Inschrijven op de nieuwsbrief

Sophie Derkzen

Sophie Derkzen - foto Merlijn Doomernik
Sophie Derkzen - foto Merlijn Doomernik

(1984) is journalist en radiopresentator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Op NPO Radio 1 presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Ze maakte de podcasts Stad in Oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (winnaar Zilveren Reiss Microfoon 2023) en Generatie Merkel (4**** in de Volkskrant). Ook is ze op Radio 1 te horen in de VPRO Marathoninterviews, Nooit Meer Slapen en de Publieke Tribune (HUMAN). Eerder schreef ze voor Vrij Nederland en De Correspondent, was ze gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en werkte ze op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Sophie Derkzen

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Captor and Captive

  Macht en machteloosheid zijn dankbare thema's in de literatuur, ontleend aan extreme situaties uit de geschiedenis en de praktijk. Over de onderlinge machtsrelatie van een militair en een gevangene schreef Emilienne Malfatto de confronterende roman De kolonel slaapt niet, vanuit het perspectief van de kolonel. Burhan Sömnez schreef in zijn roman Istanbul, Istanbul vanuit het perspectief van de gevangenen.

  Hoe verbeelden zij deze machtsverhouding in een per definitie ongelijke uitgangssituatie van gevangene en bewaker? Beide auteurs lazen een fragment uit hun werk en gingen over macht en machteloosheid in gesprek met Sophie Derkzen, voor de VPRO presentator van het dagelijkse Radio 1-programma Bureau Buitenland.

  Emilienne Malfatto is een bekroond fotograaf, journalist en schrijver. Haar werk draait om sociale, feministische en post-conflict kwesties in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Haar roman Le colonel ne dort pas (2021, in 2023 in Nederlandse vertaling verschenen als De kolonel slaapt niet) brengt drie personages tot leven die worstelen met een oorlog die ze niet kunnen winnen.

  Burhan Sönmez is schrijver en voorzitter van PEN International. Zijn romans zijn in meer dan veertig talen verschenen en meermaals bekroond. Hij breekt internationaal door met zijn roman Istanbul Istanbul(onder dezelfde titel in het Nederlands verschenen in 2018)waarin gevangenen elkaar verhalen vol mededogen en humor vertellen die gaandeweg vaker over het leven, buiten, in de stad gaan.

  Festivaltip: Emilienne Malfatto en Burhan Sönmez traden ook op tijdens de Openingsavond op 18 januari 2024, en Emilienne eveneens, samen met Sacha Bronwasser (bekend van haar bestseller Luister) in het programma Picture this, onderdeel van Saturday Night Unlimited (20 januari 2024).

 • Uitgesteld: Eastern Europe and beyond

  Uitgesteld: Eastern Europe and beyond

  Met: Lisa Weeda, Nino Haratischwili, Sophie Derkzen

  Uitgesteld vanwege maatregelen tegen het coronavirus. We onderzoeken nu of en hoe we het programma later kunnen organiseren. We houden u graag op de hoogte via de nieuwsbrief en op social media.

  - - -
  De Georgische schrijfster Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In haar nieuwste roman De Kat en de Generaal schrijft ze over de Tsjetsjeense oorlogen. Ze brengt de afgronden in beeld die tussen de brokstukken van een Sovjetrijk in verval zijn ontstaan. Een psychologisch zeer geladen schuld-en-boeteroman over oorlog tussen landen en oorlog in de hoofden en harten.

  Lisa Weeda schrijft proza, toneel en non­fictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Het is een verhaal over kansen zien en kansen nemen, over generatiegenoten en hun onzekere toekomst, over een land waarvan Lisa niet zeker weet of ze zich er thuis mag voelen. Engelstalig programma

  Moderator: Sophie Derkzen

  Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken