Sutardji Calzoum Bachri
(Rengat, Indonesië, 1941) is dichter en redacteur. Met zijn poëzie probeert Bachri 'de kracht van taal vrij te maken: om de ervaring van het leven zo dynamisch mogelijk te presenteren'. Woorden hebben hun betekenis, maar Bachri wil een stap verder: hij probeert woorden van hun traditionele betekenis te bevrijden. Op dat moment wordt de dichter werkelijk creatief: wanneer hij autonome woorden gebruikt als materiaal voor pure poëzie, nieuwe mantra's, andere betekenissen. Met zijn werk werd hij één van de leidende figuren in de moderne Indonesische literaire wereld. Bachri heeft onder andere opgetreden in Nederland, Irak en Colombia en hij heeft vele literaire prijzen gewonnen. Naast gedichten en artikelen voor verschillende tijdschriften schrijft hij ook essays en korte verhalen.
WIN2004
Archief beschikbaar voor: Sutardji Calzoum Bachri
-
Poëzie uit Indonesië en Maleisië
Het Maleis en het Bahasa Indonesia zijn sterk verwante talen. De laatste jaren zoeken schrijvers en dichters uit beide landen zoeken steeds meer toenadering. Zo ook de Javaanse dichter Agus Sarjono en zijn collega uit Maleisië Eddin Khoo. Ze spraken over die verwantschap en droegen voor uit hun werk, samen met de bekende Indonesische dichter Sutardji Calzoum Bachri. In zijn vernieuwende gedichten 'bevrijdt' Sutardji de woorden van hun traditionele betekenis. Engelstalig.
-
Tradewinds/Passaatwinde - Kaapstad
Met: Christine Otten, Drisana Deborah Jack, Jan Klug, Jit Narain, Sutardji Calzoum Bachri
In Kaapstad werkt Winternachten samen met het festival Tradewinds/Passaatwinde, georganiseerd door schrijfster Antjie Krog en producent Ben Willliams. Net als bij Winternachten in Den Haag komen in Tradewinds/Passaatwinde schrijvers, dichters en musici samen uit de hele wereld, maar met name uit de landen die een historische koloniale band met Nederland hebben. Het festival biedt film, muziek, voordrachten en debatten.
Het hoofdprogramma vindt plaats in het Labia Theatre, een art-deco 'filmhuis' in het centrum van de stad. Daarnaast legt Tradewinds/Passaatwinde met optredens buiten de stad verbindingen met de vele verschillende gemeenschappen in de Kaapse regio. Het thema dit jaar is 'Poetry Junction': dichters en andere kunstenaars geven verschillende visies op tien jaar democratie in Zuid-Afrika.
Van zondag 24 tot woensdag 27 oktober reizen de dichters rond in de Kaap en treden ze op in culturele centra, bibiotheken en universiteiten. Op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober zijn er optredens in het Labia Theatre.
De deelnemende schrijvers en dichters: Sutardji Calzoum Bachri (Indonesie), Regina Beregho (Zuid-Afrika), Breedevallei Digters (uit Worcester, Zuid-Afrika), Chirikure Chirikure (Zimbabwe), Ingrid de Kok (Zuid-Afrika), Drisana Deborah Jack (Sint Maarten), Estella Kambina (Zuid-Afrika) Mzwakhe Mbuli (Zuid-Afrika), Petra Muller (Zuid-Afrika), Jit Narain (Suriname), Christine Otten (Nederland), Alfred Schaffer (Nederland/Zuid-Afrika) en Bulelani Zantsi (Zuid-Afrika). Deelnemende musici: Jan Klug (Nederland), Chiwoniso Maraire (Zimbabwe) en Karen Zoid & Band (Zuid-Afrika).
Daarnaast neemt de schrijfster Nurridin Farah (Somalië) deel in een discussieprogramma en treden op als gespreksleiders en presentatoren Miki Flockemann (Zuid-Afrika), Alfred Schaffer (Nederland/Zuid-Afrika) en Harry Garuba (Zuid-Afrika).
Maandag 25 Oktober, avond: Poetry Junction in Montagu
Woensdag 27 Oktober: Poetry Caravan: Atlantis, Delft + Brown's Farm, Athlone, City Centre libraries
Donderdag 28 Oktober: Poetry Junction en Poetry Slam - University of the Western Cape
Donderdag 28 oktober, 20.00-22.00 uur: Preview evening, Labia Theatre, Orange Street, Kaapstad.
Vrijdag 29 oktober, 20.00 uur: "Main evening" in het Labia Theatre, Kaapstad. -
Poetry Africa - Durban
Met: Christine Otten, Drisana Deborah Jack, Jan Klug, Jit Narain, Sutardji Calzoum Bachri
Poetry Africa in Durban geldt als een van de belangrijkste poëziefestivals van Afrika. Zes dagen lang treden meer dan dertig dichters en muziekgroepen uit twaalf landen op. Het programma omvat voordrachten, seminars, workshops, poëzie-schrijfwedstrijden en speciale optredens in scholen en in gevangenissen.
Namens Winternachten treden dichters op uit Indonesië, Suriname, Sint Maarten en Nederland. In een programma op donderdag 21 oktober in het Elisabeth Sneddon Theatre staat deze 'Dutch Connection' centraal. Elk van de dichters draagt voor uit zijn werk, en wordt geïntroduceerd door de bekende Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander. Philander is ook voor het Nederlandse publiek een bekende. Hij trad twee keer op tijdens Winternachten in Den Haag.
Poetry Afrika opent op maandagavond in het Elisabeth Sneddon Theatre met een serie korte optredens van alle participerende dichters: Sutardji Calzoum Bachri (Indonesië), The Botsotso Jesters (Zuid-Afrika), Feel A Sistah!, een 'Spoken Word Collective' uit Zuid-Afrika met Lebo Mashile, Myesha Jenkins, Napo Masheane en Ntsiki Mazwai, Dorian Haarhof (Zuid-Afrika), Joy Harjo (USA), Drisana Deborah Jack (Sint Maarten), Were Were Liking (Kameroen/Ivoorkust), Mazwakhe Mbuli (Zuid-Afrika), Kobus Moolman (Zuid-Afrika), Richard Murphy (Ierland), Nowadayz Poets (Zuid-Afrika), Jit Narain (Suriname), Albert Nyathi (Zimbabwe), Christine Otten (Nederland), Karen Press (Zuid-Afrika), Baralong Seboni (Botswana), Tumi (Zuid-Afrika) en Christian Uetz (Zwitserland).
Tijdens Poetry Africa beleeft de documentaire van John Albert Jansen over de Surinaamse dichter Jit Narain zijn première in de Engelstalige versie 'Ashes of Memory'.
Meer informatie over Poetry Africa is hier te vinden.