Inschrijven op de nieuwsbrief

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono - foto Bob Bronshoff
Simone Atangana Bekono - foto Bob Bronshoff

(Dongen, 1991) is schrijver, dichter en essayist. Ze debuteert met de bundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017) waarvoor ze de Poëziedebuutprijs Aan Zee ontvangt. Ook haar eerste roman Confrontaties (2020) is een schot in de roos: het boek is met meerdere prijzen onderscheiden waaronder de Anton Wachter-prijs en de prijs voor het Beste boek voor jongeren. De zestienjarige Salomé zit vast omdat ze schoolgenoten heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, psychologen en treiterende begeleiders. In 2022 volgt Zo hoog de zon stond, een novelle in southern gothic-stijl, waarin Sonny in de zomer met basisschoolvriendin Myrthe past op diens ouderlijk huis. Terwijl ze binnen schuilen voor de hittegolf raakt Sonny langzaam de grip op de realiteit kwijt door slapeloze nachten, Myrthes onvoorspelbare gedrag en die villa die een eigen wil lijkt te hebben. Haar nieuwe dichtbundel Marshmallow verschijnt eind januari 2024.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Simone Atangana Bekono

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Simone Atangana Bekono

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

  Simone Atangana Bekono koos als haar favoriet Giovanni's kamer, de roman van James Baldwin uit 1956. Het boek richt zich op de gebeurtenissen in het leven van een Amerikaanse man die in Parijs woont en zijn gevoelens en frustraties over zijn relaties met andere mannen in zijn leven, in het bijzonder een Italiaanse barman genaamd Giovanni die hij ontmoet in een Parijse homobar.

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Garbage In, Garbage Out: poëzieprogramma

  Is het lyrisch ik een chatbot die zelfverzekerd uitspraken doet op basis van een verouderde dataset?

  Maarten van der Graaff, die Garbage In, Garbage Out samenstelde, vroeg de dichters goed te luisteren naar chatbots, die het internet afschuimen om onze vragen te beantwoorden. Wat betekent de toon van chatbots die al die informatie tot zinnen smeden voor poëzie?

  Wat is de rol van het lichaam bij het schrijven, lezen en beluisteren van gedichten? Wie of wat hoor je eigenlijk als je naar een gedicht luistert: een intieme stem, of juist een kakafonie? Kan het gedicht een afvalverwerker zijn?

  Garbage In, Garbage Out is een programma met speciaal hiervoor nieuw geschreven en eerder uitgebrachte poëzie van en met Ronelda Kamfer, Simone Atangana Bekono, Astrid Lampe, Dewi de Nijs Bik en (via een vooraf opgenomen op video opgenomen voordracht) Zheng Xiaoqiong.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Fifty Ways to Free Your Language

  Hoe verhouden schrijvers zich momenteel tot de dekolonisatie van taal en literatuur - niet alleen in hun onderwerp maar ook in de vorm van hun poëzie en verhalen?

  Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

  Dit eerste programma wordt geopend met een speech door schrijver Mukoma Wa Ngugi (VS, en zoon van Ngugi wa Thiong'o); vervolgens gaat Simone Zeefuik over dit onderwerp in gesprek met hem en met dichter Simone Atangana Bekono (Nederland), dichter en schrijver Antjie Krog (Zuid-Afrika) en schrijver Petina Gappah (Zimbabwe).

  Tip: Petina Gappah neemt ook deel aan de Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; Antjie Krog treedt ook op tijdens Saturday Night Unlimited, 18 januari en tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  De Verborgen Ruimte - Poëzie

  In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.

  'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.