Shari Jae

(1967) is sinds de oprichting drijvende kracht van het T-Huis (Transhuis) in Amsterdam, een safe space voor transpersonen in het Amsterdamse Wallengebied. In 2024 nam ze feestelijk afscheid als coördinator. Ze blijft zich inzetten voor de doelgroep. Als baby kwam ze eind jaren zestig vanuit Biafra (nu Nigeria), waar toen een burgeroorlog woedde, terecht in Nederland. In haar jeugd bij pleegouders heeft ze de gevolgen van polio nooit als belemmering gezien. Als ze in de veertig is, gaat ze in transitie. Ze is sinds 2021 ambassadeur van Pride Amsterdam.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Shari Jae
-
Trans, Writing, Joy
Jouw perceptie van Vrouwelijkheid en Mannelijkheid uitgedaagd: dit programma was een viering van Gender, Literatuur en Creatieve Energie.
Alvina Chamberland en Alara Adilow lazen voor uit hun werk en spraken met Alejandra Ortiz over de manier waarop deze concepten hun werk en hun leven bepalen. Na het (Engelstalige) gesprek werd de zaal omgetoverd tot een Room of Joy om met muziek, dans ieders uniciteit te vieren, geopend met een optreden van dichter en spoken word-artiest Zaïre Krieger. Muzikant en performer Patri Roa Johansen en DJ Shari Jae kregen vervolgens iedereen aan het dansen.
Alara Adilow is een Somalische dichter en schrijver woonachtig in Nederland. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. Adilow publiceerde gedichten in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze is gastschrijver bij nY en werkt aan haar romandebuut Kijk es naar al dit licht, dat verschijnt in 2025.
Alvina Chamberland is een Zweeds-Amerikaanse auteur van voornamelijk literaire autofictieromans, woonachtig in Athene en Berlijn. Door middel van dichterlijk proza, scherp sociaal commentaar en galgenhumor duikt haar roman en Engelstalige debuut Love the World or Get Killed Trying (2024) in het hoofd van Alvina, een transvrouw van bijna 30.
Zaïre Krieger is dichter, spoken word-artiest, activist, journalist en vertaler. Haar performances zijn gelaagd, ritmisch en doorvoeld. Ze vertaalde het gedicht The Hill We Climb dat Amanda Gorman voordroeg tijdens Joe Bidens inauguratie. In 2025 verschijnt haar tweetalige dichtbundel Chameleon, over het maken van een eigen plek om je thuis te voelen en jezelf toestaan multidimensionaal te zijn.
Alejandra Ortiz is een transvrouw die voor geweld en transfobie vluchtte uit Mexico. In Nederland zet zij zich in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ortiz schreef het autobiografische De waarheid zal me bevrijden (2022) over haar jeugd, haar leven als transgender vrouw, en haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn.
Patri Roa Johansen is een Colombiaans-Deense klassiek geschoolde muzikant, performancekunstenaar en trans community builder. Momenteel woont hij in Amsterdam. Hij is lid van Papaya Kuir, een intersectionele feministische organisatie voor en door Trans, Lesbian & Queer Latinx asielzoekers/migranten in Nederland. Hij is ook een van de oprichters van het bekroonde House of Løstbois, een drag king-collectief in Amsterdam. Sinds 2019 doet Patri aka LatinX Charm creatief onderzoek naar genderexpressie door middel van realness drag.
Shari Jae is sinds de oprichting drijvende kracht van het T-Huis (Transhuis) in Amsterdam, een safe space voor transpersonen in het Amsterdamse Wallengebied. In 2024 nam ze feestelijk afscheid als coordinator. Ze blijft zich inzetten voor de doelgroep. Als baby kwam ze eind jaren zestig vanuit Biafra (nu Nigeria), waar toen een burgeroorlog woedde, terecht in Nederland. In haar jeugd bij pleegouders heeft ze de gevolgen van polio nooit als belemmering gezien. Als ze in de veertig is, gaat ze in transitie. Ze is sinds 2021 ambassadeur van Pride Amsterdam.
Trans, Writing, Joy was samengesteld voor Writers Unlimited Festival 2025 door Alejandra Ortiz en Shantie Singh.