Inschrijven op de nieuwsbrief

Sonia Garmers

Sonia Garmers tijdens 'Groot Dictee Papiaments' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg
Sonia Garmers tijdens 'Groot Dictee Papiaments' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg

(1933, Curaçao) schreef haar eerste verhalen voor kinderen in het Papiaments. Garmers hecht veel waarde aan de verteltraditie en in haar boeken spelen vrouwenemancipatie en het dagelijks leven op Curaçao een belangrijke rol. Toen ze in de jaren '70 naar Nederland kwam, werd zij door Miep Diekmann gestimuleerd om ook in het Nederlands te schrijven. In 1976 verscheen Lieve Koningin, Hierbij Stuur Ik U Mijn Dochter, dat een groot succes werd in Nederland en op de Nederlandse Antillen. In dit boek uit ze veel kritiek op de Curaçaose samenleving, maar laat ze de humor overheersen. In 1980 publiceerde Garmers Orkaan en Mayra, waarvoor ze in 1981 de Nienke van Hichtum-prijs van de Jan Campertstichting ontving. In 1983 werd zij onderscheiden met de Cola Debrot-prijs, de hoogste literaire onderscheiding van Curaçao. Naast jeugdboeken heeft Garmers ook kookboeken en boeken over zwarte magie geschreven. Verder werkte zij als politiek verslaggeefster en maakte ze cursiefjes in het NCRV-radioprogramma Rozengeur en Prikkeldraad. Garmers woont momenteel op Curaçao.

(WIN 2008)

Archief beschikbaar voor: Sonia Garmers

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Tradities, taboes en (bij)geloof. Schrijfsters uit Antillen en Suriname

  Een man gaat dood. In zijn doodskist stopt de minnares een gebruikte onderbroek van haar. Dat is zo een gebruik in Suriname. Maar hoe doe je dat, zonder argwaan te wekken bij de echtgenote? En is dit wel de énige onderbroek? Aankomend talent Ruth San A Jong schrijft vanuit Paramaribo verhalen zoals over bovenstaande slip. Ook grande dame Sonia Garmers uit Curaçao en de in Nederland wonende Usha Marhé schrijven in hun werk over rituelen, magie en tradities die in hun land onderdeel van het dagelijks leven uitmaken. Geloof en bijgeloof kunnen angst bezweren maar ook angst opwekken: wat als je je niet houdt aan de gebruiken die hierbij horen? Wat als je een traditie wilt doorbreken? De schrijfsters van verschillende leeftijden praten over deze en andere vragen en dragen voor uit eigen werk. Noraly Beyer leidt het gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Groot Dictee Papiaments van het Koninkrijk der Nederlanden

  Wegens succes in 2006 geprolongeerd: het openbaar dictee Papiaments! Sinds maart 2007 is het Papiaments een officiële taal op de Nederlandse Antillen - dus hoog tijd om uw kennis te testen. Deelnemers kunnen kiezen uit het dictee Papiamentu (dat op Curaçao en Bonaire gesproken wordt) en Papiamento (Aruba). De FPI (Stichting voor taalplanning) uit Curaçao stelt de tekst op, samen met schrijfster Sonia Garmers, die deze in eigen persoon zal dicteren. Het Papiamento wordt gedicteerd door Sidney Kock, persvoorlichter van het Arubahuis in Den Haag. Het is niet meer dan rechtvaardig dat oud-lid van de Raad van State Gilbert Wawoe en schrijfster Olga Orman, die in 2006 dicteerden, nu zelf aan deze spellingtest onderworpen zullen worden. Winternachten zorgt voor pen en papier. Een deskundige jury met Quito Nicolaas en Igma van Putte onder leiding van directeur Ronald Severing van het FPI beoordeelt de dictees en beloont de winnaars met een passende prijs. Het dictee is aan het begin van de avond geprogrammeerd. Kom op tijd, vol is vol.

 • Antillen/Aruba 2007

  Krusa Laman - Villa Maria Curaçao

  Met: Boy Dap, Gabeba Baderoon, Izaline Calister, Jit Narain, Nukila Amal, Ramsey Nasr, Roland Colastica, Sonia Garmers

  Een avond met voordracht, verhalen en poëzie van Gabeba Baderoon uit Zuid-Afrika, Ramsey Nasr uit Nederland, Jit Narain uit Suriname en Nukila Amal uit Indonesië. Uit Curaçao treden op zanger/componist Boy Dap, romanciers/dichteres Sonia Garmers en Joseph (Jopi) Hart, romancier Erich Zielinski en actrice/voordrachtskunstenares Jennifer Martis, actrice/voordrachtskunstenares dragen voor uit hun werk. De Curaçaos/Nederlandse zangeres Izaline Calister zingt verhalen uit Curaçao en Nederland. Ze wordt daarbij begeleid door percussionist Pernell Luciano Saturnino uit Curaçao en gitarist Edvard Verhoef uit Nederland. De Curaçaose acteur en schrijver Roland Colastica presenteert deze veelzijdige literaire en muzikale avond.