerlinda Heywegen gaat met hem in gesprek.