Inschrijven op de nieuwsbrief

Soraya Chemaly

Soraya Chemaly | B-Unlimited 8 mei 2019 - foto Karen Sayre
Soraya Chemaly | B-Unlimited 8 mei 2019 - foto Karen Sayre

is schrijver en activist en concentreert zich op de rol van gender in cultuur, politiek, religie en media. Ze is directeur van het Women's Media Center Speech Project en voorvechter van vrouwenrechten. Ze publiceerde eerder onder meer in Time, The Guardian, The Nation en HuffPost. Ze won diverse maatschappelijke prijzen voor haar werk.

(2019)

Archief beschikbaar voor: Soraya Chemaly

 • Rage Becomes Her - Soraya Chemaly en Sunny Bergman over vrouwen, ongelijkheid en de waarde van woede

  Rage Becomes Her - Soraya Chemaly en Sunny Bergman over vrouwen, ongelijkheid en de waarde van woede

  Met: Mirthe Frese, Soraya Chemaly, Sunny Bergman

  De Amerikaanse schrijver en activist Soraya Chemaly en de Nederlandse documentairemaker Sunny Bergman gingen in gesprek over boosheid als middel voor verandering.
  Chemaly schreef de internationale bestseller Rage Becomes Her en Bergman kennen we van spraakmakende documentaires als Man Made, Zwart als roet en Sletvrees.
  'Vrouwen zijn boos, en ze hebben er alle reden toe' stelt Chemaly. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en zijn overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen, expressieve vrouwen als emotioneel. Heeft een vrouw een mening, dan kan ze die beter voor zich houden. Chemaly vindt dat woede van vrouwen niet alleen gerechtvaardigd is, maar ook een krachtig middel voor verandering is. Ze stelt dat boosheid een scheppende kracht is, het beste middel tegen onderdrukking. Sunny Bergman stond begin april volop in de belangstelling met haar documentaire Man Made, over mannelijkheid. In een dubbelinterview in de Volkskrant met cabaretier Theo Maassen zei ze hierover: 'Ik vond het nu wel tijd mannen aan te spreken: als jullie niet veranderen, kunnen we van de samenleving geen betere plek maken voor onze kinderen'. Gespreksleider was Mirthe Frese.

  Het programma was Engelstalig.

  Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken