Inschrijven op de nieuwsbrief

Tash Aw

Tash Aw - foto Stacy Liu
Tash Aw - foto Stacy Liu

(Taipei, 1971) is een schrijver en essayist van Maleisische afkomst. Zijn wereldwijd succesvolle romandebuut The Harmony Silk Factory (De zijdehandelaar) wint gerenommeerde literaire prijzen. Zijn tweede boek Kaart van een Onzichtbare Wereld (2009), ook internationaal succesvol, speelt zich deels af in de roerige jaren zestig in Indonesië. In beide boeken speelt het recente (post-)koloniale verleden van Azië een rol. Zijn personages maken tastbaar welke gevolgen politieke besluiten kunnen hebben voor gewone mensen. Vervolgens verschenen zijn romans Five Star Billionaire (2013), We, the Survivors (Wij, de overlevenden, 2019), en het nonfictieboek The Face: Strangers on a Pier (2016, in Nederland verschenen als Vreemdelingen op een kade: een familiekroniek, 2022) waarin hij het moderne Azië onderzoekt via het migratie- en integratieverhaal van zijn eigen familie.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Tash Aw

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    De beslissende regels

    Of literatuur nou troost of verwart, of het de weg wijst of ontregelt, zeker is dat iedere schrijver ergens op zijn of haar levenspad zodanig getroffen is door een passage, een regel, een beeld of een gedicht dat het richting heeft gegeven aan zijn of haar leven. Was het een jongensboek? Een tegeltje? Een column? Of toch die hooggewaardeerde, veel geciteerde passage uit de wereldliteratuur? Jonathan Safran Foer, Tash Aw, Ramsey Nasr, Joke van Leeuwen en Petina Gappah lezen dié passages voor die ooit voorgoed hun leven hebben bepaald, en onthullen wat er met ze gebeurde toen ze de regels voor het eerst lazen. Het programma begint met een optreden van de Iraanse auteur Shahriar Mandanipour met een voordracht uit eigen werk.
    ENG

  • Winternachten 2010 – Winternachten 1

    Indonesië, land van buitenstaanders

    De Maleisische schrijver Tash Aw en de Indonesische journalist Andreas Harsono praten over Indonesië als een land van enkel buitenstaanders. De personages in de laatste roman van Aw, Kaart van een Onzichtbare Wereld, horen allemaal thuis in Indonesië, maar ze zijn tegelijkertijd allemaal buitenstaander. Aw's eerste roman, De Zijdehandelaar, draaide ook om buitenstaanders, maar toen ging het over de positie van Chinezen in Zuidoost Azië. De non-fictie schrijver Andreas Harsono werkt als journalist in Indonesië en schrijft ook voor een Maleisische krant. Hij is bezig aan een boek met de veelzeggende titel A Nation in Name: Debunking the Myth of Indonesian Nationalism. Het gesprek neemt het jaar 1964 van de roman van Aw als uitgangspunt; het jaar waarin Indonesië op de rand van burgeroorlog balanceerde. Vandaar bekijken de schrijvers, reizend door de tijd, het land met de ogen van buitenstaanders. Wie was wanneer een buitenstaander? Hoe keken zij naar Indonesië? Hoe ziet dat er vandaag de dag uit: wie zijn de buitenstaanders van nu, en wie is 'binnen'? ENG