Inschrijven op de nieuwsbrief

Tim Parks

Tim Parks - foto Basso Cannarsa
Tim Parks - foto Basso Cannarsa

(Manchester, 1954) groeide op in Londen en studeerde aan Cambridge en Harvard. Sinds 1981 woont hij in Italië, waar hij Literaire Vertalingen doceert aan de IULM universiteit in Milaan. Parks, behalve schrijver ook vertaler en docent Engels, heeft inmiddels veertien romans op zijn naam staan. Europa (1997), kwam op de shortlist van de Booker prize terecht. De roman gaat over Jeremy Marlowe, een alter ego van Parks, die samen met z'n ex-maîtresse en een bus vol collega's en studenten een reis onderneemt naar Straatsburg om daar een petitie aan te bieden. In de jaren negentig schreef Parks twee zeer persoonlijke boeken over het leven in Noord-Italië die in 2002 in het Nederlands uitkwamen, Italiaanse buren en Italiaanse opvoeding. Even later volgde ook Een seizoen met Hellas Verona. In alle drie de boeken beschrijft hij het leven in Italië met antropologische precisie. Parks is ook zeer actief als vertaler van werken van o.a. Moravia, Calvino en Calasso. Verder schrijft hij regelmatig over de aard van het vertalen. In Translating Style analyseert hij de Italiaanse vertalingen van Engelse modernisten. Zijn boek wordt momenteel gebruikt als lesmateriaal op de Universiteit van Milaan. Parks publiceert tevens in de New York Review of Books en de Londen Reviews of Books.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Tim Parks

 • Winternachten 2011

  Winternachtenlezing - Tim Parks

  Met: Abdelkader Benali, David Van Reybrouck, Elif Batuman, Epi, Maaza Mengiste, Nelleke Noordervliet, Tim Parks

  "Ik heb een probleem met de toenemende internationalisering van literatuur," betoogde de Britse auteur Tim Parks onlangs in een NRC Handelsblad interview met Bas Heijne. Op donderdag 20 januari 2011 opende hij festival Winternachten.

  "Schrijvers richten zich niet langer op de lokale situatie en lokale kwesties, omdat een internationaal publiek daar niet in geïnteresseerd is. Daardoor verandert de literatuur." En daar maakt Tim Parks zich grote zorgen over. Hij is bang dat literatuur verwordt tot een onpersoonlijke boodschap voor een lezerspubliek van enkel buitenstaanders. "Wanneer je dat soort boeken leest, heb je helemaal niet het gevoel dat je bij iemand anders naar binnen kijkt, dat je in een andere cultuur terechtkomt. Dat maakt veel literatuur oppervlakkig en leugenachtig."

  Tim Parks werkte in deze Winternachtenlezing zijn eigen verontrustende constatering verder uit. Want er blijven veel vragen open. Wat moet een schrijver dan wel doen? Moet iedereen zich tot de eigen leest beperken? Zijn culturen nog wel zo geïsoleerd dat zoiets mogelijk is? En wat moeten schrijvers dan die ontheemd zijn en hun eigen geboortegrond en cultuur hebben moeten achterlaten?
  Abdelkader Benali ondervroeg Parks na afloop over zijn betoog en legde vervolgens zijn visie voor aan David van Reybrouck, Maaza Mengiste en Elif Batuman.
  Dit was de eerste avond van het festival. Schrijfster Nelleke Noordervliet, voorzitter van het bestuur van het festival, hield aan het begin van het programma een openingstoespraak.

  Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  De schrijver en zijn lichaam

  Boeken zijn geesteskinderen. Weinig schrijvers zullen dat tegenspreken. Tot het lichaam niet meer met deze taakverdeling akkoord gaat en de boel in de war schopt. Het overkwam de Britse schrijver Tim Parks. Lichamelijke problemen dwongen hem tot zelfonderzoek naar de verstandhouding tussen zijn lichaam en zijn schrijverschap. Over deze allesbepalende ervaring schreef hij het boek Leer ons stil te zitten. Hij gaat, onder leiding van Wim Brands, in gesprek met Gerbrand Bakker, schrijver van Juni, de Omweg en het bekroonde Boven is het Stil schreef onlangs op zijn weblog: "Een goede vriend maakte een bronzen beeldje en schonk mij dat. Het is een beeldje van een schrijver die in een nogal ongemakkelijke pose aan het werk is. "Ja," zei ik, "dat wil ik graag hebben." Omdat ik het mooi vind maar ook omdat ik het overdrachtelijk wel iets vind zeggen over mijn manier van schrijven, of hoe ik in het algemeen ben. Een gesprek over schrijven en lichamelijk ongemak. Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 3: VPRO De Avonden live

  In het tweede uur van de Avonden laat dichteres en performer Hagar Peeters horen hoe zij het Utopisch Denken vervat in haar nieuwe bundel Wasdom. Schrijver en cabaretier Martijn Knol schrijft een gebruiksaanwijzing voor hoe we in de 21e eeuw wel degelijk een nieuw Utopia met elkaar kunnen bouwen. Dat is een hartstochtelijk en concreet pleidooi voor een nieuwe wereldgemeenschap. Motivational speaker en spoken word artist Omékongo Dibinga overtuigt het publiek in een korte performance hoezeer het persoonlijk geluk binnen handbereik ligt. Tim Parks en David Mitchell gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak van de verbeelding van een betere wereld in hun eigen werk. Presentatie: Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden op VPRO Radio. Nederlands- en Engelstalig.