Inschrijven op de nieuwsbrief

Thea Doelwijt

Thea Doelwijt tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg
Thea Doelwijt tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg

(Den Helder, 1938) schrijft zowel toneelstukken als verhalen, voor kinderen en volwassenen. Zij maakte in Suriname, het land van haar vader, deel uit van de schrijversgroep Moetete (1968) en was medeoprichtster van het Doe-theater (1970-1983), wat na 1973 uitgroeide tot de eerst professionele theatergroep van Suriname. Tevens werkte zij af en toe voor de Surinaamse televisie, waarvoor zij in 1965 het scenario schreef voor de eerste Surinaamse korte tv-film, Grootvaders klok. Na 22 jaar in Suriname te hebben gewoond, woont en werkt Thea Doelwijt sinds 1983 weer in Nederland, het land van haar moeder. Doelwijt heeft meerdere boeken geschreven maar haar meest recente werk is het kinderboek O sekoer! Help! (2000) over een Surinaamse jongen die samen met zijn oma een avontuur beleeft in Frankrijk. In 2003 verscheen in Suriname het boekje En toen en toen en toen met opstellen van kinderen die speciaal voor Thea Doelwijt zijn geschreven tijdens het kinderboekenfestival in Paramaribo. In 1998 en 2003 liet Doelwijt in Suriname twee volksopera's uit de slaventijd herleven: De Gouden Doe (ook in Nederland opgevoerd) en De Diamanten Du (op toernee in Nederland in februari 2004).
WIN 2003

Archief beschikbaar voor: Thea Doelwijt

 • Winternachten 2004

  De toekomst is geen sprookje

  Met: André Klukhuhn, Ilja Leonard Pfeijffer, Joke van Leeuwen, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Said el Haji, Thea Doelwijt

  Er was eens een meisje dat bovenop een toren van boeken klom, zo hoog, dat ze boven de wolken uitkwam. Hoe is het uitzicht? Is ze daar veilig? Hoe zal het haar vergaan? Schrijfsters Manon Uphoff en Thea Doelwijt, schrijver en performer Said El Haji, filosoof en schrijver André Klukhuhn, schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen en dichter en rebel Ilja Leonard Pfeijffer schreven een sprookje voor haar. Ze geven haar een toekomst, misschien dichten ze haar zelfs een ideaal toe. Wordt ze gelukkig? Luister naar zes sprookjes voor volwassenen en een gesprek met de schrijvers onder leiding van Michaël Zeeman.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  Een Surinaamse blik op Holland

  Drie Surinaamse vrouwen hebben zo hun eigen beeld van ons land. Twee van hen wonen in ons land: toneelschrijfster Thea Doelwijt en schrijfster en journaliste Mala Kishoendajal. Van haar verscheen recent de roman Boegbeeld, over haar ontmaskering van de politica Tara Singh Varma. Het nieuwe Surinaamse schrijftalent Marylin Simons kwam voor Winternachten over uit Suriname. Ze is winnares van de Kwakoe literatuurprijs2002. Michiel van Kempen, dé kenner van de Surinaamse literatuur, leidde het gesprek.