Inschrijven op de nieuwsbrief

Susan Legêne

Susan Legène
Susan Legène

(1955) is historicus en sinds februari 2008 hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Legêne publiceerde tal van lezingen en artikelen, onder meer op het raakvlak van (koloniale) geschiedenis en museologie. In 2010 verscheen haar publicatie Spiegelreflex: culturele sporen van de koloniale ervaring. Vanaf 1985 was Legêne verbonden aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen, sinds 1997 als Hoofd Museale Zaken van het Tropenmuseum. Daarnaast is Legêne commissielid van de Nationale UNESCO Commissie en lid van de Ethische Codecommissie voor Musea. Zij is projectleider van het Indonesisch/Nederlandse onderzoeksproject Sites, Bodies & Stories (The Dynamics of Heritage Formation in Colonial & Postcolonial Indonesia & the Netherlands), over de relatie tussen erfgoed, beeldvormingsprocessen, burgerschap en nationale identiteit. Verder neemt zij deel aan het onderzoeksproject Agora/The semantics of History, over digitale toegang tot erfgoedcollecties en historisch bewustzijn.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Susan Legêne

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Art Deko - de kunst bevrijden

    Decolonise the Mind - deel 2: Hoe gaan musici, (beeldend) kunstenaars en curatoren om met dekolonisatie? Hoe beïnvloedt, verrijkt of hindert dit hun werk?

    Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the Mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

    In dit tweede programma spreekt Simon(e) van Saarloos over dit onderwerp met acteur en schrijver Akwasi, met dichter, kunstenaar en activist Quinsy Gario en met Susan Legène, hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.