Inschrijven op de nieuwsbrief

Theo van den Boogaard

Theo van den Boogaard - foto Nathalie Crum
Theo van den Boogaard - foto Nathalie Crum

(Castricum, 1948) werd als striptekenaar vooral bekend met zijn Sjef van Oekel-strips. Op zijn vijftiende verscheen zijn eerste stripboek al, Mark, boter bij de vis. Daarna maakte hij strips voor o.a. de Hitweek, waarin hij aan de hand van liedteksten de maatschappij op de hak nam. Later tekende hij ook strips voor o.a. Voetbal International. In 1976 verscheen in Nieuwe Revu zijn eerste strip over Sjef van Oekel, gebaseerd op de bekende maar ietwat omstreden tv-creatie van Wim T. Schippers - die werd gespeeld door Dolf Brouwers. De succesvolle serie werd later stopgezet omdat Brouwers, die niets kreeg voor de strips, niet langer afgebeeld wenste te worden als vloekende, op porno beluste man. In de afgelopen jaren sloeg Van den Boogaard een andere weg in met strips over Amsterdam en het album Bob Dylan Illustrated (onder het alias Theo Bogart) met tekeningen bij liedjes van Bob Dylan. Hij trad diverse malen op met zijn Dylanrepertoire, waarbij hij zelf zingt bij plaatjes uit zijn strip.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Theo van den Boogaard

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Met de striptekenaar aan tafel: Theo van den Boogaard

  Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de striptekenaar Theo van den Boogaard. We luisteren naar zijn favoriete muziek, en gaan met hem in gesprek. Vergeet niet uw boek te laten signeren! Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Theo van den Boogaard

  Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de striptekenaar Theo van den Boogaard  zijn leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek leest en luistert mee en gaat in kleine kring met hem in gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De grenzen van het betamelijke: strips van Theo van den Boogaard en Rudolf Kahl

  Voor Rudolf Kahl en Theo van den Boogaard zijn grenzen er om overschreden te worden, zowel in woord als beeld. Beide stripauteurs breken taboes en schuren met hun werk. Kahl door zijn complete inventarisatie van de uniformen uit het Duitse nationaal-socialisme (burgerorganisaties en militaire groeperingen) en door de Duitse kant van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Van den Boogaard door deel uit te maken van de seksuele revolutie met zijn onbeschaamde, vrijmoedige strips over seks. Met zijn stripheld Sjef van Oekel creëerde hij een moderne Tijl Uilenspiegel. Nederlandstalig.