Inschrijven op de nieuwsbrief

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans
Stefan Hertmans

(België, 1951) is schrijver van poëzie, romans, essays, theaterteksten en korte verhalen. Hij debuteerde in 1981 en heeft inmiddels meer dan 30 titels op zijn naam staan. Hij brak internationaal door met Oorlog en terpentijn. In Nederland en Vlaanderen werden van deze familiekroniek meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Oorlog en terpentijn is gebaseerd op een paar schriften die de schrijver in de jaren tachtig kreeg van zijn grootvader Urbain Martien, over zijn leven voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. De reconstructie van diens verhaal begint in een bekrompen Gentse volksbuurt rond 1900 en krijgt een onvoorziene wending in de Grote Oorlog, waarin alle bestaande deugden aan flarden werden geschoten. De man die schilder had willen worden werd een gedecoreerde oorlogsheld wiens leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Hertmans doceerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en gaf wereldwijd lezingen aan universiteiten. Zijn literaire werk en recensies verschenen in Amerikaanse, Vlaamse en Nederlandse kranten en tijdschriften. Zo werden bloemlezingen van zijn gedichten gepubliceerd in het Engels, Duits en Spaans.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Stefan Hertmans

 • Winternachten 2015

  VPRO's OVT Live

  Met: Bas Heijne, Cynthia McLeod, De Règâhs, Elsbeth Etty, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul Scheffer, Paul van der Gaag, Reggie Baay, Stefan Hertmans, Ton van de Langkruis

  Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's OVT. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal.

  Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar Den Haag, dit keer om live uit te zenden voor publiek, vanuit de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Publiek is van harte welkom, de toegang en koffie zijn vrij. In het eerste uur hebben presentatoren Mathijs Deen en Paul van der Gaag een gesprek met schrijver Reggie Baay en festivaldirecteur Ton van de Langkruis over de geschiedenis van het 20jarige Writers Unlimited; een gesproken column van Nelleke Noordervliet en een gesprek over slavernij in de Oost en in de West met Cynthia McLeod (Suriname) en Reggie Baay. Van hem verscheen vorige week het boek Daar werd wat gruwelijks verricht, over de verborgen slavernijgeschiedenis van Nederlands-Indië. In het tweede uur een gesprek met Bas Heijne en Elsbeth Etty over Couperus. Tot slot spreken Paul Scheffer en Stefan Hertmans over de boeken die schreven over de verhalen van hun grootvaders. Tussendoor optredens van de Haagse band De Règâhs.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Stefan Hertmans

  In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands en Fidan Ekiz. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Poets in the House

  De Saturday Night Unlimited wordt feestelijk afgesloten met poëtische voordrachten door schrijvers die niet alleen schitterend proza produceren, maar in wier borst ook nog een dichtershart klopt. Komt luisteren naar David Grossmans voordracht uit Uit de tijd vallen en naar gedichten van Nii Ayikwei Parkes, Jennifer Clement en Stefan Hertmans. Met improvisaties op cello door Ernst Reijseger. Nederlands/Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Aan het thuisfront

  Bestaat 'thuis' nog als je er terugkeert na een oorlog? Hoe bouw je een leven weer op? Hoe zet je een beschaving weer in elkaar? Ian Buruma schreef 1945 – Biografie van een jaar, over de onmiddellijke nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Stefan Hertmans' Oorlog en Terpentijn beschrijft de Eerste Wereldoorlog door de ogen van zijn eigen grootvader. Wat opvalt bij beiden is de persoonlijke aanpak; ook voor Buruma vormen de verhalen van een familielid – zijn vader – de aanleiding zich in de persoonlijke dimensie van de wereldgeschiedenis te verdiepen. Wat betekent het voor het verhaal als de bronnen zo dicht bij huis liggen? Is het mogelijk de werkelijkheid weer te geven in een detail? David Van Reybrouck vraagt het hen. Louise Fresco opent het programma met een column.