Sophia Blyden
(1993) is schrijver, dichter en programmamaker. In haar proza en poëzie onderzoekt ze thema's als eenzaamheid, machtsverhoudingen en haar wortels in het Caribisch gebied. Ze gaat graag op zoek naar woorden die de uitzichtloze status van de wereld weergeven zonder hoop, humor en zelfspot te schuwen. Met haar gedichten stond ze op podia van o.a. Mensen Zeggen Dingen, de Poezieboys en Volmondig. Haar teksten verschenen in tijdschrift nY, Deus Ex Machina en De Revisor. Haar poëzie in de vorm van een audio-installatie is te beluisteren tot en met 7 januari 2024 in Museum de Lakenhal in Leiden tijdens de expositie De hardnekkigheid van de hoop. Haar debuutroman verschijnt eind 2024 bij Uitgeverij Querido.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Sophia Blyden
-
Het Zwarte Schaap: spoken word zoals je die nergens anders zult horen
Zeg; verhalen die je nergens anders zult horen. Zeg; Het Zwarte Schaap! Writers Unlimited en Het Zwarte Schaap gaven ruimte aan poëtische, ritmische en muzikale acts van schrijvers, dichters en spoken word-performers die hardop op het podium gehoord moeten worden.
Het Zwarte Schaap is het jonge spoken word- en gesproken literatuurplatform van Den Haag: een veilige ontmoetingsplek en community voor schrijvers en hun verhalen. Deze avond presenteerde Het Zwarte Schaap een speciale Writers Unlimited festival line-up met Ronelda S. Kamfer, Jasper Albinus, Khadija Ibourk El Idrissi, Eva van Manen en met Sophia Blyden als host.
Jasper Albinus treedt op als dichter en spoken word-artiest. Hij sloot zich in 2017 aan bij Poetry Circle, het platform voor performende schrijvers en schrijvende performers, en nam in 2018 deel aan het ontwikkeltraject Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. In zijn werk maakt hij vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar. Soms staat hij op een literair festival, dan weer in het theater of hij levert een poëtische bijdrage aan een debat. Zo was hij te zien op Oerol, tijdens Brainwash, Writers Unlimited en in de Melkweg.
Sophia Blyden onderzoekt in haar proza en poëzie thema's als eenzaamheid, machtsverhoudingen en haar wortels in het Caribisch gebied. Met haar gedichten stond ze op podia van o.a. Mensen Zeggen Dingen, de Poezieboys en Volmondig. Haar debuutroman verschijnt eind 2024 bij Uitgeverij Querido.
Khadija Ibourk El Idrissi is een dichter die in het Nederlands, maar ook in andere talen schrijft. Zo was haar debuutgedicht De ontmoeting vijftalig. Ze was een van de Jonge Stadsdichters van Den Haag in 2022. Ze droeg haar gedichten voor tijdens onder meer het UIT-festival in Den Haag en de Bevrijdingsmaaltijd. Ze deed mee met Poetry Circle 22/23 en zal vandaaruit haar dichterscarrière blijven vervolgen om haar weg te vinden.
Ronelda S. Kamfer is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse auteurs van dit moment. Haar dichtbundel Noudat Slapende Honde (Nu de slapende honden, 2008) schetst een scherp beeld van leven in armoede. Santenkraam (2012) bevat verhalen in dichtvorm over een vissersdorp dat plaats moet maken voor een militair terrein. Mammie (2017) is een even liefdevolle als rauwe ode aan haar moeder. Haar eerste roman Kompoun (2021) verschijnt 2024 in de Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer die ook haar poëzie vertaalde.
Eva van Manen is een artiest, songwriter, dichter en muziekproducer die zich tussen disciplines en werelden beweegt. Op haar album Politiek & Liefde (2018) overbrugt ze stijlen als rap, elektronica en gitaarpop en onderzoekt waar politiek en liefde elkaar raken. In haar dichtbundel Hoe zijn we hier gekomen? (2021) zoekt ze naar de wortels van de vraag hoe we in dit land, dit lichaam en dit politieke klimaat gekomen zijn. In 2023 verschijnt Le Hérou, een solo EP met bosliedjes opgenomen in de Ardennen.