Inschrijven op de nieuwsbrief

Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt - foto Hans Aarsman
Tijs Goldschmidt - foto Hans Aarsman

(Amsterdam, 1953) is evolutiebioloog en schrijver. In zijn essays presenteert hij zich als de missing link tussen alfa en bèta. Steeds weer plaatst hij de wetenschap in een breder cultureel kader. Zijn essays verschenen onder andere in Vis in Bad (2014) en in Kloten van de engel (2007). In september 2016 verschijnt bij Seven Stories Press in New York een bundel met zijn essays onder de titel The Other Left Side. Goldschmidt vertrok na zijn studie vijf jaar naar Tanzania om daar in het Victoriameer cichliden (baarsachtige vissen) te bestuderen. Die studie mondde uit in een proefschrift en een boek waarin hij zijn wetenschappelijke bevindingen combineerde met persoonlijke ervaringen, Darwins hofvijver (1994). Het boek werd vertaald in onder andere het Engels, Frans, Duits, Japans en Chinees. Goldschmidt besloot in 1993 om zijn universitaire carrière op te geven om zich volledig te wijden aan zijn schrijverschap. In 2007 hield hij de Huizingalezing in Leiden onder de titel Doen alsof je doet alsof. Sinds 2009 is hij adviseur van de Rijksakademie van Beeldende kunsten in Amsterdam.

(WIN2005)

Archief beschikbaar voor: Tijs Goldschmidt

 • Winternachten 2014

  Schrijversfeest 2014

  Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye

  Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.

  In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.

  De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.

  Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.

 • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

  Wintercafé 4: Je weet niet wat je ziet

  Twee wetenschappers over de vraag 'wat is de functie van ons manipulatieve brein?' Psychologe Katinka van der Kooij onderzoekt hoe ons brein de realiteit nonstop vervalst. In haar recent gepubliceerde verhalendebuut Zonder uitgang maakt ze dankbaar gebruik van het voorstellend en invullend vermogen van de mens. Evolutiebioloog Tijs Goldschmidt schreef in zijn nieuwste boek Kloten van de engel het verhaal 'Koko en Kafka', over het manipuleren van de werkelijkheid in quasiwetenschappelijke dierendocumentaires. Beiden lazen voor uit hun werk en bogen zich over de vraag of we zonder manipulatie kunnen overleven.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

  Op zoek naar de onafhankelijke geest - deel 3

  De avond werd afgesloten met een gesprek tussen alle deelnemers aan de zoektocht om tot enkele conclusies te komen over de manier waarop het onafhankelijk denken beschermd kan worden. Tot slot een visie van de schrijver Samuel Beckett op het menselijk denken: akteur Paul Röttger speelde de monoloog van Lucky uit het toneelstuk Wachten op Godot. Michaël Zeeman leidde het gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

  Op zoek naar de onafhankelijke geest - deel 2

  In het tweede deel van de zoektocht spraken beeldend kunstenaar Marlene Dumas, bioloog Tijs Goldschmidt en componist Theo Loevendie over de (on)mogelijkheid van onafhankelijk scheppen. Moeten we een voorbeeld nemen aan de onafhankelijke scheppers bij uitstek: de schilderende aap Congo en de zorgeloos componerende vogels? Michaël Zeeman trad op als gespreksleider. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2005

  VPRO's O.V.T. - live vanuit Winternachten

  Met: Mathijs Deen, Michiel van Kempen, Paul van der Gaag, Pierre Lauffer Ensemble, Tijs Goldschmidt, Wim Rutgers

  Het historisch programma van VPRO Radio is een van de meest beluisterde programma's van Radio 1. Deze keer zendt het programma live uit vanuit Den Haag, in het kader van Winternachten. Dit keer met literair-historische onderwerpen. Het historische beeld van 'De West' van Nederlandse schrijver is onderwerp van de op deze dag verschenen bloemlezing Noordoostpassanten van Michiel van Kempen, de kenner bij uitstek van de Surinaamse literatuur en Wim Rutgers, deskundige op het gebied van de Antilliaans/Arubaanse letteren. Ook te gast is schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt. Met muziek van het Pierre Lauffer Ensemble.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Wegkijken, de film - Tijs Goldschmidt

  Kortgeleden stelde de bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt de tentoonstelling Wegkijken samen, met foto's waarin de emotie schaamte centraal staat. Voor Winternachten licht hij zijn keuze toe van filmfragmenten die je doen wegkijken. Hij concentreert zich op de aap: hoe menselijk is hij en hoe onmenselijk gaan wij met hem om? Hoe leerde de aap Coco Mdume praten? Hoe telefoneerde Canzi de bonobo? Wat is het lot van de gorilla's in Rwanda? Fragmenten uit o.a. 'Ape Hunters', van Jeremy Bristow, een film die bekroond werd met de 'Groene Oscar' op het International Wild Screen Festival in Bristol.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Te erg voor woorden

  Voor sommigen waren de gouden punttieten van Gaultier/Madonna te erg voor woorden. Schrijvers Troy Blacklaws (Zuid-Afrika), Tijs Goldschmidt, Eddin Khoo (Maleisië) en Bas Heijne kiezen een beeld uit hun land of cultuur dat verboden is of verboden zou moeten worden en lichten dit toe. Michaël Zeeman presenteert.
  Engelstalig.