Inschrijven op de nieuwsbrief

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono - foto Lin Woldendorp
Simone Atangana Bekono - foto Lin Woldendorp

(Dongen, 1991) is schrijver van proza en poëzie. Ze schreef columns en essays voor meerdere kranten en tijdschriften en is redacteur bij literair tijdschrift De Revisor. Ze studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij i.s.m. Lebowski Publishers. In 2018 werd de bundel bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar poëzie. In 2020 verscheen haar debuutroman Confrontaties, die lovend werd ontvangen en werd bekroond met de Hebban Debuutprijs, de Anton Wachterprijs en het Beste boek voor jongeren. De roman bereikte de shortlist van zowel de Libris Literatuurprijs 2021 als de Bronzen Uil. In 2022 schreef Simone voor het Brabants Boek Present de novelle Zo hoog de zon stond. Een publiekseditie verscheen bij de Arbeiderspers en werd lovend ontvangen en haalde de longlist van de Libris Literatuurprijs 2023. Begin 2024 verscheen haar tweede poëziebundel Marshmallow bij de Arbeiderspers. Simone Atangana Bekono's werk werd onder andere naar het Engels, Duits, Frans, Spaans en Turks vertaald.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Simone Atangana Bekono

  • James Baldwin - Simone Atangana Bekono -Tracy Metz - Lexter Woodley

    James Baldwin, Een zoon van Amerika: Ter ere van James Baldwins 100e verjaardag

    Met: Lexter Woodley, Manik Sarkar, Simone Atangana Bekono, Tracy Metz


    ‘Niet alles wat we onder ogen zien kunnen we veranderen. Maar we kunnen niets veranderen zonder het eerst onder ogen te zien.’ â€" James Baldwin

    In deze aflevering van de Writers Series besteden we aandacht aan een van Amerika’s grootste schrijvers, James Baldwin. Dit najaar verschenen bij Uitgeverij De Geus nieuwe vertalingen van Giovanni’s Room (Giovanni’s kamer) en Notes of a Native Son (Een zoon van Amerika), vertaald door Eefje Bosch en Manik Sarkar. Beide boeken hebben nog niets aan actualiteit ingeboet, en het is zeer interessant om aan de hand van Baldwins essays uit ‘Een zoon van Amerika’, naar de huidige VS te kijken.

    Simone Atangana Bekono is Baldwin fan en -kenner, zij zal dus de stem van Baldwin vertalen en reflecteren op zijn werk. Tracy Metz vertegenwoordigt de blik op Amerika, vanuit Europa, maar ook in het licht van het werk van Baldwin. Hoe staan de VS ervoor met de verkiezingen in aantocht?

    Lexter Woodley zal het gesprek modereren. Zij is spreker, gastvrouw, presentatrice, actrice, headhunter en meer. Met een achtergrond in Rechten en Journalistiek, heeft Lexter ook een doctoraat in Genderstudies. Manik Sarkar is vertaler van Notes of a Native Son en Giovanni’s Room. Hij zal voordragen uit Een zoon van Amerika (Notes of a Native Son).

    Over Een zoon van Amerika van James Baldwin:

    James Baldwins non-fictiedebuut verscheen in 1955, toen hij dertig was en vestigde zijn naam als onontkoombaar denker. De tien cultuurkritische en autobiografische essays zijn geschreven in de jaren veertig en vijftig en tonen een land waarin de maatschappelijke verhoudingen voorzichtig beginnen te schuiven. In uiterst scherpzinnig proza van grote schoonheid onderzoekt Baldwin met woede en empathie wat het betekent om van kleur te zijn in Amerika en Europa.

    ‘Mijlpalen in de essayistiek, van grote kracht en schoonheid.’ - The Guardian, 100 belangrijkste non-fictieboeken aller tijden (#26)

    ‘Ik wou dat ik dit boek in de handen van iedere Amerikaan kon drukken - eigenlijk van ieder mens.’ â€" Celeste Ng

    Simone Atangana Bekono is schrijver van proza en poÃ"zie. Ze publiceerde columns en essays in diverse media en is redacteur bij De Revisor. In 2016 studeerde ze af aan ArtEZ met de bundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, bekroond met de PoÃ"ziedebuutprijs Aan Zee. Haar debuutroman Confrontaties (2020) won meerdere prijzen en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs. In 2022 schreef ze de novelle Zo hoog de zon stond, en haar tweede poÃ"ziebundel Marshmallow verscheen in 2024. Haar werk is vertaald in onder andere Engels, Duits, Frans, Spaans en Turks.

    Tracy Metzis journalist, auteur, presentator en podcastmaker. Ze komt oorspronkelijk uit CaliforniÃ" en kwam na haar studie naar Europa, waar ze in Nederland in de journalistiek terechtkwam. Sinds 2013 is zij directeur van het John Adams Institute, het onafhankelijke podium voor Amerikaanse cultuur in Nederland. Ze schrijft voor NRC en De Architect. Haar nieuwste podcast, ‘Future 400’, gaat over de culturele uitwisseling tussen Nederland en America waarmee wordt gemarkeerd dat Nederlanders 400 jaar geleden voet aan wal zetten op Manhattan.

    Dr. Lexter Woodley is jurist en journalist met bachelorgraden in Sociaal Juridische Dienstverlening en Journalistiek, en een master in Rechten. Ze promoveerde in Genderstudies aan Birkbeck, University of London, met een focus op carrièrevrouwen. Als oprichter van Dutch Einsteins, een internationaal headhuntingbureau, spreekt ze op grote carrièrebeurzen zoals FRED Expo en De Nederlandse Carrièredagen, en geeft ze regelmatig workshops en lezingen, vooral tijdens de maand van Internationale Vrouwendag.

    Manik Sarkar is literair vertaler uit het Frans en het Engels, o.a. van Philippe Claudel, JoÃ"l Dicker, Hisham Matar, Kamel Daoud en, met co-vertaler Eefje Bosch, James Baldwin. Daarnaast zit hij in het bestuur van de Vertalersvakschool. In april van dit jaar verscheen zijn eerste roman Ossenkop, genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut van 2024.

    Dit WritersSeries-programma is Nederlandstalig.
    Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
    Samenstelling programma: Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)

    Writers Series: James Baldwin, een zoon van Amerika - Met Simone Atangana Bekono en Tracy Metz in gesprek met Lexter Woodley. Met voordracht van Manik Sarkar.
    Woensdag 9 oktober 2024, 20:30-22:00 uur 
    Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

    Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: 23-26 januari 2025) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.

  • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

    Boek van mijn leven met Simone Atangana Bekono

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

    Simone Atangana Bekono koos als haar favoriet Giovanni's kamer, de roman van James Baldwin uit 1956. Het boek richt zich op de gebeurtenissen in het leven van een Amerikaanse man die in Parijs woont en zijn gevoelens en frustraties over zijn relaties met andere mannen in zijn leven, in het bijzonder een Italiaanse barman genaamd Giovanni die hij ontmoet in een Parijse homobar.

  • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

    Garbage In, Garbage Out: poÃ"zieprogramma

    Is het lyrisch ik een chatbot die zelfverzekerd uitspraken doet op basis van een verouderde dataset?

    Maarten van der Graaff, die Garbage In, Garbage Out samenstelde, vroeg de dichters goed te luisteren naar chatbots, die het internet afschuimen om onze vragen te beantwoorden. Wat betekent de toon van chatbots die al die informatie tot zinnen smeden voor poÃ"zie?

    Wat is de rol van het lichaam bij het schrijven, lezen en beluisteren van gedichten? Wie of wat hoor je eigenlijk als je naar een gedicht luistert: een intieme stem, of juist een kakafonie? Kan het gedicht een afvalverwerker zijn?

    Garbage In, Garbage Out is een programma met speciaal hiervoor nieuw geschreven en eerder uitgebrachte poÃ"zie van en met Ronelda Kamfer, Simone Atangana Bekono, Astrid Lampe, Dewi de Nijs Bik en (via een vooraf opgenomen op video opgenomen voordracht) Zheng Xiaoqiong.

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Fifty Ways to Free Your Language

    Hoe verhouden schrijvers zich momenteel tot de dekolonisatie van taal en literatuur - niet alleen in hun onderwerp maar ook in de vorm van hun poëzie en verhalen?

    Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

    Dit eerste programma wordt geopend met een speech door schrijver Mukoma Wa Ngugi (VS, en zoon van Ngugi wa Thiong'o); vervolgens gaat Simone Zeefuik over dit onderwerp in gesprek met hem en met dichter Simone Atangana Bekono (Nederland), dichter en schrijver Antjie Krog (Zuid-Afrika) en schrijver Petina Gappah (Zimbabwe).

    Tip: Petina Gappah neemt ook deel aan de Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; Antjie Krog treedt ook op tijdens Saturday Night Unlimited, 18 januari en tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater.

  • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

    De Verborgen Ruimte - Poëzie

    In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.

    'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.