Inschrijven op de nieuwsbrief

Shrinivási

Shrinivási - foto Ton van de Langkruis
Shrinivási - foto Ton van de Langkruis

(Suriname, 1926) wordt wel de 'dichter van de ontmoeting' genoemd, omdat hij in zijn werk culturen en mensen samenbrengt. De als Martinus Haridat Lutchman geboren onderwijzer verdiepte zich al jong in zijn Indiase roots. Hij was de eerste dichter die schreef in het Sarnami, de moedertaal van de Hindoestanen in Suriname en Nederland. Hij publiceerde ook enkele gedichten in het Hindi, maar het merendeel van zijn werk is in het Nederlands. Zijn eerste gedichten verschenen in 1952 onder de naam Fernando, maar later koos hij voor de Hindi-naam voor 'bewoner van Suriname': Shrinivási. De dichter bezingt in zijn gedichten de multiculturele inwoners, het klimaat en de natuur van zijn vaderland. Sinds zijn debuut Pratiksha (1968) publiceerde Shrinivási diverse poëziebundels en verhalen die opvallen door hun kwaliteit en muzikale en metaforische taalgebruik. Ook werkte hij mee aan diverse bloemlezingen van de Surinaamse literatuur waaronder Diversity is power (2007). Geert Koefoed maakte in 1984 een grote bloemlezing uit het werk van Shrinavasi: Een weinig van het andere. .In 2007 verhuisde hij weer terug naar Curaçao waar hij jarenlang in het onderwijs had gewerkt. Shrinivāsi overleed in 2019.

(WIN 2023)

Archief beschikbaar voor: Shrinivási

  • Antillen/Suriname 2010

    Krusa Laman - Curaçao

    Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Dennis Aalse Ensemble, Diana Lebacs, Elia Isenia, Frouwkje Smit, Iman Humaydan, Roland Colastica, Roy Evers, Shrinivási, Yasmine Allas

    Op Curaçao is de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (Stichting voor Taalplanning, FPI) de organisatiepartner van Winternachten. Tijdens het festival Krusa Laman op Curaçao dragen alle auteurs en artiesten in hun eigen taal voor. De vertaling hiervan in het Papiaments en het Engels wordt telkens simultaan op een groot scherm geprojecteerd. De FPI verzorgde al jaren met haar team vertalers de vertaling van alle teksten in het Papiaments. Ten behoeve van het Curaçaose publiek is er een metafoor voor het thema in het Papiaments gecreëerd: Kaminda rais a kue tera.
    Dit thema wordt tijdens het festival op Curaçao vanuit verschillende invalshoeken belicht. Een subthema is migratie en migratie in de literatuur. In opdracht van de FPI schreef de Curaçaose antropoloog Richenel Ansano speciaal voor dit festival een gevoelig essay, getiteld Between Love and Terror: Having a Sense of Belonging is no Joke. Dit essay zal samen met het programmablad gratis worden verspreid onder alle bezoekers van het festival.

    Ook de Openbare Bibliotheek Curaçao schenkt bijzondere aandacht aan het thema Kaminda rais a kue tera. Op 9 april opent de bibliotheek op feestelijke wijze een grootse expositie over Krusa Laman en het thema, met allerlei soorten informatie over alle deelnemende auteurs en artiesten, hun werk, landen van oorsprong en dergelijke.

    Hiernaast zijn er speciale workshops voor de middelbare scholen die de auteurs bezoeken. Creatief schrijfster Elodie Heloise is enthousiast bezig om de scholen die meedoen, de studenten en docenten op een ludieke manier warm te maken voor het festival en het auteursbezoek. Tijdens deze workshops zullen de leerlingen zelf met het thema aan de slag gaan en materiaal aanleveren voor de expositie in de bibliotheek.

    Uiteraard wordt het thema A Sense of Belonging ook op de avonden zelf uitgediept. Naast de voordrachten van de reeds genoemde auteurs en artiesten creëert beeldende kunstenaar Frouwkje Smit een artistieke diashow van een aantal bekende en relatief onbekende, zowel oudere als jonge Curaçaose (migranten)auteurs en kunstenaars. Aan deze auteurs is gevraagd om hun favoriete plekje op Curaçao, de plek waar zij zich het meest thuis voelen, met een bijpassende tekst te kiezen. Gecombineerd met muziek maakt Frouwkje hiervan een verrassend geheel dat op vrijdagavond 16 april in Villa Maria, Scharloo vertoond wordt. Veelzijdige artiest, schrijver en theatermaker Roland Colastica praat de hele vrijdagavondshow wervelend aan elkaar.

  • Winternachten 2009

    VPRO O.V.T.

    Met: Geert Mak, Kees 't Hart, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Raj Mohan, Shrinivási

    Het vierdaagse festival werd afgesloten met een live-uitzending van VPRO's OVT op zondagmorgen op Radio 1 vanuit Dudok in Den Haag. Literatuur en (vervalste) geschiedenis kwamen samen in gesprekken met gasten van Winternachten 2009. Met onder andere Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Kees 't Hart, Shrinivási uit Suriname en de Surinaams/Hindoestaanse musicus/dichter Raj Mohan die enkele prachtige, ontroerende liederen zong. Presentatie was in handen van Paul van der Gaag en Mathijs Deen.

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    Dichters van het geheugen - Suriname/Antillen

    slijk van Suriname
    vastgekleefd aan mijn voetzolen
    laat nog steeds sporen achter
    op de glanzende straattegels
    van Holland

    Aldus de Hindoestaans-Surinaamse dichter en musicus Raj Mohan. In het programma Dichters van het Geheugen traden vier dichters op die het verleden tot de verbeelding laten spreken. Ze schrijven over geboortegrond, over het land waarin zij wonen en over het land van de voorouders. Met behalve Mohan, de Surinaamse grand old poet Shrinivási, voordrachtskunstenaar en dichteres Gilda Dannarag en de Curaçaose dichter en beeldend kunstenaar Philip Rademaker. Het was een uur vol ontroerende poëzie en openhartige gesprekken over vergeten verhalen en mogelijke waarheden. Presentatie Tanja Fraai.

  • Zuid-Afrika 2006

    Festival Finale Poetry Africa

    Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

    Feestelijke afsluiting van het festival, met optredens van alle dichters die in het afgelopen festival hebben opgetreden, een Poetry SlamJam, mede gepresenteerd door Def P, Eric 'Coolfire Hadebe' en Rose Mokhosi, en muzikale optredens van o.a. Ronald Snijders.

  • Zuid-Afrika 2006

    Winternachten Durban

    Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

    De populaire Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander presenteert het Winternachten in Durban programma: een avond met de 'praise-singer' Mbongi Zolani, dichters Gibi Bacilio, Shrinivási en Def P. en muzikale optredens van Ronald Snijders en de Zuid-Afrikaanse musici Philani Ngidi (bas), Neil Gonsalves (keyboards) and Paki Peloeole (percussie). In het programma behalve voordracht ook een discussie met de auteurs over poezië, voodracht en het verschil tussen dichten in de orale traditie en performance poetry.

  • Zuid-Afrika 2006

    Openingsavond Poetry Africa

    Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

    De openingsavond van het Festival Poetry Africa - geopend door Pallo Jordan, minister van Cultuur - is een presentatie van alle aan het fetival deelnemende dichters. Behalve de groep dichters die meereizen met Winternachten zijn dat Izimbongi ZaseMzansi (Botsotso Mahlaba, Jessica Mbangeni, Zolani Mkiva, Joe Ntloana, Mandisa Phandliwe), Henry Bowers, Julius Chingono, Finuala Dowling, Ewok, Perpetual Eziefule-Emenekwum, Stephen Gray, The Guests (Victor Mavedzenge and Michael Kudakwashe), Kama Sywor Kamanda, Rustum Kozain, Lexikon, Mzi Mahola, Lebogang Mashile, Oliver Mtukudzi, John Matshikiza, Sally-Ann Murray, Lefifi Tladi, Mphutlane Wa Bofelo, Eduardo White, Makhosazana Xaba, Ghassan Zaqtan, Benjamin Zephaniah, Mafika Gwala en Alhaji Papa Susso (Gambia).De Surinaams/Nederlandse fluitist Ronald Snijders zal optreden met Philani Ngidi (bas), Neil Gonsalves.

  • Zuid-Afrika 2006

    Spier Poetry Exchange

    Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

    De Spier Arts Trust is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste podia in de Kaapstreek. De Winternachtengroep treedt hier op met de dichters Jeremy Cronin, Joan Hambidge, de Nigeriaanse dichter Harry Garuba, en dichter Rustum Kozain, die kortgeleden de prestigieuze Ingrid Jonker prijs kreeg voor zijn eerste dichtbundel.

  • Zuid-Afrika 2006

    UWC Lunch Hour Poetry

    Met: Def P, Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

    Op de campus van de Universiteit van West-Kaap presenteert de Winternachten groep poëzie, samen met de Xhosa rapper Theba, dichter Jeremy Cronin (in het dagelijks leven parlementslid voor het ANC), Alan Boesak, Diana Ferrus met Sipho en Keith Gottschalk - professor in politieke wetenschappen en oud-activist.

  • Zuid-Afrika 2006

    Poetry at Mitchells Plain Library

    Met: Gibi Bacilio, Ronald Snijders, Shrinivási, Tan Lioe Ie

    Een presentatie van lokale dichters samen met de deelnemers aan de Winternachten-tournee.

  • Winternachten 1998

    Wingewest van het geweten

    Met: Adriaan van Dis, Etienne van Heerden, Frank Martinus Arion, Gerard van Westerloo, Shrinivási, Toeti Heraty

    Op zondagmiddag 1 maart 1998 van 12.00 uur tot 14.00 uur was er in Theater aan het Spui in Den Haag een forumdiscussie van schrijvers uit Indonesië, Zuid-Afrika, de Antillen en Nederland onder de titel 'Wingewest van het geweten'. Thema was de ontwikkeling van de culturele oriëntatie van de verschillende landen op elkaar.Tijdens de bijeenkomst richtten Frank Martinus Arion en Adriaan van Dis het comité op dat ijverde voor de plaatsing van een Nationaal Slavernijmonument.

  • Winternachten 1998

    Oost- en West-Indische Winternacht

    Met: Aart van Zoest, Arahmaiani, Arthur Japin, Astrid H. Roemer, Basha Faber, Coen Pronk, Cynthia Mc Leod, Frank Martinus Arion, Gamelan Ensemble Widosari, Grupo Zamanakitoki, Helga Ruebsamen, Michaël Zeeman, Monique Hoogmoed, Paula Gomes, Paulette Smit, Radhar Panca Dahana, Rudy Kousbroek, Shrinivási, Toeti Heraty, Warih Wisatsana

    De derde editie van de Indische Winternacht, deze keer een Oost- en West-Indische Winternacht. Behalve kunstenaars uit Indonesië en Nederland, waren nu ook schrijvers, musici en vertellers uit Suriname en de Nederlandse Antillen uitgenodigd.
    In het theaterprogramma was te zien en te horen: gamelan-spel, verhalen van Coen Pronk, Moniek Hoogmoed en Paulette Smit en muziek van Eric Calmes en zijn Antilliaans-Nederlandse band Grupo Zamanakitoki. In het Filmhuis was uniek archiefmateriaal te zien : de allereerste documentaires over Indië, in het begin van deze eeuw gemaakt door J.C. Lammers, in opdracht van het koloniaal instituut. Verder Faya Lobbi , de klassieke documentaire over Suriname uit 1960 van Herman van der Horst, en Ava en Gabriel , de Antilliaanse speelfilm uit 1990 van Felix de Rooy en Norman de Palm.