Inschrijven op de nieuwsbrief

Sumai Yahya

Sumai Yahya - foto Serge Ligtenberg
Sumai Yahya - foto Serge Ligtenberg

is een jonge dichter uit Den Haag die tijdens Winternachten festival 2018 de Jonge Campert-prijs won. Hij nam najaar 2017 deel aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, Haags Dichtersgilde en Museum Meermanno | Huis van het Boek. Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Sumai droeg zijn gedicht voor tijdens Winternachten 2018. Als een van de drie finalisten won Sumai tijdens het Schrijversfeest de Jonge Campert-prijs voor beste dichter-scholier. Hij was destijds leerling van het Edith Stein College in Den Haag.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Sumai Yahya

 • Slow Winternachten festival februari & maart 2021

  Sumai Yahya in Spot on Young Poets

  Met: Sumai Yahya

  Writers Unlimited heeft acht jongeren gevraagd een gedicht te maken bij het thema van het online Winternachten festival 2021: 'Het is aan ons'. Allen deden eerder mee met ons Spot on Young Poets-programma voor Haagse middelbare schoolleerlingen en haalden de finale van de Jonge Campert prijs.

  Sumai Yahya is een jonge dichter uit Den Haag die tijdens Winternachten festival 2018 de Jonge Campert-prijs won. Hij nam najaar 2017 deel aan Spot on Young Poets, het educatieproject van Writers Unlimited, Diann van Faassen en Museum Meermanno | Huis van het Boek.

  Tijdens dichtworkshops op Haagse middelbare scholen krijgen leerlingen les in dichten en voordracht. Sumai droeg zijn gedicht voor tijdens Winternachten 2018. Als een van de drie finalisten won Sumai tijdens het Schrijversfeest de Jonge Campert-prijs voor beste dichter-scholier. Hij was destijd leerling van het Edith Stein College in Den Haag.

  In het schooljaar 2020-2021 was het niet mogelijk de poëzieworkshops te organiseren. In plaats daarvan wandelde dichter en poëziedocent Diann van Faassen met acht oud-deelnemers door de parken en straten van Den Haag en verkende met hen het festivalthema. Het resultaat is een bijzondere serie videogedichten die de jonge dichters zelf hebben gemaakt. Het is een indringende getuigenis van een generatie, die vol verlangen is om hun perspectief en levensvisie te uiten, maar dit door de Covid-19 maatregelen nauwelijks kan doen. Met hun verbeeldingskracht geven ze een stem aan hun generatiegenoten die in het publieke debat doorgaans te weinig zichtbaar is.

  Diann van Faassen tekende hun wandeling op: "Als ik spanning voel, ga ik schrijven. Het maakt me rustig." Ik wandel op een koude zondagmiddag met Sumai Yahya op landgoed Marlot, dicht bij zijn huis. "Sommigen zeggen dat kunst 'the artist's therapy' is en ik geloof dat we energie hebben die tot uitdrukking moet komen om niet gefrustreerd te raken maar ik schrijf vooral omdat ik van gedichten houd, het is een passie."

  Sumai heeft in 2020 ongewild een tussenjaar, hij is aangenomen bij Filmstudies aan de Universiteit in Edinburgh maar omdat hij de Nederlandse nationaliteit nog niet heeft, is dit nu niet mogelijk. Volgend jaar hoopt hij officieel Nederlander te zijn. Ruim vijf jaar geleden is Sumai met zijn gezin gevlucht uit Syrië. "Ik voel me het meest op mijn gemak in internationale groepen. Daar is meer ruimte om te zijn wie je bent, in de gesprekken met mijn Nederlandse vrienden voel ik mij toch soms een vreemde." Hij werkt nu thuis door om verder te komen met film, poëzie en fotografie; het reizen mist hij wel. "Bij 'Het is aan ons' denk ik juist ook aan wat allemaal niet aan ons is, wat gebeurt, de omstandigheden die maken dat mensen een bepaalde weg gaan."

  Sumai deed in 2018 mee aan Spot on Young Poets en ontving voor zijn gedicht de Jonge Campertprijs. Hij zat op het Edith Stein college dat hij later dat jaar verliet om zijn opleiding in Maastricht voort te zetten met aanvullende vakken als film, Arabisch en Global Politics."

 • Winternachten 2019

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Annemarie Estor, Douwe Draaisma, Hans Aarsman, Hassnae Bouazza, Jan van Aken, Jenny Arean, Maartje Meijer, Marja Pruis, Mathilde Santing, Maxime Garcia Diaz, Nelleke Noordervliet, Pauline Krikke, Robert van Asten, Sumai Yahya

  Met optredens van zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean (op piano begeleid door Peter van der Zwaag), zangeres Mathilde Santing (muzikaal begeleid door Bastiaan Mulder en Guus Bakker), geheugenpsycholoog en auteur Douwe Draaisma, jazzpianist/componist Maartje Meijer en fotograaf en schrijver Hans Aarsman werd dit Schrijversfeest een topbelevenis!

  Zij traden op ter ere van de winnaars van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de Gemeente Den Haag toekende. De prijzen werden deze Winternachten festivalmiddag uitgereikt door Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke en Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie.

  Het Schrijversfeest werd geopend door jonge dichter Maxime Garcia Diaz die voordroeg uit eigen werk. Vervolgens droegen scholieren gedichten voor die ze tijdens workshops op school hebben geschreven, onder wie ook Sumai Yahya, die vorig jaar de jonge Campert-prijs won. De aanwezigen bepaalden wie van drie genomineerde scholieren ditmaal deze prijs voor een jonge Haagse dichter won.

  Nelleke Noordervliet kreeg de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. Ze publiceerde sinds 1987 een groot aantal romans, novellen, verhalen, essays en radiocolumns. Historische (ver)banden, vrijheid, collectief en verantwoordelijkheid kenmerken haar werk. Haar laatstverschenen roman is Aan het eind van de dag (2016).

  Jan van Aken ontving de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman De ommegang. Deze speelt zich af in het Europa van 1400, "waar 's levens felheid heerst, de dood altijd op de loer ligt en zijn even briljante als opportunistische hoofdpersoon probeert zich een positie te verweren waarin hij een kathedraal kan bouwen", aldus de jury.

  Annemarie Estor kreeg de Jan Campert-prijs voor haar bundel Niemandslandnacht. In dit wervelende prozagedicht, dat zich bij elke lezing dieper aan de lezer openbaart, wordt een wereld opgeroepen die zowel surrealistisch als hedendaags is.

  Aan Marja Pruis is de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs overhandigd voor haar essaybundel Genoeg nu over mij. 'Ik' moet je verdienen schrijft de journalist, criticus en schrijver. Zoals zij voluit en schaamteloos denkt en schrijft verdient zij deze prijs.

  Een programma in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum.

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Spot On Young Poets

  De literaire toekomst trad voor u op! Francis Broekhuijsen presenteerde leerlingen van De Vrije School, ISW Hoogeland en Edith Stein College met hun eigen poëzie: het resultaat van de Spot on Young Poets-workshops en dichtlessen, op school gegeven door leden van het Haags Dichtersgilde. Dichter Derek Otte, singer-songwriter Lounar en rapper, spoken-word artiest en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika traden met hen op. Sumai Yahya, deelnemer van vorig jaar en winnaar van de Jonge Campert-prijs 2018, droeg voor. DJ Socrates zorgde voor de sounds en beats.
  Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag werden per avond één of twee finalisten van de Jonge Campert-prijs 2019 gekozen. De finalisten droegen zondag tijdens het Schrijversfeest nog eens zijn of haar gedicht voor. Eén van hen werd door het publiek gekozen worden om direct daarna deze onderscheiding voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Spot On Young Poets

  De literaire toekomst trad voor u op! Francis Broekhuijsen presenteerde leerlingen van Dalton Den Haag, Edith Stein College en Chr. College De Populier met hun eigen poëzie: het resultaat van de Spot on Young Poets workshops en lessen in dichten, op school gegeven door leden van het Haags Dichtersgilde. Dichter Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018, en rapper, spoken-word artiest en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika traden met hen op. Ook Sumai Yahya, deelnemer van vorig jaar en winnaar van de Jonge Campert-prijs 2018, droeg voor. DJ Socrates zorgde voor de sounds en beats.
  Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag werden per avond één of twee finalisten van de Jonge Campert-prijs 2019 gekozen. De finalisten droeggen zondag tijdens het Schrijversfeest nog eens zijn of haar gedicht voor. Eén van hen werd door het publiek gekozen worden om direct daarna deze onderscheiding voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen.