Inschrijven op de nieuwsbrief

Theodor Holman

Theodor Holman tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Theodor Holman tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(Amsterdam, 1953) is schrijver, columnist, scenarioschrijver en radiopresentator. Holman neemt in zijn columns en optredens geen blad voor de mond wat regelmatig tot controverse leidde. In de jaren tachtig moest hij het veld ruimen bij Vrij Nederland nadat hij een collega-journalist te stevig had aangepakt. Even later kreeg hij een proces aan zijn broek omdat hij had gezegd: 'Nog steeds vind ik iedere christenhond een misdadiger'. Hij werd vrijgesproken maar kwam weer in opspraak na de moord op zijn vriend Theo van Gogh. Zijn bewering dat Theo's been was geamputeerd na diens dood, bleek niet op waarheid te berusten. In juni 2011 verklaarde hij de oorlog aan filmproducent San Fu Maltha die in een interview had gezegd dat Pim Fortuyn en Theo van Gogh het aan zichzelf te wijten hadden dat ze waren vermoord. Holman werkte jarenlang voor het Parool en de Amsterdamse omroep AT5. Holman publiceerde in 1973 zijn eerste boek en inmiddels zijn er meer dan dertig titels van zijn hand verschenen, zowel bundelingen van columns als poëzie en romans.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Theodor Holman

 • Winternachten 2003

  Mijn Volkslied

  Met: Christine Otten, Geert van Istendael, Gibi Bacilio, Jaap Blonk, Kader Abdolah, Michaël Zeeman, Theodor Holman

  Nederland is Nederland niet meer. Zijn we ook toe aan een nieuw volkslied? Zes schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland deden op deze middag hun voorstel.

  Schrijver/columnist Theodor Holman en Gibi Bacilio uit Curaçao componeerden zelf de muziek voor hun lied. Holman begeleidde zichzelf op de piano, Bacilio liet zich door een orkestband begeleiden. Schrijfster en rap-dichters Christine Otten liet de muziek schrijven en liet zich begeleiden door door de saxofoon en computer van Jan Klug. Klankdichter Jaap Blonk gaf een nieuwe versie van het Wilhelmus, met zijn stem als instrument. Schrijver Kader Abdolah zong zijn tekst begeleid door componist/pianist Steven Faber. De Vlaamse schrijver Geert van Istendael liet zijn volkslied voor Nederland zingen door de operazangeres Lieve Jansen, op de piano begeleid door componist Koen Dejonghe, en ondersteund door zang uit de zaal. Michaël Zeeman sprak met de schrijvers en dichters over de noodzaak van een nieuw volkslied.

  U kunt de geluidsopnames van dit programma beluisten op deze pagina.