Sitor Situmorang

(Sumatra 1924) is dichter van de generatie 1945. Hij werkte in Indonesië o.a. als journalist en als docent aan de nationale Theateracademie in Jakarta. Hij was voorzitter van de Nationale Raad voor Kultuur. Van 1967 tot 1976 zat hij gevangen onder het regime van Soeharto. Van 1982 tot 1990 was hij docent aan de Universiteit van Leiden. Daarna woonde hij achtereenvolgens in Pakistan, Parijs en Jakarta. Nu woont hij weer in Nederland. Bij uitgeverij De Geus verschenen in 1990 Bloem op een rots (gedichten) en in 1996 De oude tijger (verhalen). In oktober 2004 verscheen in Jakarta de tweetalige verzamelbundel Lembah Kekal/Eeuwige Vallei, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Momenteel wordt er gewerkt aan een filmportret. In oktober 2006 ontving hij de South East Asian Write Award in Bangkok.
(WIN 2005)Archief beschikbaar voor: Sitor Situmorang
-
Goed en fout
Leven in een land verscheurd door oorlog betekent keuzes maken, kiezen tussen goed en fout, zo meent men nu. Maar wanneer is 'goed' goed? Wat doet de retrospectieve blik met deze waardeoordelen? 'Tijdens de oorlog leefde je gewoon je leven', zegt Immanuel Hutajulu, 'de gentleman bandiet', over de keuzes die hij nooit maakte. Acteur Martijn Apituley speelde Immanuels levensverhaal, geschreven door Marije Plomp. Schrijver en dichter Sitor Situmorang las voor uit zijn verhaal Kasim, over de weloverwogen keuzes van een standvastige ambtenaar. Zijn oprechte bedoelingen worden niet beloond. Nederlandstalig.
-
De lessen van Hella
Op deze plaats in het programma zou Hella Haasse spreken over haar nieuwste boek 'Bij de les', over schoolplaten van Nederlands-Indië. Afgelopen vrijdag liet ze ons weten dat ze wegens ziekte verstek moest laten gaan. In allerijl hebben we daarom een vervangend programma samengesteld, waarin haar nieuwe boek centraal staat. Zes schrijvers en Indië-kenners zullen elk hun commentaar geven bij één van de schoolplaten uit het boek en ingaan op de teksten. Ze vergelijken Haasses herinneringen met het beeld dat de platen bij hun oproept, en reageren op de observaties die ze maakt. Tot nu toe hebben toegezegd: Adriaan van Dis, Helga Ruebsamen, Sitor Situmorang - Indonesisch dichter en generatiegenoot van Haasse - , schrijver Hans Vervoort, journalist en schrijver John Jansen van Galen en Peter van Zonneveld, die de ruwe versie van het boek met Haasse doornam. Paul van der Gaag, presentator van VPRO's radioprogramma O.V.T., leidt het gesprek. We zijn ervan overtuigd dat het boek 'Bij de les' en Hella Haasse op deze manier de aandacht krijgen die ze verdienen.
-
Indische Winternacht 1997
Met: Adriaan van Dis, Aya Zikken, Carel Alphenaar, De Nazaten van Prins Hendrik, Gamelan Ensemble Widosari, Hans Vervoort, Hella Haasse, Jill Stolk, Marion Bloem, Michaël Zeeman, Mischa de Vreede, Radhar Panca Dahana, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, Sitor Situmorang, The Galaxy Band, Wieteke van Dort
In 1997 vond de tweede editie van de Indische Winternachten plaats: Een Indisch/Indonesische avond met schrijvers, muziek en film. Met o.a.: Adriaan van Dis, Rendra , Sitor Situmorang , Wieteke van Dort , Mischa de Vreede, The Galaxy Band, Radhar Panca Dahana , Sitok Srengenge, presentator Carel Alphenaar, Jill Stolk, Hella Haasse en Aya Zikken, Marion Bloem en gespreksleider Michaël Zeeman. Met muziek van o.a. The Galaxy Band, Gamelan Ensemble Widosari en De Nazaten van Prins Hendrik.