Inschrijven op de nieuwsbrief

Stephan Enter

Stephan Enter - foto Martje Keetman
Stephan Enter - foto Martje Keetman

(Rozendaal, 1973), pseudoniem van S.D.V.B. van Schaffelaer, debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Winterhanden. Daarna volgde Lichtjaren (2005) en Spel (2007). Zijn doorbraak kwam in 2011 met Grip waarmee hij de F. Bordewijkprijs en de Gouden Boekenuil won. In Dagblad Trouw stond: "Grip is rijk aan ideeën, klassiek, en diepzinnig, kwaliteiten die in het Nederlandse proza van vandaag schaars zijn geworden." Het Reformatorisch Dagblad noemt Enter "een feilloos stilist [...] die met zijn welgekozen zinnen werelden optilt, deze eventjes ronddraait voor je verbaasde ogen, om ze dan weer met speels gemak te laten verdwijnen. Niet door allerlei taalkundige tierelantijntjes, maar gewoon door heel goed en heel precies te schrijven, met afgewogen beeldspraak." Eind 2011 koos De Volkskrant Grip tot een van De-Drie-Beste-Boeken-van-2011. Grip is vertaald in o.a. het Duits, Italiaans en Noors. In 2015 verscheen zijn vierde roman Compassie.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Stephan Enter

 • Winternachten 2013

  Schrijversfeest 2013

  Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn

  Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen. 

  Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in  mijn hoofd -  vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.

  Uitreiking Haagse literatuurprijzen
  Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.

  Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.