Sheila Sitalsing
(Suriname, 1968) schrijft als vaste columnist voor de Volkskrant. Daar deelt ze een prominente plek op pagina twee met Bert Wagendorp. In 2013 won ze de Heldringprijs voor de beste Nederlandse columnist. De jury prees haar om haar degelijke feitenkennis, humorvolle benadering en de afwezigheid van enig cynisme. Sinds 2014 presenteert ze regelmatig Met het oog op morgen. Sitalsing studeerde economie aan de Erasmus Universiteit en werkte daarna o.a. bij het Rotterdams Dagblad en Elsevier. Voor dit weekblad werd ze in 1998 in Brussel correspondent Europese Unie. Daarna werd ze chef van de economieredactie en politiek redacteur bij de Volkskrant. In De kiezer heeft altijd gelijk (2010) voert ze samen met Hans Wansink een pleidooi om de besluitvorming in Den Haag transparanter te maken. Ze is nu freelancer en schrijft o.a. columns voor Elsevier en de Volkskrant. Ook schuift ze met enige regelmaat aan bij De Wereld Draait Door.
(2015)Archief beschikbaar voor: Sheila Sitalsing
-
Age of Anger - met Pankaj Mishra en Ian Buruma
Met: Ian Buruma, Pankaj Mishra, Sheila Sitalsing
Woede als drijfveer in de politiek lijkt hedendaags maar is het zeker niet. Twee internationaal geroemde schrijvers - Pankaj Mishra, die over dit onderwerp zijn briljante nieuwe boek Age of Anger (in het Nederlands verschenen als Tijd van woede) schreef, en Ian Buruma - onlangs benoemd tot hoofdredacteur van het gerenommeerde magazine The New York Review of Books - gingen hier over in gesprek onder leiding van journaliste Sheila Sitalsing. Engels gesproken.
Pankaj Mishra is een van de belangrijkste schrijvers en intellectuelen van onze tijd. Hij is geboren in India, woont en werkt in Londen, en schreef diverse romans en studies. In Age of Anger: A History of the Present (Tijd van woede: een geschiedenis van het heden, uitg. Atlas Contact, 2017) beschrijft hij op een beknopte en briljante manier de geschiedenis van woede als politieke drijfveer. Met verrassende historische parallellen laat hij zien dat deze tijd niet uniek is: ook het begin van de twintigste eeuw was vol van destructiedrift, nationalisme en terrorisme. Dat is geen geruststellende gedachte. Het is dan ook een alarmerend boek: er zal een mentaliteitsverandering nodig zijn om onze vrijheid, welvaart en stabiliteit te behouden.
Ian Buruma is een Brits-Nederlandse sinoloog, japanoloog, journalist en schrijver. In 2017 is hij benoemd tot hoofdredacteur van het internationaal gerenommeerde kwaliteitsmagazine The New York Review of Books. Buruma schrijft hierin sinds 1985 artikelen. Daarnaast publiceert hij in onder meer The New York Times, The Guardian en NRC. Buruma heeft talloze boeken geschreven over de Aziatische cultuur, de crisis in de democratie, het islamitisch fundamentalisme en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Hij is regelmatig gast en gespreksleider van het Winternachten festival.
Programma samengesteld door Judith Uyterlinde en Ilonka Reintjens (Writers Unlimited).
Boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.
I.s.m. Uitgeverij Atlas Contact en OBA. -
Welkom in belastingparadijs Nederland
Met: Esmé Berkhout, George van Houts, Paul de Haan, Sheila Sitalsing
Nederland staat na de Kaaimaneilanden en Bermuda op de derde plaats van belastingparadijzen in de wereld. Waarom wordt ons land een belastingparadijs genoemd? Hoe zit het met de afspraken die de Nederlandse regering maakt met multinationals over belastingen, en welke gevolgen heeft dat bijvoorbeeld voor arme landen?
Journaliste Sheila Sitalsing ging in gesprek met een aantal experts, zoals Esmé Berkhout van Oxfam Novib, fiscalist Paul de Haan, en met George van Houts, de theatermaker die bekend is van zijn voorstellingen over o.a. de bankencrisis. Ze gaven ons een inkijkje in het reilen en zeilen van ons belastingparadijs. Rijke én arme landen concurreren - in een steeds vrijer wordende wereldmarkt - met elkaar om bedrijven met gunstige regelingen binnen te halen. Tegelijk lopen ze hierdoor jaarlijks miljarden euro's mis. Apple, Starbucks, en recent nog het Duitse BASF zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die gebruik maken van gunstige belastingregels opgesteld en uitgevoerd door nationale overheden. Hoe verlopen die onderhandelingen met de bedrijven? Wie maken die geheime afspraken en hoe zit het met toezicht en de democratische controle daarop?
Theatermaker George van Houts won in 2016 nog de tv-quiz 'De Slimste Mens'. Avond aan avond vertelt hij met zijn theatergroep 'De Verleiders' aan volle zalen wat er fout zit bij de banken en het financiële systeem. Zijn voorstellingen leidden tot kamervragen, en een onderzoek van de WRR in opdracht van de minister van Financiën. Banken en bedrijven nodigen hem uit als spreker en sturen hun personeelsleden naar zijn voorstelling.
Fiscalist Paul de Haan adviseerde Amerikaanse bedrijven op het gebied van internationaal fiscaal recht. Nu geeft hij trainingen aan belastingdiensten in ontwikkelingslanden. Hij vindt Nederland overigens geen belastingparadijs, maar "een leuk schakelland. Landen zijn zeker zo goed in taxplanning als bedrijven".
Esmé Berkhout van Oxfam Novib verwijt Nederland en andere belastingparadijzen dat door deze grootschalige ontduiking ontwikkelingslanden miljarden aan belastinginkomsten mislopen. "Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op een beter leven te geven". Kortgeleden publiceerde Oxfam Novib een lijst van belastingparadijzen.
Een programma in samenwerking met Oxfam Novib.
-
Past Evils, Present Problems. Winternachten lecture by Susan Neiman
De Amerikaans-Duitse filosofe Susan Neiman houdt dit jaar de Winternachtenlezing. Ze zoomt in op de manier waarop naties omgaan met een problematisch verleden. Geven de Duitsers met hun "Vergangenheitsaufarbeitung" het goede voorbeeld? Hoe zit het met de Amerikanen en hun omgang met Hiroshima of de slavernij? En de Europeanen en hun koloniale verledens? Susan Neiman ziet een link tussen de verwerking van het verleden en de houding van Europese staten tegenover huidige uitdagingen als de vluchtelingencrisis. Na de lezing leidt Sheila Sitalsing een debat over dit onderwerp met de schrijfster zelf, Geert Mak en Neel Mukherjee. Engelstalig
Neel Mukherjee vervangt de eerder aangekondigde Tariq Ali, die om gezondheidsredenen heeft moeten afzeggen.
-
Openingslezing door Karen Armstrong
De Britse auteur Karen Armstrong opent de eerste festivalavond met de 9e Winternachtenlezing. Ze spreekt over geweld en religie. Wat zijn factoren die leiden tot oorlog en geweldsuitbarstingen? Hoe kunnen we vreedzaam samenleven, ondanks religieuze en culturele verschillen? Is religie eigenlijk wel een motief voor het gebruik van geweld, of liggen er andere factoren aan ten grondslag? Na haar lezing gaat Sheila Sitalsing met Karen Armstrong in gesprek. Vervolgens nemen ook de Nederlandse essayist Paul Scheffer en de Egyptische schrijver Muhammad Aladdin deel aan de discussie. Engelstalig.
-
Like me. Please like me. Openingslezing door Amin Maalouf
Zie me. Hoor me. Lees me. Waardeer me. Like me. Wees zoals ik. Doe mij na. Sluit je aan bij mij: met de democratisering van de media door Internet en de sociale media, is de hang naar erkenning gegroeid. Niet alleen beroemdheden hebben podia om te schitteren, iedereen met een blog, Facebook- of Twitteraccount kan zijn eigen koninkrijkje scheppen en zich dichter, schrijver, politiek deskundige of milieu-expert wanen. Grenzen vervagen; idolen en politici kun je aanspreken op Twitter waardoor het lijkt alsof je er écht toe doet. En een like of retweet is de beloning. Nieuwe online gemeenschappen worden gevormd, niet gehinderd door landsgrenzen of lokale politiek. De nieuwe wereldburger creëert zijn eigen virtuele samenleving van gelijkgestemden. Wat betekent het leven in een virtuele wereld voor de identiteit van mensen? Amin Maalouf buigt zich over de diepere lagen en consequenties achter een simpel verzoekje: Like me. Aansluitend een debat naar aanleiding van de lezing. Engelstalig.
-
Oxfam Novib PEN Awards
Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing
Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.
De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.
Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.
-
Surinaamse dromen
'I have a Dream!' Noraly Beyer presenteert drie Nederlands/Surinaamse auteurs, die een column voordragen geïnspireerd door de beroemde speech van ds King. Wat verwachten en hopen de schrijvers voor de toekomst van Suriname? Nederlandstalig.