Stine Jensen
(Denemarken, 1972) is een Deens/Nederlandse filosofe, literatuurwetenschapper en publiciste. Ging haar werk aanvankelijk over liefde en kwaad in relaties tussen mens en dier en mens en mens, nu richt ze de blik naar binnen met Go East, over haar zoektocht naar spiritualiteit en Mag ik je wat vragen over lust en liefde, een werkboek om je levensgeluk te vergroten. Turkse vlinders (2005) ging over haar eigen ervaringen met interculturele liefdesrelaties. Leugenaars (2006) was een filosofische zoektocht naar latin lovers, oplichters en andere duistere figuren. In haar eerste roman, Dokter Jazz (2009), vormen de cultuurverschillen tussen Oost en West opnieuw het leidmotief. Voor tv maakte ze series over filosofie en Scandinavië. Haar kinderboekendebuut Lieve Stine, weet jij het? leverde haar in 2015 een Zilveren Griffel op.
(2015)Archief beschikbaar voor: Stine Jensen
-
In Search of the Real (Love) - Dorit Rabinyan over haar roman Grensleven en de film Anomalisa
De Israëlische schrijver Dorit Rabinyan schreef een eigentijds Romeo en Julia: haar roman Grensleven gaat over de onmogelijke liefde tussen een Palestijnse man en een Israëlische vrouw. Zelden werd liefde, bewustzijn en identiteit zo scherp verfilmd als in de animatiefilm Anomalisa. De Deens-Nederlandse filosoof Stine Jensen gaat over Rabinyans boek en over deze film met haar en het publiek in gesprek.
Aansluitend volgt de vertoning van Anomalisa, maar het gesprek en film kunnen ook los van elkaar bezocht worden. Engelstalig -
Nederland op de sofa: Stine Jensen
Komt een land bij de dokter: Nederland heeft een burn-out. Van jong tot oud werken we ons te pletter: CITO-toetsen van basisschoolkinderen kunnen hun toekomst maken of breken, als afgestudeerde kom je zonder vier masters en tientallen nevenactiviteiten niet zomaar aan een baan, en de AOW-leeftijd wordt alsmaar verhoogd. We zijn in een constante ratrace, en wat aanvankelijk een voordeel leek oneindig veel mogelijkheden ten opzichte van vroeger wordt langzamerhand een nadeel: keuzestress en het idee dat omdat je in theorie het perfecte leven kan leiden, dat ook moet doen. Met hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys en, als patiënt Nederland, schrijver en filosoof Stine Jensen.
De eerder aangekondigde Joke Hermsen moet wegens griep verstek laten gaan. Stine Jensen is bereid gevonden op het laatste moment haar plaats in te nemen. Damiaan Denys vervangt de in de folder vermelde Gündüz Vassaf.
-
Leesclub: 'Vrouw' van Karl Ove Knausgård
Met: Marcel Möring, Maria Vlaar, Stine Jensen
Maria Vlaar (die de eerder aangekondigde Wim Brands wegens ziekte vervangt) gaat met het publiek in gesprek over Vrouw, het laatste deel uit de serie Mijn strijd van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård. Maar eerst geven filosofe Stine Jensen en schrijver Marcel Möring hun ongezouten mening in een gesproken recensie. In Mijn strijd gaat Karl Ove Knausgård (1968) het dagelijks gevecht aan met zijn leven als vader, zoon en echtgenoot. In het eerste deel, Vader, voert de hoofdpersoon strijd met zijn overleden alcoholische vader, in deel 2, Liefde, wordt Knausgård zelf vader en moet hij strijd leveren met zijn vrouw Linda en hun kinderen. In de delen 3 en 4, Zoon en Nacht, beschrijft hij hoe hij opgroeide en leraar werd, in deel 5, Schrijver, worstelt hij met schrijven, liefde, ontrouw en jaloezie. Nu is deel 6 verschenen: Vrouw, waarin hij terugkijkt op zijn literaire project, zich afvraagt of hij wel zo open over zichzelf en zijn familie had mogen schrijven, essayeert over literatuur, geschiedenis en Het Kwaad, en schrijft over zijn manisch-depressieve vrouw.
Voorafgaand kunt u het Engelstalige programma bezoeken, waarin Karl Ove Knausgård wordt geïnterviewd door Stine Jensen. Er is ook een signeersessie met de schrijver, om 13:45 uur.
-
In gesprek met Karl Ove Knausgård
Met: Karl Ove Knausgård, Stine Jensen
Karl Ove Knausgård (Noorwegen, 1968) is een literaire 'rockster'. Zijn romancyclus Min kamp (Mijn strijd) uit 2009-2011 is wereldwijd een hit. Hierin vertelt Knausgård in zes kloeke delen over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. Hij spaart zijn vrienden en familie niet. De serie kwam bij ons uit als Vader, Liefde, Zoon, Nacht, Schrijver en Vrouw. Naar de verschijning van Vrouw (begin oktober) werd uitgekeken door de vele fans en critici die gegrepen zijn door Knausgårds autobiografische ontboezemingen. Mijn strijd is een liefdesverklaring aan de fenomenale gewoonheid van het leven, maar is ook weleens beschreven als 'de strijd tussen een klootzak en een liefdevol persoon, die beiden Karl Ove Knausgård heten'. Stine Jensen (die de eerder aangekondigde Wim Brands wegens ziekte vervangt) interviewt Knausgård over herinneringen, over hoe we zijn wereldwijde succes kunnen verklaren, en over de vraag wat hij in godsnaam nog kan schrijven na Mijn strijd. Voertaal Engels.
Let op: om 13:45 uur, voorafgaand aan dit programma, signeersessie! En aansluitend kunt u de Leesclub bezoeken, waarin twee panelleden een korte voordracht houden over het werk van Knausgård en het publiek uitgenodigd wordt om mee te praten. Nederlandstalig programma.
-
De tekst van mijn leven: Stine Jensen
In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Margot Dijkgraaf.
-
Hello Brightness! Op zoek naar verlichting
Filosofe Stine Jensen wist niet meer waar ze haar geluk moest zoeken, tot ze de spiritualiteit ontdekte. In haar boek Go east! duikt ze in de wereld van yoga, meditatie en mindfullness. Ze besluit zelf yoga-lerares te worden, volgt een opleiding bij een Amerikaanse goeroe, verandert haar eetgewoonten drastisch en mediteert dagelijks. Wordt ze zo gelukkig? Komt de verlichting inderdaad uit het Oosten? Samen met yogalerares Marieke de Lange neemt Stine Jensen ons mee in de yoga-praktijk, om af te ronden met het gezamenlijk zingen van een mantra.
Dit programma vervangt het eerder aangekondigde 'The Source of Good and Evil', vanwege de verhindering wegens familieomstandigheden van deelnemer Mircea Cărtărescu.
-
How Illusions Can Change Your Life - met Alain de Botton
Is de illusie een bron van geluk? Deze vraag stelde filosofe en columniste Stine Jensen aan Alain de Botton. In zijn nieuwste boek Ode aan de arbeid, dat bij Winternachten werd gepresenteerd, zoekt hij het geluk in de arbeid. 'Ons werk zal in elk geval een perfecte zeepbel hebben gevormd om onze drang naar perfectie op te projecteren.' In zijn bestsellers Hoe Proust je leven kan veranderen en De troost van de filosofie gaf De Botton al tips om met behulp van schrijvers als Nietzsche, Stendhal en Proust meer van het leven te genieten.