Inschrijven op de nieuwsbrief

Sjoerd de Jong

Sjoerd de Jong - foto Serge Ligtenberg
Sjoerd de Jong - foto Serge Ligtenberg

(Rotterdam, 1960) is ombudsman van NRC Handelsblad. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1983 tot 1985 maakte hij het faculteitsblad Cimedart. In 1990 trad Sjoerd de Jong in dienst van NRC Handelsblad, achtereenvolgens als bureauredacteur, coördinator en adjunct-chef Binnenland. Hij was betrokken bij het opzetten van de website van de krant. Van 1999 tot 2005 was hij chef Boeken en columnist voor Opinie. In 1989 schreef hij met 'studentenleider' Maarten van Poelgeest diens premature memoires Zo doen we dat dus. Daarnaast publiceerde hij mini-biografiën van Richard Burton, Marcel Proust en Bob Dylan en illustreerde hij dierenverhalen van Maarten Doorman voor de bundel Elk beest zijn vet. Een verzameling van zijn columns verscheen in 2005 onder de titel Spijtwraak.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Sjoerd de Jong

 • Winternachten 2017

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Anass Habib, Celal Altuntas, Farah Karimi, Ian Buruma, Jennifer Clement, Kamal Hors, Lex Bohlmeijer, Malini Subramaniam, Michaïl Sjisjkin, Peter Abspoel, Sjoerd de Jong, Ton van de Langkruis, Vonne van der Meer

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2017 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting. De avond startte met de Free the Word!-speech door schrijver Michaïl Sjisjkin, een van de prominentste namen in de hedendaagse Russische literatuur. Vervolgens werden de Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt. Tot slot debatteren auteurs Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit'.

  De Opening Night is een Engelstalig programma tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

  Free the Word!-speech door Michaïl Sjisjkin
  Sjisjkin schreef vier veelgeprezen romans: Onvoltooide Liefdesbrieven (Pismovnik, 2010), Venushaar (Maidenhair, 2005), Taking of Izmail (2000) en Larionov's Memoirs (1994). Michaïl Sjisjkin wordt bewonderd als een verfijnd stilist. In zijn fictie verwerkt hij Russische en Europese literaire tradities, en creëert hij een visie op de toekomst van de literatuur. Hij werkte als docent en journalist. Voor zijn romans kreeg hij de drie belangrijkste Russische literatuurprijzen: de Russian Booker Prize in 2000, de Nationale Bestseller prijs in 2005 en de Bolshaya Kniga Prijs (Grote Boekenprijs) in 2006 en 2011. Zijn werk is vertaald in dertig talen.

  Oxfam Novib PEN Awards
  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De prijswinnaars werden bekendgemaakt: de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh, die gevangen zit in Saoedi Arabië, en de Indiase journalist Malini Subramaniam. Zij kon wel naar Den Haag komen en kreeg de prijs uitgereikt uit handen van Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

  Debat met Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel
  Daarna volgde een debat over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit' met schrijver/journalist Ian Buruma (New York Times, Guardian, NRC), schrijver Celal Altuntas (o.a. Het dorp van zeven broers) en antropoloog/schrijver Peter Abspoel (o.a. Zingeving in het Westen) onder leiding van Sjoerd de Jong, journalist en ombudsman van NRC Handelsblad.

  Presentatie en muziek
  Het programma werd gepresenteerd door Lex Bohlmeijer, met muzikale bijdragen van Kamal Hors (ud, zang) en Anass Habib (deff, zang).

 • Trumpland (editietitel)

  Trumpland - with Willem Post, James Kennedy and Markha Valenta

  Met: James Kennedy, Markha Valenta, Sjoerd de Jong, Willem Post

  Anderhalve week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kijken we vooruit naar wat misschien werkelijkheid gaat worden: Trumpland. In 2015 maakte Donald Trump bekend dat hij de eerstvolgende president van de Verenigde Staten wilde worden. Waar eerst nog lacherig werd gereageerd en niemand zijn aankondiging echt serieus nam, is de stemming nu omgeslagen. Want, Trump is inmiddels niet alleen dé kandidaat voor de Republikeinse partij, maar maakt nu op 8 november ook nog eens echt kans op het presidentschap. Hoe onwerkelijk is deze situatie? De Amerikaanse historicus James Kennedy, Amerika-deskundige Willem Post en Markha Valenta (American Studies in Nijmegen) gaan in gesprek met Sjoerd de Jong, journalist van NRC Handelsblad.

  Wat zegt het over de Verenigde Staten dat alle andere Republikeinse kandidaten het aflegden tegen Donald Trump? Wat betekent zijn kandidatuur, en wat zijn de gevolgen als hij de nieuwe bewoner van het Witte Huis wordt? Kan hij zijn verkiezingsbeloftes waarmaken? Gaat er iets fundamenteel veranderen in de internationale verhoudingen als de Verenigde Staten veranderen in Trumpland?

  Een gesprek in het Engels.
  Samengesteld door Liliane Waanders - Writers Unlimited

 • Winternachten 2007

  Leesclub Live

  Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz, Sjoerd de Jong

  De leesclub van NRC Handelsblad kwam live bij Winternachten. Bas Heijne, Elsbeth Etty en Sjoerd de Jong gingen onder leiding van Pieter Steinz in gesprek met het publiek over de roman Hart der duisternis van Joseph Conrad, in de vertaling van Bas Heijne.

  Vorig jaar beleefde Winternachten de succesvolle primeur van de Leesclub Live. Dit jaar stond de klassieker Hart der duisternis van Joseph Conrad centraal.

  Hart der duisternis, in 1902 in boekvorm verschenen, is het spookachtige verslag van een hellevaart over de Congo Rivier, verteld door Charley Marlow. Hij is op zoek naar de legendarische handelsagent meneer Kurtz, die diep in de rimboe een missie geopend heeft. Als Marlow zijn idool eindelijk vindt slaat de verbijstering toe. 'Mistah Kurtz' heerste in het hart der duisternis als een wrede god over de wilden. Als Kurtz, stervend, zijn oordeel velt over de avonturen van zijn ziel op aarde, zijn z'n laatste woorden: "The horror! The horror!" Het is een schreeuw die deze hele eeuw heeft nagegalmd.