Inschrijven op de nieuwsbrief

Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg
Thomas Rosenboom tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg

(Doetinchem, 1956) groeide op in Arnhem. Na het atheneum ging hij naar Nijmegen om psychologie te studeren. Drie jaar later brak hij die studie af. Omdat hij schrijver wilde worden ging hij Nederlands studeren in Amsterdam. Hij bleef daar na het behalen van zijn doctoraal examen wonen. In 1982 debuteerde hij met het verhaal Bedenkingen (later opgenomen in De mensen thuis) in De Revisor. Thomas Rosenboom won met Publieke werken als enige schrijver voor de tweede keer de Libris Literatuurprijs. Eerder won hij deze prijs al voor de roman Gewassen vlees. Minder bekend maar even spannend is Vriend van verdienste (1985) die aan deze bestsellers voorafging. Zijn boeken hebben hun weg inmiddels naar het grote publiek weten te vinden en zijn alle leverbaar.

Archief beschikbaar voor: Thomas Rosenboom

 • Winternachten 2007

  VPRO's OVT - live in Winternachten

  Met: Allard Schröder, H.J.A. Hofland, Jakarta Street Band, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Thomas Rosenboom

  Het laatste geluid van Winternachten 2007 klonk op zondagmorgen vanuit Den Haag in een live uitzending van OVT, het historisch programma van VPRO Radio.

  De uitzending was gewijd aan Winternachten en de relatie tussen geschiedenis en literatuur. Schrijver Thomas Rosenboom sprak over zijn hertaling van de Afrikaanse brieven van Focquenbroch (1640-1670), geschreven tijdens diens verblijf in het fort El Mina, het Nederlandse slavendepot op de Westkust van Afrika. Daarnaast was er aandacht voor Jonathan Swifts fictieve reisroman Gulliver's Travels en de herschrijving daarvan in Winternachten. Schrijver Allard Schröder vertelde over zijn hoofdstuk in Gulliver's New Travels. H.J.A Hofland las zijn column over ontdekkingsreizigers. In deze uitzending werd ook aandacht besteed aan het onderzoeksprogramma van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie over het dekolonisatieproces in Indonesië. De resultaten van het onderzoek werden tijdens Winternachten gepresenteerd.

 • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 1

  Het Wereld Ganzenbord

  In de put of in 't gevang? Sla een beurt over of vertel je reisverhaal. Adriaan van Dis, Cynthia McLeod, Reggie Baay en Thomas Rosenboom speelden het Wereld Ganzenbord, een risicovolle reis door de wereld, op zoek naar de ideale bestemming. Nederlandstalig.
  De eerder aangekondigde deelname van Marjon van Royen kon helaas niet doorgaan. Ze is correspondente in Brazilië, en kon niet naar Nederland komen omdat ze verslag moest doen van de aardverschuiving. Haar plaats werd ingenomen door de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

  Voor geluk en vaderland

  Een volk van onderdrukten wandelt naar het Nieuwe Land. Maar is nieuw ook altijd meteen beter? Wanneer wordt een ideaal een verplichte lofzang of een mislukking? Moeten we idealen afschaffen en is het beter om dromen woordeloos te laten? Schrijvers Thomas Rosenboom en Frank Westerman over de toekomst van het ideaal en het schrijven voor een illusiemaatschappij.