Inschrijven op de nieuwsbrief

Sarah Sluimer

Sarah Sluimer - foto Jan Willem Kaldenbach
Sarah Sluimer - foto Jan Willem Kaldenbach

(1985), schrijver, theatermaker, columnist, schreef met Keizer haar debuutroman (2018) over een gevierde Amsterdamse theaterregisseur die in New York zijn Nemesis ontmoet. In 2020 verscheen haar novelle De stilte. Ze heeft een vaste zaterdagcolumn in NRC. Haar columns van de afgelopen acht jaar worden gebundeld onder de titel Geef Je Over en komen uit in februari 2024. In december 2023 gaat een door haar geschreven voorstelling bij Orkater in première, getiteld En ze maakte een kind. Ze werkt aan een nieuwe roman.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Sarah Sluimer

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  The Voice - in search of the character's soul

  Deze festivaleditie besteedden we onder het motto Human Voices extra aandacht aan de menselijke stem. We vroegen Connie Palmen voor The Voice - in search of the character's soul een nieuw essay te schrijven en daarmee Saturday Night Unlimited te openen.

  In haar keynote speech sprak Palmen over hoe een auteur een stem geeft aan personages. De stem is het ontmoetingspunt tussen ziel en lichaam; in de stem komen binnenkant en buitenkant bij elkaar. Een roman begint te leven met de stem van het personage.

  Dit thema was daarna onderwerp van gesprek met Connie Palmen, Celeste Ng en Sacha Bronwasser, waarvan in 2023 de roman Luister verscheen. Schrijver en journalist Sarah Sluimer was moderator.

  Connie Palmen is de auteur van essays, verhalen, een novelle, Logboek van een onbarmhartig jaar, en haar zes grote romans De wetten (European Novel of the Year), De vriendschap (winnaar AKO Literatuurprijs), I.M. (winnaar Trouw Publieksprijs), Geheel de uwe, Lucifer en Jij zegt het (winnaar Libris Literatuur Prijs). Onlangs verscheen Voornamelijk vrouwen, een bundel met persoonlijke essays over hoe elf bekende vrouwen en een man eigengereid hun leven vormgeven.

  Sacha Bronwasser is schrijver en kunsthistoricus. Bronwasser was twintig jaar beeldende kunstcriticus voor de Volkskrant. Haar romandebuut Niets is gelogen komt uit in 2019, gevolgd in 2023 door Luister, een ingenieus geschreven en meeslepende roman die zich afspeelt in de jaren tachtig en nu.

  Celeste Ng (VS), internationaal een van de best gelezen auteurs met Aziatische roots. schreef drie echte page-turners. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington. Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden.

  Festivaltip: Celeste Ng trad ook op tijdens Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari 2024). Connie Palmen was zaterdagmiddag 20 januari 2024 te zien in een gesprek met artiest Sven Ratzke in het programma You Do Something to Me over hun samenwerking voor zijn nieuwe show Marlene, waaruit hij ook beroemde Dietrich-songs uitvoerde.

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Koloniale mythes ontmaskerd

  Is er sprake van hardnekkig terugkerende mythes over de koloniale tijd? Schrijvers Reggie Baay, Cynthia McLeod en Johan Fretz spreken onder leiding van Sarah Sluimer over koloniale mythes, met een inleidende lezing van Nelleke Noordervliet.

  Het romantische idee leeft dat door Nederland als kolonisator beschaving en welvaart werd gebracht, maar werd er niet eerder en voornamelijk iets gehaald, namelijk specerijen en grondstoffen ten koste van de inheemse bevolking? Manifesteren deze mythes zich alleen in ons denken of kruipt het verder, in onze literatuur? Hebben we geleerd van onze geschiedenis?