Inschrijven op de nieuwsbrief

Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić - foto Roko Crnic
Slavenka Drakulić - foto Roko Crnic

(Joegoslavië, 1949) is een Kroatische schrijfster en journaliste die afwisselend in Stockholm en Zagreb woont woont. Van 1982 tot 1992 schreef ze voor verschillende Kroatische media over feministische kwesties. Begin jaren negentig verhuisde ze naar Zweden omdat ze werd bedreigd vanwege haar standpunt over de verkrachting van vrouwen tijdens de Balkanoorlog. Ze schrijft nu voor een scala aan tijdschriften en kranten waaronder La Stampa en de Frankfurter Allgemeine. De oorlog in voormalig Joegoslavië vormt de hoofdmoot in haar werk, zowel in haar romans als in haar non-fictie. Zo gaf ze in Alsof ik er niet ben een stem aan misbruikte vrouwen in de Balkanoorlog. En in Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen stelt ze aan de hand van zaken voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag de vraag waarom mensen in oorlogsomstandigheden tot extreme misdaden in staat zijn. Van 1993-2003 verschenen negen boeken van Drakulić in het Nederlands.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Slavenka Drakulić

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  Seven Deadly Sins

  Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  It's the War, Stupid!

  Waarom zijn normale mensen in extreme situaties tot gruwelijke misdaden in staat? Hoe kon het in Srebrenica zo ver komen? Slavenka Drakulić zoekt in haar boek Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen in de levensgeschiedenissen van Joegoslavische oorlogsmisdadigers naar een aanleiding voor hun latere misdaden. Frank Westerman keerde afgelopen zomer na twintig jaar terug naar de voormalige enclave waarin hij destijds als correspondent tweemaal wist door te dringen. Zijn meest tijdloze en onthullende Balkan-reportages bracht hij bijeen in De slag om Srebrenica (2015). En wij, hoe gaan wij met gruweldaden van de vorige generatie om? De schrijvers praten er over onder leiding van Johan de Boose. Engelstalig

  Dit programma vervangt het eerder aangekondigde It's the System, Stupid, dat geen doorgang kan vinden vanwege de afzegging van Tariq Ali.