Inschrijven op de nieuwsbrief

Tan Lioe Ie

Tan Lioe Ie tijdens 'Indonesië Nu' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op vrijdagavond 18 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg
Tan Lioe Ie tijdens 'Indonesië Nu' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op vrijdagavond 18 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg

(1958, Indonesie) studeerde architectuur en economie aan de universiteiten van Jakarta en Udayana. Zijn gedichtenbundel Kita Bersaudara (1991) werd in het Engels vertaald onder de titel We Are All One en uitgegeven in 1996. Zijn nieuwste bundel heet Malam Cahaya Lampion. Tan Lioe Ie trad onder meer op in hetTasmanian Readers' and Writers' Festival en het festival Winternachten Overzee in Suriname (2006). Hij was Writer in Residence in Hobart in Tasmanië. Hij is actief in de Sanggar Mimum Kopi (SMK) community in Bali, en gastredacteur voor Coast Lines magazines en redacteur van CAK en Paradox.

(WIN2008)

Archief beschikbaar voor: Tan Lioe Ie

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  heer horror: internationaal dichtersprogramma

  'savonds gaat heer horror uit', dichtte Lucebert onze buitenlandse gastdichters voor. Samen met de Nederlandse dichteres en P.C. Hooftprijs winnares Eva Gerlach dragen Ashur Etwebi (Libië) en Tan Lioe Ie (Indonesië) uit eigen werk voor, waarin zij hún heer horror opvoeren. Luister en huiver! Na de voordrachten praat poëziekenner en 'lezer-tussen-de-regels' Yra van Dijk met de dichters over poëzie en angst. Vrijdagavond 22.35 - 23.50, filmhuis 7. Engelstalig.

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Indonesië nu: nieuwe en vernieuwende poëzie

  De dichters Violetta Simatupang en Tan Lioe Ie dragen uit hun werk voor, waarbij laatstgenoemde met lenige, rituele sprongen zijn regels kracht bijzet. Ze praten met gespreksleider Tsead Bruinja over de rol van engagement in de moderne Indonesische literatuur en over de vraag of men in Indonesië dezelfde gevaren en angsten ziet als in het Westen. Tijdens dit programma wordt de bundel De nacht van de lampionnen van Tan Lioe Ie gepresenteerd, in het Nederlands vertaald door Linde Voûte. Engelstalig

 • Zuid-Afrika 2006

  Festival Finale Poetry Africa

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  Feestelijke afsluiting van het festival, met optredens van alle dichters die in het afgelopen festival hebben opgetreden, een Poetry SlamJam, mede gepresenteerd door Def P, Eric 'Coolfire Hadebe' en Rose Mokhosi, en muzikale optredens van o.a. Ronald Snijders.

 • Zuid-Afrika 2006

  Winternachten Durban

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  De populaire Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander presenteert het Winternachten in Durban programma: een avond met de 'praise-singer' Mbongi Zolani, dichters Gibi Bacilio, Shrinivási en Def P. en muzikale optredens van Ronald Snijders en de Zuid-Afrikaanse musici Philani Ngidi (bas), Neil Gonsalves (keyboards) and Paki Peloeole (percussie). In het programma behalve voordracht ook een discussie met de auteurs over poezië, voodracht en het verschil tussen dichten in de orale traditie en performance poetry.

 • Zuid-Afrika 2006

  Openingsavond Poetry Africa

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  De openingsavond van het Festival Poetry Africa - geopend door Pallo Jordan, minister van Cultuur - is een presentatie van alle aan het fetival deelnemende dichters. Behalve de groep dichters die meereizen met Winternachten zijn dat Izimbongi ZaseMzansi (Botsotso Mahlaba, Jessica Mbangeni, Zolani Mkiva, Joe Ntloana, Mandisa Phandliwe), Henry Bowers, Julius Chingono, Finuala Dowling, Ewok, Perpetual Eziefule-Emenekwum, Stephen Gray, The Guests (Victor Mavedzenge and Michael Kudakwashe), Kama Sywor Kamanda, Rustum Kozain, Lexikon, Mzi Mahola, Lebogang Mashile, Oliver Mtukudzi, John Matshikiza, Sally-Ann Murray, Lefifi Tladi, Mphutlane Wa Bofelo, Eduardo White, Makhosazana Xaba, Ghassan Zaqtan, Benjamin Zephaniah, Mafika Gwala en Alhaji Papa Susso (Gambia).De Surinaams/Nederlandse fluitist Ronald Snijders zal optreden met Philani Ngidi (bas), Neil Gonsalves.

 • Zuid-Afrika 2006

  Spier Poetry Exchange

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  De Spier Arts Trust is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste podia in de Kaapstreek. De Winternachtengroep treedt hier op met de dichters Jeremy Cronin, Joan Hambidge, de Nigeriaanse dichter Harry Garuba, en dichter Rustum Kozain, die kortgeleden de prestigieuze Ingrid Jonker prijs kreeg voor zijn eerste dichtbundel.

 • Zuid-Afrika 2006

  UWC Lunch Hour Poetry

  Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  Op de campus van de Universiteit van West-Kaap presenteert de Winternachten groep poëzie, samen met de Xhosa rapper Theba, dichter Jeremy Cronin (in het dagelijks leven parlementslid voor het ANC), Alan Boesak, Diana Ferrus met Sipho en Keith Gottschalk - professor in politieke wetenschappen en oud-activist.

 • Zuid-Afrika 2006

  Poetry at Mitchells Plain Library

  Met: Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

  Een presentatie van lokale dichters samen met de deelnemers aan de Winternachten-tournee.

 • Zuid-Afrika 2006

  Poetry off the Wall

  Met: Tan Lioe Ie

  Een van de oudste poëzie-groepen in Kaapstad presenteert deze avond, met de Indonesische dichter Tan Lioe Ie als buitenlandse gast. "An interesting mixture of bohemian and township.

 • Suriname 2006

  Gran Gala

  Met: Astra Singh, Celestine Raalte, Cynthia Mc Leod, Diana Ferrus, Dominique Martin, Eddy van der Hilst, Els Beerten, Erich Zielinski, Ismene Krishnadath, Jeffrey Quartier, Manon Uphoff, Shahz, Sweet Melody, Tan Lioe Ie

  Een spetterend Gran Gala in Thalia, met de feestelijke bekendmaking van de winnaars van de schrijffestijnen, de wedstrijden die in het kader van het festival werden uitgeschreven. Onder meer voordrachten van werk van overleden dichters, kabra-gedichten, een soko-psalm van Switi Melodia en voordrachten van een reeks nationale en internationale auteurs. En alle bezoekers werden uitgenodigd om mee te doen met het dictee Sranantongo, dat onder leiding van Eddy van der Hilst en Cynthia McLeod gegeven werd.

 • Suriname 2006

  Boekenverkoop en signeersessies

  Met: Diana Ferrus, Erich Zielinski, Manon Uphoff, Tan Lioe Ie

  In Eftee Bookshop kwamen de schrijvers bijeen om hun werk te signeren. Hiermee kreeg het publiek de kans om in een ongedwongen sfeer kennis te maken met de auteurs en een blijvende herinnering aan een favoriete auteur aan te schaffen.

 • Suriname 2006

  Orale literatuur: een veelzijdige tori-neti

  Met: Boike Tojo, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Fiamba, Sapto Sopawiro, Sombra, Tan Lioe Ie, Tanuya Manichand

  Traditionele vertellers uit verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen vertelden hun verhalen, al dansend, pratend, zingend, met of zonder poppen. De Balinese dichter Tan Lioe Ie zong zijn gedichten, Diana Ferrus uit Zuid-Afrika vertelde een oud verhaal uit haar familie. Tot slot een traditioneel Javaans-Surinaams wayangspel. Een afwisselend programma dat werd gepresenteerd door woordkunstenaar Sombra.

 • Suriname 2006

  Openingsprogramma

  Met: Alphons Levens, Ashna Phoelsingh, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Els Beerten, Erich Zielinski, Guyz Nextdoor, Ifna Vrede, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Manon Uphoff, Norma Bouterse, Robin Anoewarte, Roué Hupsel, Soecy Gummels, Sombra, Tan Lioe Ie, Tessa Leuwsha

  De openingsavond van het internationaal literatuurfestival bestond uit korte optredens van een groot aantal schrijvers uit binnen- en buitenland. De muzikale omlijsting was van de groep Guys Next Door. Ismene Krishnadath, voorzitter van de Schrijversgroep '77, opende het festival.