Inschrijven op de nieuwsbrief

Spoken Beat Night

Spoken Beat Night-zangeres Jeannine Valeriano - foto Maria Heijendael
Spoken Beat Night-zangeres Jeannine Valeriano - foto Maria Heijendael

Spoken word artiest Jeannine Valeriano en haar team van (gast)musici en tekenaars - tezamen Spoken Beat Night - maken cross-over concerten waarin jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en funky beats zich mengen. De twee tekenaars schetsen live, eigenzinnige en beeldende interpretaties van de tekst. Spoken Beat Night speelt met taal; het team samen met topmusici uit de kosmopolitische wereld van de geïmproviseerde muziek trekken de woorden van de schrijvers in de wereld van de toonkunst. Met Jeannine Valerio (zang/spoken word), Maarten Ornstein ( basklarinet, saxofoon en elektronica), gitarist Paul Pallesen, illustrator en animator Floor de Goede, tekenaar Hans van de Meulengraaf, cellist Jörg Brinkmann en – in Saturday Night Unlimited - als gast Nizar Rohana op Ud.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Spoken Beat Night

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    IS: Het Weerwoord

    De zogenaamde Islamitische Staat is meer dan een rebellenbende of een terreurnetwerk. Hun terreurcampagne in veroverde dorpen en steden, hun terreuracties in Europa maar ook hun geschreven en visuele propaganda oogt en klinkt als een coherent horrorverhaal over "de vijand" én als een wervingscampagne voor potentiële internationale jihadisten. Ze beschikken over een glossy en zetten massaal in op het werven van sympathisanten onder de in de virtuele wereld naar identiteit en betekenisgeving zoekende jongeren – en ze beperken zich niet eens tot moslimjongeren. Kortom, IS kent de kracht van het woord en zet grootschalig op verbeelding in.

    Hassnae Bouazza leidt in IS: Het Weerwoord het gesprek over het juiste weerwoord op de horrorcampagne en propagandamachine. De Nederlands-Koerdische Beri Shalmashi verzorgt een video-essay over vergelijkbare groeperingen, visuele representatie en propaganda. Frank Westerman voert ons mee naar het verleden en toont hoe we in Nederland hebben gereageerd op extremistische daden, hoe wij nu de juiste woorden en daden zouden kunnen kiezen om de ideeënstrijd van IS te winnen. Arnon Grunberg duikt onder de huid van de uit het westen afgereisde jihadisten en vraag zich af of hun existentiële motieven fundamenteel afwijken van de doorsnee westerse militair op een missie. Rodaan Al Galidi houdt ons het completere beeld voor van de verhoudingen tussen Europa en het Midden Oosten en geeft zijn visie op hoe IS als symbool van de huidige transnationale wereld te begrijpen. Al Galidi zet de finale van de avond in met de voordracht van een gedicht; de muzikale epiloog wordt bezongen door Jeanine Valeriano en haar Spoken Beat Night.

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    IS: The Horror Show

    Late Night Show over een gewaagd thema: de huidige terreurcampagne van de Islamitische Staat in de Arabische wereld en daarbuiten. De in Irak geboren schrijver Hassan Blasim, door The Guardian uitgeroepen tot 'misschien wel de grootste levende schrijver van Arabische fictie', leest voor uit zijn verhalenbundel The Corpse Exhibition. Hierin schetst hij het dagelijks leven in hedendaags Irak niet alleen in levendige, indringende en gewelddadige vertellingen maar toont ook de surreële, humoristische en betoverende kanten van zijn personages. De bundel verschijnt tijdens Winternachten Festival 2017 onder de titel Lijkententoonstelling in Nederlandse vertaling.

    Journaliste Hassnae Bouazza gaat met Blasim, de internationaal hoog gewaardeerde politieke commentator en schrijver Ian Buruma en de Nederlandse topschrijver Arnon Grunberg in gesprek. Hoe valt het geënsceneerde en theatraal opgezette moorddadige handelen te ontleden? Hoe verhoudt het bombastische horror-pathos van IS zich tot de fascistische propaganda in Europa van de jaren dertig?

    Spoken Beat Night begeleidt Hassan Blasim bij de voordracht uit De lijkententoonstelling.

  • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

    My Secret City

    Zijn de geheimen van een stad — een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen — ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Het is hier geen Amerika (part 2)

    De onverwachte verkiezing van zakenman Donald Trump tot president van de Verenigde Staten wordt op deze vrijdag 20 januari bezegeld in Washington. De keuze voor Trump wordt vooral gezien als een teken van weerzin van de burgers tegen de zittende politieke elite en een breed gedeeld onbehagen onder de Amerikaanse bevolking. Is Amerika ons voorland, komt de kiezer ook in opstand tegen de zittende politieke elite hier? In Europa vinden in 2017 belangrijke nationale verkiezingen plaats in Nederland, Frankrijk en Duitsland; als eerste gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017. Staat ons een verrassing te wachten?
    In Het is hier geen Amerika vergelijken schrijvers en journalisten de Verenigde Staten en Nederland onder kundige leiding van Stephan Sanders. Margriet Oostveen schreef vanuit de VS in NRC Handelsblad over het dagelijks leven van Amerikanen; tegenwoordig doet ze dat vanuit Nederland in de Volkskrant over de Nederlanders. Bas Heijne plaatst het onbehagen in een bredere culturele context; Ian Buruma, burger en kenner van beide landen vergelijkt, Arnon Grunberg reflecteert op wat hij in de straten van New York en Den Haag ziet en hoort. Jeanine Valeriano en haar Spoken Beat Night sluiten af met een flonkerend optreden.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    This Is Not America (part 1)

    Late Night Show over het Amerika dat scheurt aan vele kanten, van de slinkende middenklasse, van tegenstellingen tussen blank en zwart, van hoopvolle nieuwe immigranten een verbitterde geraakte witte onderklasse. Het Amerika van de grote aanhang van Donald Trump. De Amerikaanse bestseller-auteur Colson Whithehead, de Boliviaanse schrijver Rodrigo Hasbún, de Nederlandse schrijver Christine Otten en de Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma gaan over Amerika in het tijdperk van president Trump met elkaar in gesprek onder leiding van Stephan Sanders. Spoken Beat Night geeft een jazzy muzikale vertolking van het verhaal van Amerika.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    In the Mirror of Refugees

    Het beeld dat vluchtelingen van Europa hebben komt niet overeen met de werkelijkheid die ze vinden als ze er beland zijn. Europa is fictie. De Duits-Azerbeidzjaanse Olga Grjasnowa schreef over ontheemden in een geglobaliseerde wereld. De Rus Michaïl Sjisjkin tolkte jarenlang in Wenen voor asielzoekers, wat zijn neerslag kreeg in zijn roman Venushaar, en romancier en filmmaker Hassan Blasim ontvluchtte Irak, om in Finland zijn ervaringen te boek te stellen. Tommy Wieringa verdiepte zich voor Dit zijn de namen in de drijfveren van vluchtelingen. Wat treffen zij aan in Europa? Gespreksleiding: Jeroen van Kan.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    Winternachten lecture: Fiction in times of Fake

    Wat is echt, wat is schijn? Juist verzinsels kunnen inzicht geven in de wereld waarin wij leven. De Engels-Nederlandse Michel Faber, die de avond opent met de Winternachten Lezing over werkelijkheid en fantasie, schept net als de Nederlandse Hanna Bervoets een toekomstige wereld in zijn romans. De Tsjechische econoom TomᚠSedláček ziet paralellen tussen economie aan de ene en oude mythen en verhalen aan de andere kant, en Mircea Cărtărescu, ook vertaler van Bob Dylans songteksten, heeft zijn drieluik over communistisch Roemenië volgestopt met mythologische ontsnappingen uit de realiteit. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.