Inschrijven op de nieuwsbrief

Saskia de Jong

Saskia de Jong - foto Sanne Peper
Saskia de Jong - foto Sanne Peper

(1973) is een "hyperbewuste dichter" (Piet Gerbrandy, Volkskrant). Haar debuut zoekt vaas uit 2004 werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Volgens de jury schrijft zij "raadselachtige gedichten waaruit woorden en soms zelfs hele zinsdelen lijken te zijn weggevallen. (...) Een weerbarstige taal, die je niet vaak hoort en die je niet met rust laat." Haar tweede bundel resistent (2006) werd genomineerd voor de Paul Snoek Poëzieprijs en voor het gedicht eenvoudige formule uit die bundel ontving ze de Gedichtendagprijs. In De Deugende Cirkel, gedichten en knipsels voor kinderen (2010) beschrijft De Jong in zesentwintig rondelen en knipselcollages het dierenrijk van A tot Z. Verder maakt ze samen met beeldend kunstenaar Ine Lamers video-installaties. In 2019 verschijnt haar dichtbundel Het jaagpad op en af.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Saskia de Jong

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Artificial ignorance: digitaal falen

  Om ons te beschermen pleit Radboud-hoogleraar Martha Larson voor artificial ignorance: over sommige data moet in de IT opzettelijk heen gekeken worden. Acht auteurs namen Larsons idee van zo'n blinde vlek als uitgangspunt voor hun optreden. Ze keken op een andere, creatieve manier naar technologie. Welke sporen toont technologie van de bedenker? En: de slimme thermostaat, de pacemaker of Google Maps helpen ons, maar vormen ze ons ook? En wat is de waarde van een digitale misser of digitaal falen?

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Who's afraid of Youth? Scholieren aan het woord

  Niet te missen: de Haagse scholieren van Scholengroep Johan de Witt. Vanavond dragen ze zelf geschreven werk voor dat gaat over hun grootste angst. Ze zijn geïnspireerd door dichteres Saskia de Jong, die ze op school heeft bezocht, en door het lezen en analyseren van vele gedichten. Dichter Alfred Schaffer presenteert de verse poëten. Hierna ontpoppen scholieren zich als interviewer en ondervragen op het podium Saskia de Jong over de geheimen van haar vak.
  Meer scholierenpoëzie: zie Winternachten vrijdagavond.

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Profetieën van de nieuwe generatie dichters

  Komt dat zien: Zeven jonge dichters vanuit de hele wereld betreden ons podium als moderne zieners. Zij zullen deze Winternacht orakelend afsluiten met een in opdracht van het festival geschreven gedicht. Wat voor toekomst wacht ons op? Tamiem al-Barghoeti (Palestina), Lamis Saidi (Algerije), Violetta Simatupang (Indonesië), Saskia de Jong (Nederland), Ester Naomi Perquin (Nederland) en Gabeba Baderoon (Zuid-Afrika) dragen voor en Osama Abdulrasol en Henk de Laat zullen met ud en contrabas improviserend op de poëzie reageren. De dichters dragen ook uit bestaand werk voor. Yra van Dijk leidt het (Engelstalige) programma.