Inschrijven op de nieuwsbrief

Shailesh Bahoran

Shailesh Bahoran
Shailesh Bahoran

(Suriname, 1983) is een danser en choreograaf die zich onderscheidt door zijn fenomenale techniek, originaliteit en expressiviteit. Hoewel geworteld in de hiphop-cultuur, schroomt Bahoran niet out-of-the-box te werken en laat hij zich inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond. In 2003 maakte hij met IRC (Illusionary Rockaz Company) de eerste Nederlandse hiphop dansvoorstelling: Age of Chaos. Sindsdien werkte hij samen met Het Nationale Ballet, Don't Hit Mama, Conny Janssen Danst, Het Nederlands Symfonieorkest, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Korzo en ISH Dance Collective. In korte tijd wist Bahoran naam te maken met spraakmakende producties als Ignite, Aghori en Redo. De Nederlandse pers roemt hem als hiphopvernieuwer en ziet hem als rijzende ster aan het Nederlandse dansfirmament.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Shailesh Bahoran

 • Winternachten 2020

  Opening Night

  Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Manon Uphoff, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis

  Een fantastische line-up van Nederlandse en internationale auteurs geeft een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om het 25-jarig bestaan van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest).

  Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met, niet toevallig, 25 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is na afloop en verder het gehele festival verkrijgbaar in de festivalboekwinkel van De Vries Van Stockum; vanaf 14 januari ook in de reguliere (online) boekhandels.

  Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvangen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale topauteurs waamee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) - die ook die eerste Winternacht optrad -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Nelleke Noordervliet, Reggie Baay, Manon Uphoff en Cynthia McLeod. Tip: kijk beslist eens in ons geweldige online videoarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!

  Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk is het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Petina Gappah (Zimbabwe), Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.

  Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voert delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond.