Sanne Terlouw
(Utrecht, 1959) is Neerlandica, schrijfster en publiciste. Als kind inspireerde ze haar vader, D66-politicus Jan Terlouw, al tot het schrijven van romans. Oorlogswinter kwam bijvoorbeeld tot stand na haar vragen over de Tweede Wereldoorlog. Zo'n dertig jaar geleden wilden vader en dochter samen een detective schrijven maar dat kwam er pas van in 2005. Het resultaat is de succesvolle reeks over het speurdersduo Reders en Reders. Intussen had Sanne al boeken gepubliceerd onder het pseudoniem Ike Smitswater zoals Het graf in de tuin en andere verhalen (1992) en Het raadsel van de familie Liezekies (1993). In 2000 won Sanne Terlouw de Libelle Romanprijs voor de roman Het strijkkwartet. In totaal heeft Terlouw meer dan 60 boeken op haar naam staan, zowel non-fictie (vooral gericht op gezondheid en voeding) als fictie. Begin 2015 verschijnt de nieuwste roman van het schrijversduo In huis met een seriemoordenaar, gebaseerd hun ervaringen met de beruchte seriemoordenaar Van Z, die eind jaren zestig bij het gezin Terlouw over de vloer kwam.
(WU 15 GR)Archief beschikbaar voor: Sanne Terlouw
-
Wim Brands Leesclub: Uit de tijd vallen, van David Grossman
Met: Sanne Terlouw, Toef Jaeger, Wim Brands
Wim Brands (VPRO Boeken) gaat met het publiek in gesprek over Uit de tijd vallen (2012) van festivalgast David Grossman. Maar eerst houden schrijfsters Sanne Terlouw en Toef Jaeger een korte voordracht over hun leeservaring.
Vijf jaar na de dood van zijn in de oorlog gesneuvelde zoon slaagt de Israëlische schrijver David Grossman in Uit de tijd vallen in de bijna onmogelijke onderneming over dit verlies te schrijven. De hoofdpersoon van het boek vertrekt naar 'daar' om zijn dode zoon te zien. Onderweg sluiten zich vaders en moeders aan, die geen vrede kunnen vinden met de dood van hun kind. Zij passeren in een lange optocht de Centaur. Deze probeert het verdriet om de dood van zijn zoon al jaren in woorden te vatten. Schrijven, zegt hij, is de enige manier om iets te begrijpen. Het lukt hem uiteindelijk om daar de juiste woorden voor te vinden, maar de prijs die hij betaalt is hoog. Met het beëindigen van zijn herinneringswerk is hij zijn zoon definitief kwijt.
Aansluitend kunt u het programma bezoeken waarin David Grossman wordt geïnterviewd door Lex Bohlmeijer.