Inschrijven op de nieuwsbrief

Sun Li

Sun Li - foto: Ruud Pos
Sun Li - foto: Ruud Pos

(Hongkong, 1980) debuteert in 2016 met De zoetzure smaak van dromen: het familieverhaal achter een Chinees restaurant. Sun Li is hoofdauteur van de 6+-voorleesbundel Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes: 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021). Chin. Ind. Rest. kookboek (2023) dat Li schreef samen met Danny Lee, Ka Fai Lee en Yan Ting Yuen, is bekroond door de vakjury met de Food and Friends Gouden Kookboek-prijs. Het omvat naast de klassiekers - van babi pangang, bami, foe yong hai tot koe loe kai - ook gerechten die het personeel zelf eet en blikt terug op de geschiedenis van de restaurants in Nederland. Met Tjyying Liu schreef ze de toneeltekst Happy in Nederland over een moeder en dochter en hun Chinees-Indische restaurant. De voorstelling is van januari tot en met maart 2024 opnieuw in de Nederlandse theaters te zien (26 januari in Theater aan het Spui in Den Haag).

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Sun Li

 • China door de ogen van een nieuwe generatie

  China door de ogen van een nieuwe generatie

  Met: Sun Li, Willem van den Dool, Zhang Yueran

  In deze aflevering van de Writers Series ging Zhang Yueran, een van de invloedrijkste Chinese schrijvers van deze tijd, in gesprek met Sun Li, auteur van De zoetzure smaak van dromen. Beide schrijvers onderzochten hoe de geschiedenis hun heden beïnvloedt en hoe zij, de nieuwe generatie, woorden geven aan verhalen van hun (voor)ouders.

  Sun Li interviewde Zhang Yueran naar aanleiding van haar roman De spijker, een spannend en aangrijpend verhaal over vriendschap, trauma, familiegeheimen en de nasleep van de Culturele Revolutie. Het is een van de meest bijzondere en succesvolle romans die de afgelopen jaren zijn verschenen in het immense China.

  Dit Writers Series-programma is Engelstalig en er wordt getolkt uit het Chinees naar het Engels door Annelous Stiggelbout.

  Zhang Yueran (China, 1982) wordt gezien als een van de invloedrijkste hedendaagse Chinese auteurs: een nieuwe stem van een generatie die leert leven met China's recente geschiedenis. Van haar werken zijn steevast honderdduizenden exemplaren verkocht.

  Zhang begon al op haar veertiende met het schrijven van korte verhalen en won in 2001 een belangrijke literaire prijs. Ze studeerde Engels en rechten aan de Universiteit van Shandong en behaalde haar master in informatica in Singapore. Zhang publiceerde verhalenbundels, waaronder 1890: een zonnebloem verdwijnt (2003) en Tien liefdes. Deze bundel werd het eerste werk dat van haar in Nederland is uitgegeven (2020), vertaald door Anneloes Stiggelbout.

  Haar roman De spijker, in Nederlandse vertaling van Stiggelbout verschenen in 2023, werd haar internationale doorbraak. De Engelse vertaling van Jeremy Tiang verscheen in 2022 onder de titel Cocoon. In Frankrijk werd Le clou bekroond met de Prix Transfuge voor de beste Aziatische roman en stond het op de shortlist van de Prix du meilleur roman étranger.

  In De spijker vertelt ze in gelaagd en hypnotiserend proza over twee jeugdvrienden die elkaar weer ontmoeten. Beiden zijn altijd vastbesloten geweest om het spoor van de generatie van hun grootouders te volgen naar de kern van een mysterie dat misschien begraven had moeten blijven.

  De spijker oogstte ook in Nederland veel lof:

  'In haar sfeervolle, duistere roman merk je aan alles dat Zhang niet uit is op eenvoudige verklaringen.'
  - de Volkskrant

  'De roman laat overtuigend zien hoezeer een dramatische gebeurtenis doorwerkt op alle betrokken individuen én hun nakomelingen, hoe de geschiedenis zijn stempel drukt op latere generaties - een knappe en indringende roman.'
  - NRC

  En een prachtig commentaar van auteur Ian McEwan:

  'De spijker is een verbluffende roman, een prachtige en indrukwekkende prestatie van de grootst mogelijke orde. Zhang Yuerans onverbiddelijke psychologische realisme wordt schitterend versterkt door haar magische beschrijvingen. De twee vertellers van de roman, jeugdvrienden, spreken namens een verloren generatie die een diepe kloof moet zien te overbruggen. Hun ouders en grootouders zijn beschadigd en schuldig, met stomheid geslagen door de gruwelen van de Culturele Revolutie. Li Jiaqi en haar oude vriend Cheng Gong lopen "door een mist geweven van geheimen, verloren voortstappend, zonder de weg die voor ons lag te kunnen zien en zonder te weten waar we heen moesten".

  Een glimp van een verboden zusje, een dode baby, is een van de meest aangrijpende momenten in de hedendaagse literatuur, en Li Jiaqi's hopeloze toenadering tot haar emotioneel ongenaakbare vader is een van de ontroerendste. Een grootouder die al talloze jaren tussen leven en dood verkeert roept het beeld op van een ijzingwekkende culturele stilstand. Zhang Yuerans zinnen en beelden hebben een onwerkelijke glans van zowel hard bevochten inzichten als eeuwige waarheden. Deze roman is een triomf.'
  - Ian McEwan

  Sun Li
  (1980) werd geboren in Hongkong en groeide op in het noorden van Nederland. Ze studeerde aan de universiteit van Groningen en die van Durham. De zoetzure smaak van dromen is haar debuut en beschrijft het familieverhaal achter een Chinees restaurant. Het toont een gezin dat Chinees was toen het in Nederland aankwam, maar dat in de loop van tijd, net als de Nederlands-Chinese keuken, is versmolten met de Nederlandse cultuur.

  Sun Li is hoofdauteur van de 6+-voorleesbundel Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes: 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021). Chin. Ind. Rest. kookboek (2023) dat Li schreef samen met Danny Lee, Ka Fai Lee en Yan Ting Yuen, is bekroond door de vakjury met de Food and Friends Gouden Kookboek-prijs. Het omvat naast de klassiekers - van babi pangang, bami, foe yong hai tot koe loe kai - ook gerechten die het personeel zelf eet en blikt terug op de geschiedenis van de restaurants in Nederland.

  Dit Writers Series-programma is Engelstalig en er werd getolkt uit het Chinees naar het Engels door Annelous Stiggelbout, tevens vertaler van Zhang Yuerans werk naar het Nederlands.

  Het muzikaal intermezzo werd verzorgd door pianist Willem van den Dool i.s.m. het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

  Dit programma is voor Writers Unlimited samengesteld door Ilonka Reintjens in samenwerking met Passaporta (Brussel), Atlantide Festival (Nantes) en Uitgeverij Prometheus (Amsterdam).

  Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.

  Writers Series: Zhang Yueran en Sun Li in gesprek over familie, identiteit, cultuur en geschiedenis van China
  Woensdag 21 februari 2024, 20:30-22:00 uur
  Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

  Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.

 • Writers Unlimited 2024

  Je bent wat je eet - tafelvertellingen van kookboekenschrijvers over smaak en cultuur

  Met: Hassnae Bouazza, Judith Cyrus, Sun Li, Vanja van der Leeden

  In Je bent wat je eet doken we met keukenchefs en kookboekenschrijvers in de smakelijke wereld van culinaire vertellingen. Want met smaken en gerechten deel je, net als met boeken, je ervaringen en herinneringen. Een specifieke smaak kan net als een zorgvuldig gekozen woord krachtige emoties oproepen.

  Met Vanja van der Leeden (Indorock; Insane), Judith Cyrus (Paramaribo; Toespijs), Sun Li (Chin. Ind. Rest) en Hassnae Bouazza (Spicy Chef - Streetfood; Een koffer vol citroenen, Streetfood) gingen we van de geheime hoekjes van grootmoeders keuken - overgebracht van generatie op generatie, vaak als mondelinge overleveringen - naar hedendaagse keukens waar gerechten soms een verrassende wending krijgen. En natuurlijk dromen we een beetje over de toekomst: hoe zorgen we ervoor dat volgende generaties deze smaakvolle verhalen blijven delen?

  Chef, food stylist en auteur Vanja van der Leeden, Nederlandse met Indische roots, is onder andere dankzij haar kookboek Indorock, het satéboek Indostok en haar nieuwste gerechten- en verhalenboek Insane ('gekmakend lekker en best gezond') een begrip in de Nederlandse keuken.

  Judith Cyrus is kok, runt lunchroom De Buitenvrouw in Amsterdam en schrijft over koken en eten. Ze groeit op in een Surinaams gezin in Noord-Holland, waar haar moeder haar opvoedt met pom, bakkeljauw en moksi-alesie maar ook met oesters, asperges en een goed glas wijn. In 2021 brengt ze haar eerste kookboek uit: Paramaribo, een culinaire smeltkroes en in 2023 haar tweede: Toespijs, Creools-Caribische gerechten.

  Sun Li debuteert in 2016 met De zoetzure smaak van dromen: het familieverhaal achter een Chinees restaurant. In 2023 veschijnt Chin. Ind. Rest. Kookboek, dat Li schreef samen met Danny Lee, Ka Fai Lee en Yan Ting Yuen: het omvat naast de klassiekers - van babi pangang, bami, foe yong hai tot koe loe kai - ook gerechten die het personeel zelf eet en blikt terug op de geschiedenis van deze restaurants in Nederland.

  November 2023 werd Chin. Ind. Rest. Kookboek bekroond met de vakjuryprijs Food and Friends Gouden Kookboek 2023. Uit het vakjuryrapport: 'Het boek is van grote culturele, gastronomische en historische waarde en behandelt een keuken die tot het hart van het culinaire erfgoed van de Lage Landen behoort. Het laat overtuigend zien waarom de Chinees-Indische restaurantcultuur in 2020 aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed is toegevoegd. Met een mooie inleiding over de geschiedenis van deze keuken, persoonlijke portretten van ondernemers en koks én een schat aan gerechten (die iedere thuiskok uitnodigt om de keuken in te gaan) is dit de onbetwiste winnaar. Werkelijk alle klassiekers van het afhaalmenu passeren de revue. "What happens behind the doorgeefluik, stays behind the doorgeefluik" gaat niet langer op.'

  Gespreksleider was schrijver Hassnae Bouazza die samen met Michelin-sterrenkok Soenil Bahadoer Spicy Chef (2020) en Spicy Chef: Streetfood (2022) schreef, twee culinaire boeken met verhalen en Surinaams-Indiase recepten. In 2022 verscheen van haar hand: haar 'levenswerk' Een koffer vol citroenen, een requiem voor en portret van haar moeder.